Societat

UNIÓ EUROPEA

L’Europol alerta del reclutament de l’extrema dreta violenta a internet

En una jornada en què han participat unitats especialitzades de 14 països s’han detectat més de més de 800 articles amb contingut violent de dretes i terrorista a 34 plataformes digitals

L’Europol ha alertat aquest dilluns que “l’abús d’internet” és un aspecte “important” de la radicalització i el reclutament de l’extrema dreta, després que una jornada d’acció europea hagi aconseguit detectar més de 800 articles amb contingut violent de dretes i terrorista a 34 plataformes digitals.

La Unitat de Referència d’Internet de la Unió Europea (EU IRU) ha coordinat el que es coneix com a “dia d’acció”, en què han participat unitats especialitzades de 14 països contra la circulació a internet de contingut violent d’extremistes de dreta i terroristes, cosa que ha permès detectar i remetre a 34 plataformes un total de 831 articles afectats.

Les autoritats participants han treballat en la detecció i senyalització de contingut considerat terrorista o extremista, per a la posterior remissió als proveïdors de serveis a internet i avaluació de les seves respostes.

Els materials referits inclouen contingut produït per i a favor d’organitzacions extremistes de dretes; continguts difosos en relació amb atemptats terroristes motivats per l’extremisme violent; transmissions en directe, manifestos, denúncies i celebracions d’atacs”, ha explicat l’Europol.

L’agència de coordinació policial, amb seu a La Haia, adverteix que “l’amenaça que representen l’extremisme violent i el terrorisme segueix augmentant” i com a exemple ha assenyalat el tiroteig que el 14 de maig passat li va costar la vida a deu persones en un supermercat al nord de l’Estat de Nova York, majoritàriament negres.

L’autor d’aquesta massacre va deixar un manifest de 180 pàgines en què recollia les idees racistes i supremacistes blanques i detallava els plans de l’atac.

L’altre exemple d’aquesta radicalització a internet va passar a la capital d’Eslovàquia, Bratislava, on un jove va matar a trets dues persones i en va ferir una altra en un bar, i després es va suïcidar.

Abans de l’atac, l’agressor va publicar un manifest de 65 pàgines a la xarxa social Twitter contra els jueus i la comunitat LGBTI, que estava ple d’al·lusions racistes i incitacions a l’odi, i porta per títol ‘Una crida a les armes comença amb les paraules: els jueus tenen la culpa de tot’.

Aquests dos atacs “van il·lustrar una proliferació preocupant d’activitats terroristes i d’extrema dreta violenta a escala mundial”, ha advertit l’agència europea, que ha instat les plataformes a “reforçar els protocols de moderació” per evitar aquest tipus d’abusos en el futur.

“Els autors d’aquests atacs formaven part de comunitats transnacionals a internet i s’han inspirat en altres terroristes i extremistes de dreta violents”, ha assenyalat avui l’Europol.

Als seus manifestos, de fet, “els actors terroristes han destacat el paper central de la propaganda a internet en el procés de radicalització. Això mostra com l’abús d’internet continua sent un aspecte important de la radicalització i el reclutament violents de la dreta” , ha afegit l’Europol.

Al dia d’acció contra el contingut extremista a la xarxa hi han participat la República Txeca, Dinamarca, França, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Malta, Països Baixos, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, l’Estat espanyol i el Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.