Política

estat espanyol

El TC justifica la seva decisió: “El legislatiu està subordinat a Constitució”

L’acte rebutja que el president del Constitucional, Pedro González-Trevijano, i Antonio Narváez –magistrats amb el mandat caducat i contra els qui Unides Podem va presentar una recusació– tinguin “interès directe o indirecte” en el recurs, raó per la qual no es van abstenir de l’assumpte

El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, per majo­ria de 6 a 5 dels seus magis­trats, va fre­nar la set­mana pas­sada la tra­mi­tació par­la­mentària dels can­vis impul­sats pel govern espa­nyol en la manera d’ele­gir els seus jut­ges en con­si­de­rar que el poder legis­la­tiu no està “exempt o alli­be­rat de sub­or­di­nació a la Cons­ti­tució” i que cor­res­pon al TC vet­llar perquè res­pecti els límits de la Carta Magna.

Així figura en l’acte, noti­fi­cat aquest dime­cres, en el qual el tri­bu­nal va para­lit­zar de manera cau­te­laríssima i a petició del PP la tra­mi­tació de dues esme­nes que pre­te­nien modi­fi­car el sis­tema d’elecció del TC, una decisió sense pre­ce­dents adop­tada per una ajus­tada majo­ria (la dels sis jut­ges con­ser­va­dors enfront dels cinc pro­gres­sis­tes, que han emès un vot par­ti­cu­lar).

A con­seqüència d’aquesta decisió, els par­tits del govern de coa­lició van anun­ciar que pre­sen­ta­rien una pro­po­sició de llei per a seguir enda­vant amb aquests can­vis de cara a des­blo­que­jar la reno­vació del TC. Una reno­vació que final­ment ja s’ha des­en­ca­llat en nome­nar ahir el Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial als seus dos can­di­dats.

La reso­lució subrat­lla el paper del TC com a “intèrpret suprem de la Cons­ti­tució”, “inde­pen­dent” als altres poders, també el legis­la­tiu, i “garant últim” del seu equi­li­bri, inclo­ent-hi la pos­si­bi­li­tat de “limi­tar la capa­ci­tat d’actu­ació del legis­la­dor quan aquest exce­deixi els mar­ges cons­ti­tu­ci­o­nals”.

Mal­grat que es tracta d’un acte d’admissió a tràmit d’un recurs, el TC avança que la intro­ducció de les esme­nes afec­tava “indub­ta­ble­ment el bloc de cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat”, i que estava “en joc” la “inte­gri­tat del pro­ce­di­ment legis­la­tiu en la regu­lació d’una qüestió fona­men­tal”, diuen, “com és la desig­nació de magis­trats del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal”.

Explica que, “de pros­se­guir la tra­mi­tació par­la­mentària” sense reti­rar les esme­nes, la vul­ne­ració de drets denun­ci­ada pels dipu­tats “esde­vin­dria irre­ver­si­ble, ja que aquesta lesió s’hau­ria con­su­mat” en apro­var-se la llei i l’ “even­tual ator­ga­ment d’empara” no tin­dria efec­tes.

L’acte, ponència d’Enri­que Arnaldo, subrat­lla que el legis­la­dor ha de “res­pec­tar els límits mate­ri­als i for­mals” de la Carta Magna i el TC ha de con­tro­lar el “com­pli­ment d’aquests límits”. El con­trari supo­sa­ria adme­tre una “zona immune al con­trol de cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat”.

També defensa que la “qüestió con­tro­ver­tida” del recurs del PP “no afecta en gens ni mica a l’exer­cici de la funció legis­la­tiva del Par­la­ment”, atès que el que ha de resol­dre el tri­bu­nal quan dicti sentència és si la tra­mi­tació del pro­ce­di­ment es va ajus­tar a la Cons­ti­tució.

En opinió de la majo­ria del TC, la vul­ne­ració de drets adduïda pel PP no manca de ver­sem­blança atès que ha d’haver-hi una “cor­re­lació mate­rial” entre una esmena i el text que modi­fica. En aquest cas, es trac­tava d’esme­nes a la reforma del Codi Penal, que introduïen can­vis en altres dues lleis orgàniques: la del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i la del Poder Judi­cial.

Aques­tes esme­nes advo­ca­ven per eli­mi­nar la majo­ria de tres cin­quens del CGPJ necessària per a nome­nar magis­trats del TC, aca­bar amb el tràmit pel qual el TC ha d’ava­lar la idoneïtat dels nous magis­trats i habi­li­tar l’opció de reno­var per sisens i no per terços.

L’acte rebutja que el pre­si­dent del TC, Pedro González-Tre­vi­jano, i Anto­nio Narváez –els dos magis­trats que tenen el man­dat cadu­cat i con­tra els qui Uni­des Podem va pre­sen­tar una recu­sació– tin­guin “interès directe o indi­recte” en el recurs, raó per la qual no van accep­tar abs­te­nir-se de l’assumpte, i cen­su­ren a més que la petició d’apar­tar-se no es pre­sentés con­tra els altres dos magis­trats que seran també reno­vats: “No caben recu­sa­ci­ons selec­ti­ves”.

Progressistes del TC censuren la “interferència” insòlita en el poder legislatiu

Magistrats progressistes del Tribunal Constitucional afirmen que la decisió de frenar la tramitació parlamentària de dues esmenes que afectaven el mateix TC suposa una “interferència sense precedents en la funció legislativa” que va dividir en dos blocs al tribunal, traslladant als ciutadans una imatge de “seguidisme” del “conflicte polític partidista”.

Aquesta és l’opinió que els magistrats Cándido Conde-Pumpido, Inmaculada Montalbán i Ramón Sáez Valcárcel reflecteixen en el vot particular conjunt en el qual discrepen “d’arrel” amb la resolució que va paralitzar de manera urgent i a petició del PP la tramitació parlamentària dels canvis proposats per a modificar el sistema d’elecció dels jutges del tribunal. Una decisió que qualifiquen d’ “insòlita” i “irreversible”, atès que va provocar que el Senat tragués de la tramitació parlamentària les esmenes objecte de debat.

“Mai el tribunal ha controlat en un recurs d’empara el procediment de formació de la voluntat legislativa abans que s’hagués configurat de manera definitiva”, assenyalen els magistrats, que creuen que s’han desbordat “els límits de la justícia constitucional” i s’ha convertit al tribunal “en àrbitre dels processos legislatius”.

Amb l’adopció de la mesura cautelarísima, diuen, “s’han alterat els principis fonamentals de la nostra democràcia parlamentària” i s’ha llançat sobre el TC “una càrrega política difícilment suportable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.