Cinema

L’estrella descalça

Demà farà cent anys del naixement d’Ava Gardner, una de les presències més fascinants del cinema de Hollywood, un món que l’actriu detestava

La van presentar com l’“animal més bell del món” en l’estrena de ‘La comtessa descalça’
Va entrar en el cinema per atzar, quan el seu cunyat va penjar unes fotos seves a Nova York
S’assemblava a personatges de Hemingway: bevedors, vitalistes i alhora turmentats

Pre­sen­tada com “l’ani­mal més bell del món” durant la pro­moció de La com­tessa des­calça, Ava Gard­ner inter­preta en aquesta pel·lícula, diri­gida per Joseph Leo Manki­ewicz el 1954, una dona, María Var­gas, que, des­co­berta pels bus­ca­dors de Hollywood men­tre actu­ava com a balla­rina en una sala de fes­tes de Madrid, esdevé una estre­lla ful­gu­rant del cinema abans d’aban­do­nar-ho tot per casar-se amb un home que ima­gina com el seu príncep blau: un aristòcrata italià que li amaga que és impo­tent. El que passa és que, con­ver­tida en la com­tessa Tor­lato-Fav­rini, María Var­gas manté viu el seu desig sexual i, amb el pre­text que vol donar un fill al seu esti­mat comte, intenta satis­fer-lo. Quan el direc­tor cine­ma­togràfic (alter ego de Manki­ewicz) inter­pre­tat per Humph­rey Bogart veu les saba­tes de la com­tessa, sap que, recor­dant els seus orígens humils, la ven­ta­focs María Var­gas s’ha des­calçat a la recerca d’un amant.

Amb la seva presència magnètica i tor­ba­dora, Ava Gard­ner es va con­fir­mar com una estre­lla de Hollywood amb La com­tessa des­calça. Es diu que Manki­ewicz va con­ce­bre la pro­ta­go­nista ins­pi­rant-se en Rita Hayworth, que tenia orígens espa­nyols, es va con­ver­tir sob­ta­da­ment en una estre­lla i es va casar amb el príncep Alí Khan. Però també que María Var­gas és una repre­sen­tació de la mateixa Ava Gard­ner, a qui no satis­feia la vida lli­gada a Hollywood, del qual –vivint a Madrid durant llar­gues tem­po­ra­des des de mit­jan anys cin­quanta fins a finals dels sei­xanta– es va esca­par perquè se sen­tia per­so­nal­ment més lliure a l’Espa­nya fran­quista. Ni tan sols supor­tava la seva imatge, ja que li resul­tava ali­ena, a la pan­ta­lla. Tan­ma­teix, a banda del fet que l’actriu con­si­derés que la seva presència al cinema no tenia res a veure amb ella, el cine­asta Isaki Lacu­esta va bus­car, en el seu docu­men­tal La noche que no acaba, els refle­xos entre la bio­gra­fia d’Ava i els seus per­so­nat­ges: la pan­ta­lla com un mirall en què les imat­ges con­ser­ven les emprem­tes d’un cos real.

Tor­nant a La com­tessa des­calça, Ava (Lavi­nia) Gard­ner pot­ser va recor­dar que, com consta en la seva auto­bi­o­gra­fia escrita per Lucía Gra­ves, de petita cami­nava des­calça per la granja on, a la comu­ni­tat rural de Johns­ton, a l’estat de Caro­lina del Nord, vivia amb la seva família humil, que sobre­vi­via cul­ti­vant tabac i cotó. En aque­lla granja, hi va néixer el 24 de desem­bre d’ara fa 100 anys. La família, amb sis ger­mans, es va des­plaçar a Virgínia quan Ava tenia 13 anys, però les seves con­di­ci­ons no van millo­rar i va tor­nar a Caro­lina del Nord. La vida d’Ava Gard­ner hau­ria estat una altra si no fos que, fent una visita a una ger­mana que vivia a Nova York, va posar per al cunyat, que va pen­jar les fotos en un apa­ra­dor de la Cin­quena Avin­guda, on la va des­co­brir un tre­ba­lla­dor de la Metro. Era el 1940 i tenia 18 anys. Poc després, sense haver desit­jat ser actriu, va sig­nar un con­tracte esclau amb l’estudi, que no la va saber apro­fi­tar fins que, a The killers (Fora­ji­dos) (1946), li va des­ti­nar el paper de dona fatal que du Burt Lan­cas­ter a la per­dició.

El 1946, ja s’havia casat i divor­ciat dues vega­des: pri­mer, amb Mickey Rourke, i, després, amb el cla­ri­ne­tista Artie Shaw, que més tard va tenir una casa a Begur, on Ava Gard­ner el va visi­tar, atès que hi con­ser­vava una bona relació. El pri­mer cop que va ser a Cata­lu­nya, però, va ser per rodar-hi Pan­dora i l’holandès errant a Tossa i a la plaça de braus de Girona. Era l’any 1951, el mateix en què es va casar amb Frank Sina­tra: una relació apas­si­o­nada i tumul­tu­osa que, de manera inter­mi­tent, va con­ti­nuar després del divorci. Aquell rodatge per­viu en l’ima­gi­nari col·lec­tiu: la nit pas­sada amb el torero Mario Cabré, de la qual sem­pre més es va pene­dir, i l’arri­bada d’un gelós Frank Sina­tra a La Gavina de s’Agaró. En el film d’Albert Lewin, Ava, bellíssima, inter­preta una dona que du els homes a la per­dició, ja que s’ena­mo­ren d’ella sense cor­res­pondència. Fins que s’ena­mora de l’holandès errant, con­dem­nat a vagar pels mars per haver matat la seva esposa, i es dis­posa a morir per ella. Tossa es con­ver­teix en Espe­ranza (la mítica Pan­dora obre una caixa d’on sur­ten tots els mals i hi resta a dins l’espe­rança) i hi aplega pes­ca­dors, tore­ros, artis­tes del fla­menc i anglo­sa­xons rics i oci­o­sos.

Ava Gard­ner va ser amiga d’Ernest Hemingway i pot­ser s’assem­blava a certs per­so­nat­ges mas­cu­lins de l’escrip­tor: beve­dors, noctàmbuls, vita­lis­tes i alhora tur­men­tats. Un altre escrip­tor, André Mal­raux, va dir que tenia poc talent dramàtic, però que el seu ros­tre encarna un mite col·lec­tiu. Ella, que deia que la vida li impor­tava més que el cinema, sovint va ser una actriu des­men­jada i Hollywood va ten­dir a explo­tar-ne només la imatge. Tan­ma­teix, a més de les fas­ci­nants Pan­dora... i La com­tessa des­calça, és memo­ra­ble la seva sor­ne­gue­ria a Mogambo i el seu vita­lisme des­es­pe­rat a La nit de la iguana, de John Hus­ton, que després la va home­nat­jar a El jutge de la forca, en què el per­so­natge d’Ava Gard­ner apa­reix al final i lle­geix la carta d’un home mort que, sense haver-la vist mai, s’ha sen­tit recon­for­tat sabent de la seva presència a la Terra: “Ha estat un honor ado­rar-la.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.