Economia

L’atur tanca el 2022 amb el millor desembre en 15 anys

Durant tot l’exercici el nombre de desocupats es va reduir en 22.820 persones, un 6,2% menys que el 2021

Experts i agents socials alerten de l’alentiment de la millora, malgrat les bones xifres

El desembre va culminar un any positiu pel que fa a les dades d’atur registrat. Segons la informació difosa ahir pel Servei Públic d’Ocupació Estatal del Ministeri de Treball, el mes passat l’atur es va reduir en 2.644 persones, un 0,7% mensual, la millor xifra en un dotzè mes des del 2007, és a dir, just abans de l’esclat de la gran crisi financera. Amb aquest últim descens, el 2022 es va saldar amb 346.338 persones aturades a Catalunya, de manera que al llarg de l’any la xifra de desocupats ha reculat en 22.820 persones, un 6,2% respecte a l’exercici previ.

El govern va voler donar valor a aquesta evolució i va ser el mateix conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, qui en va fer la valoració. En una compareixença durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Torrent va assenyalar el fet que durant l’últim bienni la xifra d’aturats ha caigut en 150.000 persones i que s’ha passat de gairebé mig milió a la xifra actual. Això s’ha produït, hi va afegir Torrent, paral·lelament a un increment de l’afiliació a la Seguretat Social del 2,7%, que ha deixat el cens d’afiliats per sobre dels 3,6 milions, “la millor dada de tota la sèrie històrica”.

El titular d’Empresa i Treball va remarcar la “fortalesa i la resiliència del món laboral català” i va puntualitzar que aquest avenç després de la pandèmia s’ha produït malgrat altres circumstàncies adverses com la guerra d’Ucraïna, la crisi de subministraments i l’increment dels preus. “Si el 2021 va ser l’any de l’inici de la recuperació, el 2022 ha estat el de la consolidació”, va indicar.

No obstant això, el conseller va expressar la preocupació de l’executiu per factors que continuen enterbolint el mercat de treball. A banda de les “incerteses” que perduraran al llarg del 2023, com ara l’evolució del conflicte bèl·lic a l’est d’Europa, va esmentar l’atur de llarga durada, que afecta un 42,7% dels ciutadans sense feina; en segon lloc, l’atur juvenil, finalment el de les dones, que representen un 57,2% del total de persones desocupades.

Malgrat tot, Torrent, que no va voler fer previsions sobre l’evolució futura de l’atur, es va mostrar confiat en la “robustesa” del mercat de treball com a “punt de partida positiu per encarar l’any”.

L’empenta es frena

Tanmateix el descens del 6,2% del nombre d’aturats el 2022 queda lluny del retrocés de l’any previ, en què la reculada va arribar al 25,8%. Per aquest motiu, experts i agents socials van alertar de la pèrdua d’impuls de la revifalla. Pimec, per exemple, hi detecta “clars símptomes d’alentiment”, segons paraules del secretari general de la patronal, Josep Ginesta, que durant una roda de premsa va recordar que la recuperació no ha estat inferior a l’esperada i que la xifra actual d’allistats al Servei d’Ocupació de Catalunya encara és lluny dels 244.000 desocupats del maig del 2007, el mínim registrat des que se’n tenen dades. Ginesta va reclamar millors dades que permetin analitzar “la realitat del mercat de treball davant els canvis normatius i els dubtes que genera el còmput dels fixos discontinus”. Finalment, va demanar una interacció “eficient” entre els serveis públics d’ocupació i les empreses per evitar “la paradoxa que amb un alt atur registrat no es cobreixin les vacants”.

Des del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el seu degà, Carles Puig de Travy, va alertar en un comunicat que la tendència descendent de l’atur a Catalunya s’ha moderat després de l’estiu i va subratllar que, tot i que les dades anuals de l’atur són positives, a Catalunya la caiguda “ha estat inferior que en el conjunt de l’Estat”.

Alertes sindicals

Al seu torn, els sindicats es van congratular per l’evolució qualitativa del mercat laboral, per la reducció de la temporalitat que ha comportat la reforma laboral pactada pels agents socials. Tot i això, van alertar de la pèrdua de poder adquisitiu que està representant la inflació per a les llars catalanes. Així, entre altres reivindicacions, UGT va demanar més control sobre els beneficis empresarials, mentre des de CCOO també es reclamava la supervisió del compliment de les mesures com la rebaixa de l’IVA perquè aquesta reducció no sigui absorbida dins dels marges de la gran distribució.

Torrent: “Hi haurà solució satisfactòria per a Nissan”

“Les incerteses no s’aturen, però les polítiques de la Generalitat, tampoc”, va subratllar el conseller Torrent, que va mostrar satisfacció per les “certeses estructurals” que aporta la resposta de les autoritats europees a la crisi actual. En aquest sentit, va esmentar les ajudes públiques com ara els fons Next Generation, que entre altres àmbits fomentarà la remuntada d’un sector estratègic per a Catalunya, el de l’automoció. Preguntat pel futur de la reindustrialització de Nissan, que fa un any que va tancar les seves plantes catalanes, Torrent va admetre que el procés “no ha estat fàcil” i que la lentitud pot exasperar els treballadors acomiadats pendents de recuperar la feina. “Ens vam fixar tres reptes: manteniment dels llocs de treball, continuïtat industrial i que aquesta estigui associada al sector automoció”, va insistir, i va prometre que “s’acabaran complint els tres objectius” i la solució serà “satisfactòria” i “en clau de país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.