Patrimoni

Disset segles al fons del mar

Un vaixell romà trobat a 50 metres de la platja de ses Fontanelles, a Palma, està tan ben conservat que s’extraurà sencer en una complexa operació d’enginyeria

Un temporal va desenterrar el 2019 el derelicte, que s’havia conservat molt bé sota la sorra
L’extracció del vaixell és “molt excepcional”, no s’ha fet mai res semblant en tot l’Estat

Un matí de la pri­ma­vera del 2019, un afi­ci­o­nat ano­me­nat Félix Alarcón va anar a fer snorkel a la platja de ses Fon­ta­ne­lles i va veure, amb sor­presa, que del fons de l’arena blanca sobre­sor­tien tros­sos de fusta i algu­nes àmfo­res. Amb molt bon cri­teri, en va donar avís al Con­sell de Mallorca, que té les com­petències en matèria de patri­moni arqueològic a l’illa. La platja de ses Fon­ta­ne­lles està situ­ada a la badia de Palma, al cos­tat de Can Pas­ti­lla, a uns set quilòmetres a l’est de Palma. Félix Alarcón aca­bava de des­co­brir les res­tes d’un vai­xell romà excep­ci­o­nal­ment ben con­ser­vat, amb un car­re­ga­ment de prop de 300 àmfo­res, que es cal­cula que s’hi va enfon­sar al segle IV.

Com és que ningú l’havia vist? Què hi feia, allà, en un lloc on sem­bla més pro­ba­ble tro­bar-hi ampo­lles i bar­rils de cer­vesa lager dels mili­ons d’ale­manys que han esti­ue­jat a la zona des de fa 60 anys? A menys de dos quilòmetres, hi ha el car­rer de la Cer­vesa, cone­gut com el Biergärten, de fama inter­na­ci­o­nal. “Els turis­tes ale­manys neda­ven per damunt del vai­xell; és a 50 metres de la platja de s’Are­nal, a dos metres de pro­fun­di­tat”, explica l’arqueòleg Miguel Ángel Cau, codi­rec­tor de les exca­va­ci­ons. El fet que ningú l’hagués vist fins lla­vors i el seu excep­ci­o­nal estat de con­ser­vació s’expli­quen perquè estava enter­rat davall l’arena, al fons del mar. “Amb el canvi climàtic, hi ha tem­pes­tes cada vegada més for­tes que estan pro­duint fenòmens de des­co­bri­ments de res­tes arqueològiques –explica el pro­fes­sor Cau–. La pri­ma­vera del 2019 hi va haver un gran tem­po­ral marítim. No se sap per què va pas­sar, pot­ser els vents van bufar d’una manera deter­mi­nada.” El cas és que el Con­sell de Mallorca “hi va fer una pri­mera cam­pa­nya d’inter­venció arqueològica, també per ava­luar la situ­ació del jaci­ment; van obrir la part de la proa i van veure que tot el car­re­ga­ment estava pràcti­ca­ment intacte”.

Som un país imper­fecte, però en aquest cas “tot s’ha fet molt bé”, opina Miguel Ángel Cau. Es va crear un pro­jecte específic per tre­ba­llar en aquest jaci­ment i es va sig­nar un con­veni entre el Con­sell de Mallorca, amb Jaume Car­dell al cap­da­vant; la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, mit­jançant l’Ins­ti­tut d’Arque­o­lo­gia i l’Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, amb el mateix Miguel Ángel Cau al cap­da­vant; la Uni­ver­si­tat de Cadis, amb el pro­fes­sor Darío Ber­nal, i la Uni­ver­si­tat de les Illes Bale­ars, amb el pro­fes­sor Enri­que García Riaza. Miguel Ángel Cau (Palma, 1967), que és pro­fes­sor d’inves­ti­gació Icrea (Ins­ti­tut Català de Recerca i Estu­dis Avançats) i direc­tor de l’Ins­ti­tut d’Arque­o­lo­gia de la UB (IAUB), codi­ri­geix aquest pro­jecte, Arque­o­ma­llor­nauta (2021-2023), amb els pro­fes­sors Ber­nal i García Riaza, i amb Jaume Car­dell.

Extreure el vai­xell sen­cer

El vai­xell era de vela i fa setze metres de llarg per uns cinc metres d’ample. Apro­fi­tant que hi havia menys turisme, es va fer una segona cam­pa­nya d’exca­vació entre el novem­bre del 2021 i el febrer d’enguany, i ara pre­pa­ren una ope­ració espec­ta­cu­lar: està tan ben con­ser­vat que extrau­ran el vai­xell sen­cer per estu­diar-lo, sot­me­tre’l a un procés de res­tau­ració i expo­sar-lo. L’extracció és “molt excep­ci­o­nal”, no s’ha fet mai res sem­blant a l’Estat espa­nyol. “És una ope­ració d’engi­nye­ria bru­tal, estan fent càlculs matemàtics per veure com ha de ser tot això.”

Miguel Ángel Cau explica que el vai­xell “duia unes 300 àmfo­res, mol­tes de les quals por­ten ins­crip­ci­ons pin­ta­des, el que s’ano­mena tituli picti, que ens infor­men del seu con­tin­gut; és un con­junt excep­ci­o­nal d’aques­tes ins­crip­ci­ons a la Medi­terrània”. Hi havia àmfo­res ínte­gres i d’altres de sen­ce­res però frag­men­ta­des. En alguns casos, tenen for­mes des­co­ne­gu­des i han estat bate­ja­des amb el nom de Ses Fon­ta­ne­lles, igual que el vai­xell. “Hi hem tro­bat àmfo­res encara sege­lla­des i amb el pro­ducte a dins: oli, vi, oli­ves...” Algu­nes por­ten la ins­cripció oleum dul­cis (‘oli suau’). També s’hi han tro­bat diver­sos objec­tes i mate­ri­als: res­tes de tei­xit, una sabata de pell, una d’espart… “Hem fet una tro­ba­lla molt diver­tida, un exem­plar d’un tre­pant per fer forats fet en fusta dels mes­tres d’aixa, per fer repa­ra­ci­ons dins el vai­xell”, comenta Miguel Ángel Cau.

L’arque­o­lo­gia ha can­viat molt. Estu­diar a fons tot el que s’hi ha tro­bat és una feina d’anys: “Durant molt de temps en sor­ti­ran resul­tats”, diu l’arqueòleg, que té el seu des­patx a la Facul­tat d’Història de la UB ple de mos­tres. Estu­diar-ne la com­po­sició amb el micros­copi per­met deter­mi­nar el lloc de pro­vi­nença dels mate­ri­als de les àmfo­res. Això ha fet des­car­tar el sud de la península Ibèrica, d’on es pen­sava que pro­ve­nia en un prin­cipi (per això s’hi va con­vi­dar la Uni­ver­si­tat de Cadis). “Hem deduït que era un vai­xell que va sor­tir de Car­ta­gena o d’un port pro­per i va aca­bar enfon­sat a la badia de Palma”, diu el pro­fes­sor Cau.​Es pensa que el nau­fragi es va pro­duir al segle IV de la nos­tra era. No se sap qui era el pro­pi­e­tari del vai­xell. Algu­nes àmfo­res esta­ven pre­cin­ta­des amb un segell que por­tava el símbol cristià ano­me­nat Crismó (sem­blant a una P amb una X super­po­sada). Es va tro­bar un tros d’arena com­pac­tada amb aquesta forma, com si fos un mot­lle. “Va ser una tro­ba­lla molt espec­ta­cu­lar –recorda Miguel Ángel Cau–. El va tro­bar un com­pany, jo era amb ell sota l’aigua, me’l va mos­trar i encara recorda com vaig obrir els ulls.” La tro­ba­lla del Crismó ha fet pen­sar que pot­ser era pro­pi­e­tat d’algun eclesiàstic, però també hi ha la teo­ria que era d’una auto­ri­tat impe­rial quan l’empe­ra­dor Cons­tantí ja havia adop­tat ofi­ci­al­ment el cris­ti­a­nisme: “L’edicte de Milà va ser l’any 313, per tant el nau­fragi seria poste­rior, segons aquesta hipòtesi.” El que sí que se sap segur, per les ins­crip­ci­ons de les àmfo­res, és que “dos senyors eren dar­rere d’una part de la càrrega, mol­tes duen les ins­crip­ci­ons Alum­nus et Auso­nius i, a sota, Liq Flos, que vol dir Liqua­mi­nis Flos, una salsa de peix molt fina.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.