Economia

El BCE eleva els tipus mig punt i avisa que vindran més pujades

Situa el preu del diner a la zona euro en el 2,50%, el seu nivell més alt des del 2008

L’entitat afluixa lleugerament l’enduriment de la seva política monetària

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit alentir el ritme de la pujada de tipus d’interès en línia amb la decisió presa dimecres per la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, però continua escalant i advertint de pujades “significatives” per al 2023. La institució presidida per la francesa Christine Lagarde va acordar ahir elevar mig punt els tipus, de manera que les taxes per a les operacions de refinançament se situaran en el 2,5%, mentre que la de dipòsit arribarà al 2% i la de facilitat de préstec el 2,75%. Els canvis es faran efectius a partir del 21 de desembre, segons la mateixa nota.

Amb aquesta quarta pujada consecutiva dels tipus, que ha situat el preu del diner al seu nivell més alt des de la crisi financera del 2008, el BCE ha moderat la intensitat de la seva política monetària. Després que la inflació s’hagués moderat sis dècimes al novembre per primer cop en disset mesos al conjunt de la zona euro, on tot i això és manté en màxims històrics, l’entitat monetària ha optat per una pujada menys brusca que les aprovades en les dues reunions anteriors del consell de govern de l’entitat quan es va decidir elevar els tipus un 0,75%.

Més enllà de contenir l’alça de preus, amb l’alentiment de la pujada es vol evitar comprometre el creixement econòmic, ja que el BCE veu “possible” que la zona euro experimenti una breu recessió els dos trimestres vinents.

Tot i haver afluixat una mica en l’enduriment de la seva política monetària, el BCE va ser molt clar ahir a l’hora d’advertir de més pujades. Per Lagarde els tipus d’interès s’hauran de continuar incrementant “de manera significativa i a un ritme sostingut fins a assolir uns nivells prou restrictius per assegurar que la inflació se situa en l’objectiu del 2% a mitjà termini”. L’entitat justifica la seva decisió després de revisar a l’alça les perspectives d’inflació per als propers anys.

Segons les previsions publicades ahir l’alça de preus a l’eurozona tancarà el 2022 amb una taxa mitjana del 8,4%, tres dècimes més en comparació amb les estimacions fetes el setembre. Pel que fa al 2023, el banc central situa la inflació en el 6,3%, vuit dècimes més respecte a les últimes previsions, mentre que pel 2024 la deixa en el 3,4%, més d’un punt per sobre les dades que va publicar el setembre.

Nou repunt de taxes al Regne Unit

El Banc d’Anglaterra va elevar ahir els tipus d’interès del 3% al 3,5%, en la seva novena puja consecutiva, en el marc de la seva lluita contra la inflació, després que l’alça dels preus assolís l’octubre passat el seu nivell més alt en 41 anys. El comitè de política monetària del Banc d’Anglaterra va votar per una majoria de 6 a 3 a favor de l’augment, que situa el preu del diner al Regne Unit en el seu nivell més alt dels últims 14 anys. De la mateixa manera que el BCE, el Banc d’Anglaterra va avisar que podrien ser necessaris “nous augments dels tipus d’interès bancari” per fer front al que tem que siguin pressions inflacionistes internes persistents de preus i sous. La inflació britànica es va situar en un 10,7% al novembre, davant l’11,1% de l’octubre, mentre que el PIB es va contraure un 0,2% entre el juliol i el setembre, segons les últimes dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.