Salut

CORONAVIRUS

La Xina comparteix dades sobre la covid amb l’OMS, que no troba noves mutacions

L’organització internacional insisteix que el gegant asiàtic “ha de mantenir alts nivells de seqüenciació genòmica” i compartir-los amb rapidesa, fonamental “per a una valoració de riscos global”

L’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) ha infor­mat avui que res­pon­sa­bles de salut de la Xina han pre­sen­tat final­ment dades sobre casos de covid-19 al grup d’experts de l’orga­nit­zació, par­ti­cu­lar­ment seqüenci­a­ci­ons del genoma, i ha subrat­llat que per ara no hi ha iden­ti­fi­cat muta­ci­ons del virus.

“Cap nova vari­ant o mutació sig­ni­fi­ca­tiva ha estat iden­ti­fi­cada en les dades de seqüenci­ació públi­ca­ment dis­po­ni­bles”, ha asse­nya­lat en un comu­ni­cat l’OMS després d’una reunió del grup dels seus experts sobre l’evo­lució del virus de la covid amb repre­sen­tants del Cen­tre de Con­trol i Pre­venció de Malal­ties de Xina (CDC).

A la reunió, cele­brada aquest dimarts després de nom­bro­ses peti­ci­ons de l’OMS a la Xina perquè com­par­tis­sin més infor­mació sobre l’actual explosió de casos al gegant asiàtic, s’han pre­sen­tat dades sobre més de 2.000 geno­mes de posi­tius per covid-19 reco­llits i seqüenci­ats des de l’1 de desem­bre del 2022.

L’OMS ha acla­rit que un 97,5% dels geno­mes seqüenci­ats i com­par­tits per la Xina per­ta­nyen a les sub­va­ri­ants d’òmicron BA 5.2 i BF.7, en línia amb els casos ana­lit­zats de viat­gers pro­ce­dents del gegant asiàtic que s’han ana­lit­zat a altres països.

Tot i la crei­xent col·labo­ració entre les auto­ri­tats xine­ses i les de l’OMS (que van man­te­nir una reunió prèvia el 30 de desem­bre), l’orga­nit­zació amb seu a Gine­bra ha insis­tit que la Xina “ha de man­te­nir alts nivells de seqüenci­ació genòmica” i com­par­tir-los amb rapi­desa.

“Això és fona­men­tal per a una valo­ració de ris­cos glo­bal”, asse­gura el comu­ni­cat de l’OMS, que també dema­nar a altres països que man­tin­guin les anàlisis al labo­ra­tori i l’envi­a­ment com més aviat millor de dades als experts de l’orga­nisme supra­na­ci­o­nal.

En ter­mes simi­lars s’ha expres­sat avui en roda de premsa el direc­tor gene­ral de l’OMS, Tedros Adha­nom Ghe­breye­sus, que ha rei­te­rat que la seva orga­nit­zació con­ti­nua dema­nant a la Xina “més dades fia­bles i envi­a­des amb més rapi­desa sobre hos­pi­ta­lit­za­ci­ons i morts”.

Tedros també ha insis­tit que la manca d’infor­mació pro­ce­dent de la Xina ha estat en part la causa que nom­bro­sos països hagin apli­cat noves res­tric­ci­ons als viat­gers pro­ce­dents d’aquest país, després d’una onada de casos les dimen­si­ons reals dels quals encara es des­co­nei­xen.

“Amb la cir­cu­lació del virus a la Xina a nivells tan alts és com­pren­si­ble que alguns països pren­guin mesu­res que cre­guin que són per pro­te­gir els seus ciu­ta­dans”, ha afir­mat.

Les decla­ra­ci­ons de Tedros con­tras­ten amb les crítiques que fa un any va llançar quan es van dic­tar res­tric­ci­ons simi­lars als viat­gers pro­ce­dents de països afri­cans, quan s’hi va detec­tar per pri­mera vegada la vari­ant òmicron, que aca­ba­ria sent la domi­nant al pla­neta.

Per altra banda, Tedros ha subrat­llat avui que l’OMS segueix pre­o­cu­pada pel risc en vides que pot supo­sar l’explosió de casos a la Xina, i ha insis­tit que aquest país ha d’avançar en la vacu­nació per evi­tar hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, casos greus i morts.

L’aug­ment de casos a la Xina s’ha produït després de l’aixe­ca­ment de la polèmica política de ‘covid zero’ en aquest país, que després de llargs con­fi­na­ments, test dia­ris a urba­nit­za­ci­ons sen­ce­res i altres dra­co­ni­a­nes mesu­res de pre­venció a ciu­tats com Xan­gai va ser res­posta amb pro­tes­tes públi­ques al novem­bre de 2022.

La Xina manté la xifra ofi­cial de morts en més de tres anys de covid en 5.200, una xifra que l’OMS eleva a 31.000, tot i que totes dues con­tras­ten amb els números d’altres naci­ons d’ele­vada població com els Estats Units (més d’un milió de morts), el Bra­sil (gai­rebé 700.000) o l’Índia (més de mig milió).

Durant l’última set­mana, mesu­res com l’exigència d’un resul­tat nega­tiu en un test ràpid de covid-19 han entrat en vigor a països com el Japó, Corea del Sud, l’Índia, els Estats Units, l’Estat espa­nyol, Itàlia, França o el Regne Unit per als viat­gers pro­ce­dents de la Xina.

Unes mesu­res que avui ha cri­ti­cat l’Asso­ci­ació Inter­na­ci­o­nal del Trans­port Aeri (IATA), que agrupa les grans aerolínies glo­bals, ja que les con­si­de­ren ine­fi­ca­ces, com en seu dia es van mos­trar les res­tric­ci­ons als viat­ges pro­ce­dents de països afri­cans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.