Política

unió europea

El ‘Qatargate’ també implica Mauritània

Un dels implicats inclou el país africà en la trama de suborns

La trama del Qatargate que esquitxa el Parlament Europeu continua fent-se grossa. A més de Qatar i el Marroc també implicaria Mauritània. Segons publica avui el diari francès Le Soir, la trama operava almenys des del 2018 i va cobrar també de Mauritània. El presumpte cap de la trama, l’exdiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri, va rebre 25.000 euros del país del nord-oest d’Àfrica, segons detalls de la declaració davant les autoritats belgues d’un altre dels imputats, Francesco Giorgi, també en presó preventiva.

A més dels diners a Panzeri, l’ambaixador de Mauritània a Brussel·les hauria retribuït mitjançant el pagament del lloguer d’un pis a Brussel·les a Giorgi, company sentimental de la diputada grega Eva Kaili i assistent parlamentari de Panzeri fins que aquest va deixar el seu escó d’eurodiputat el 2019.

Panzeri, segons les confessions filtrades a la premsa, hauria reconegut haver intercedit per Qatar davant el Marroc a canvi de diners, però només des de finals de 2019, és a dir, quan ja no era eurodiputat, i només 50.000 euros. No obstant això, sempre segons el testimoni de Giorgi que publica Le Soir, el polític italià s’hauria compromès a treballar per Doha ja el 2018 i els pagaments s’haurien iniciat a principis del 2019, en efectiu.

El contacte qatarià era l’aleshores president del Comitè Nacional de Drets Humans i actual ministre de Treball, Ali bin Samikh Al Marri, qui el 14 de novembre passat, vigília del Mundial de futbol, va participar en un debat a la Comissió de Drets Humans del Parlament Europeu presidida per l’eurodiputada socialista belga Maria Arena, pròxima a Panzeri. Dies abans, el polític qatarià va publicar en el seu compte de Twitter un comentari i una foto, ara famosa, d’una reunió a Doha amb Kaili, aleshores vicepresidenta del Parlament Europeu, càrrec del qual va ser destituïda el 13 de desembre passat per la seva presumpta implicació en la trama corrupta. L’eurodiputada grega es troba en presó preventiva des del 9 de desembre passat, quan va ser detinguda. En el marc dels escorcolls fet per les autoritats belgues aquell dia, la policia va comissar més d’un milió i mig d’euros en efectiu als domicilis de Kaili i Panzeri, la qual cosa va permetre arrestar l’eurodiputada grega tot i gaudir d’immunitat parlamentària, en considerar que estava cometent un delicte flagrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.