Política

Estat espanyol

Vocals conservadors del CGPJ titllen d’“irresponsables” les crítiques de Sánchez

Els vuit magistrats que signen el manifest carreguen contra les “desqualificacions grolleres” del poder judicial per portaveus parlamentaris

Jutges per la Democràcia demana als polítics “abaixar el to” i als vocals del CGPJ “responsabilitat”

Vuit vocals del bloc conservadors al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) qualifiquen “d’irresponsables” les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va acusar la dreta política i judicial de voler atropellar la democràcia.

Els magistrats han fet pública aquest dissabte una declaració on critiquen les afirmacions de Sánchez i també les “grolleres desqualificacions” contra el Tribunal Constitucional (TC) i el poder judicial que diferents portaveus parlamentaris van expressar durant el ple on es va aprovar la reforma del codi penal, que el PP va intentar suspendre a través d’un recurs d’empara al TC. El cap del govern espanyol va alertar d’un “intent d’atropellar” la democràcia per part de la dreta “política i judicial”.

Els jutges asseguren que aquestes afirmacions “manquen de cap fonament” i “suposen transitar de la confrontació partidista a la deslegitimació de les institucions davant de la ciutadania”.

En la declaració, defensen que tant el TC com els tribunals ordinaris “han contribuït decididament a la consolidació de la democràcia, complint i fent complir la Constitució”. També recorden que la Comissió Europea reclama que els membres dels governs i els parlaments de la UE han “d’abstenir-se d’actuacions i declaracions públiques que puguin perjudicar la legitimitat” dels tribunals.

“L’Estat de dret és la pedra angular d’una societat democràtica, on els tres poders i tots els ciutadans estan sotmesos a l’imperi de la Constitució”, que “garanteix la convivència lliure i pacífica, en condicions d’igualtat”. En aquest sentit, remarquen que “amb independència  de les seves idees i opinions” els jutges compleixen el seu “paper fonamental” de respectar “l’ordre constitucional i garantir els drets dels ciutadans”.

Per tot plegat, rebutgen les “desqualificacions” de Sáncchez i fan “una crida a una convivència regida pels valors de la concòrdia, la llibertat i la seguretat jurídica”. Els magistrats avisen que el compliment d’aquests valors és “especialment exigible a tots els que tenen responsabilitats públiques”.

Signen la declaració els vocals Carmen Llombart Pérez, Francisco Gerardo Martínez Tristán, Juan Martínez Moya, Nuria Díaz Abad, José Antonio Ballestero Pascual, Juan Manuel Fernández Martínez, José María Macías Castaño i María Ángeles Carmona Vegara. El bloc conservador ha impedit fins ara que el CGPJ nomeni dos nous magistrats del Constitucional i, de retruc, que el govern designi a altres dos que li corresponen,

Jutges per la Democràcia demana contenció als polítics i “responsabilitat” als vocals del CGPJ

La portaveu de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Ascensión Martín, ha reclamat als responsables dels partits polítics que “abaixin el to” de les seves declaracions públiques i que les facin “de forma continguda”. També demana “responsabilitat” als vocals del CGPJ per evitar que “el seu mandat caducat crispi més l’actualitat”.

L’associació judicial progressista creu que a Espanya no hi ha “ni un cop d’Estat per reformar una llei” ni “soroll de togues perquè el TC resolgui un recurs”. De fet, ha demanat que es respectin les decisions del Congrés dels Diputats per “mirar de superar el boicot al que un grup de vocals del CGPJ sotmeten la renovació del Tribunal Constitucional”.

Martín ha demanat fer front “amb menys dramatisme” a una decisió que es produeix per la “franca desobediència a la llei” que manté un grup de vocals del CGPJ que bloqueja la designació de dues places al Constitucional.

Per Martín, la reforma no és un cop d’estat, ja que “simplement soluciona el bloqueig” i que permet “arribar a la mateixa decisió, que és designar dues persones, de sensibilitat conservadora i progressista, que representin a la societat”.

La portaveu ha afegit que, si dilluns el TC no pren una decisió perquè algun magistrat sigui recusat, “l’Estat de dret no pateix”. Segons l’organització, el problema “fonamental” és la posició d’un grup de vocals de l’òrgan de govern dels jutges. “La renovació del TC és una prioritat per als demòcrates, davant dels qui han sucumbit a les pressions partidistes”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.