Política

ESTAT ESPANYOL

Griñán demana no entrar a la presó al·legant que pateix un càncer

L’expresident de la Junta d’Andalusia afirma que se li ha detectat la malaltia recentment i s’ha de sotmetre a tractament mèdic que “no pot ser realitzat al centre penitenciari”

L’Audiència de Sevilla acorda que un forense informi sobre el seu estat de salut

L’expresident de la Junta d’Andalusia José Antonio Griñán, condemnat a sis anys de presó pel cas dels ERO, ha demanat a l’Audiència de Sevilla que suspengui la seva entrada a la presó al·legant que pateix un càncer de pròstata detectat recentment.

A l’escrit dirigit a l’Audiència, la defensa de Griñán demana aquesta suspensió “en vista de la greu malaltia detectada aquests dies” i per “les necessitats de tractament prescrit per a aquesta”.

La defensa de l’expresident de la Junta ha presentat aquest divendres la sol·licitud, un dia després que l’Audiència de Sevilla dictés una interlocutòria en què rebutjava els recursos de súplica de Griñán i la resta de condemnats a penes de presó i els donava deu dies per ingressar de forma voluntària a la presó.

Emparant-se a l’article 80.4 del Codi Penal, Griñán demana la “suspensió excepcional del compliment de la pena privativa de llibertat” i subsidiàriament l’ajornament de l’ingrés a la presó “en tant que el tractament mèdic prescrit per a la malaltia que pateix no pugui ser convenientment desenvolupat pels serveis mèdics del centre penitenciari”.

A l’escrit s’adjunten els informes mèdics i s’indica que el diagnòstic del càncer de pròstata es va produir amb posterioritat a la presentació del recurs de súplica que va ser rebutjat ahir i s’assegura que el tractament prescrit “no pot ser realitzat al centre penitenciari”.

Al·lega que el “principi d’humanitat” inspira el sistema penal de tot Estat de Dret i que en determinades circumstàncies el compliment de la pena “pot arribar a produir patiments físics o morals d’intensitat superior a l’admissible i, en conseqüència, pot implicar una vulneració efectiva” del dret fonamental a la dignitat personal”.

“Tal és el cas que, atesa l’edat del meu representat (Griñán té 76 anys), fos obligat a afrontar en la soledat de l’entorn penitenciari la nova i desgraciada circumstància vital que els exàmens mèdics li han descobert”, afegeix.

Insisteix l’escrit en què Griñán “no representa, ni en aquest moment ni en cap cas, cap perill que incorri en la comissió de nous delictes”.

L’Audiència Provincial de Sevilla ha dictat una providència hores després en què es pronuncia sobre l’escrit presentat per la defensa de l’expresident. Una vegada vista la documentació mèdica aportada, el tribunal ha acordat lliurar ofici a l’Institut de Medicina Legal (IML) per tal que, “pel forense designat a aquest efecte, examinada la documentació i amb reconeixement del pacient si fos necessari, s’emeti informe valorant si l’ingrés al centre penitenciari pogués tenir incidència en el desenvolupament de la malaltia o en el tractament prescrit”.

D’acord amb el resultat de l’informe forense, el tribunal decidirà sobre la petició de suspensió plantejada per la defensa de l’expresident de la Junta i, en cas que el resultat arribi després dels deu dies de què disposa per entrar a la presó, el tribunal “analitzarà la situació i decidirà”, segons fonts del TSJA.

La Secció Primera de l’Audiència va dictar una interlocutòria, datada aquest dijous, en què desestima els recursos de súplica presentats per vuit dels condemnats a presó per aquest cas, tots ells ex alts càrrecs de la Junta d’Andalusia, contra la resolució a la que el tribunal va denegar suspendre les penes privatives de llibertat mentre es tramita l’indult.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.