Regne Unit
Controvèrsia per les memòries del duc de Sussex
Enric contra els Windsor
La publicació de l’autobiografia del príncep posa de manifest l’enfrontament entre els dos germans i agreuja la crisi en el si de la família reial britànica
En el llibre confessa haver mort 25 talibans a l’Afganistan “com si fossin peces d’escacs”
La casa reial britànica viu la crisi institucional més important des de la mort de Diana de Gal·les el 1997 arran de la publicació de l’autobiografia del príncep Enric. El llibre de memòries, titulat Spare (‘A l’ombra’), surt a la venda dimarts vinent a tot el món, però diverses llibreries espanyoles i catalanes el van treure de les caixes i el van col·locar a l’expositor per error dijous, cinc dies abans del llançament oficial. Els mitjans britànics es van afanyar a aconseguir-ne còpies en castellà i el contingut del llibre ja ha estat publicat al Regne Unit, fet que ha provocat un autèntic terratrèmol.
El que més polèmica ha generat és la confessió d’Enric que va matar 25 persones a l’Afganistan, quan hi va ser destinat el 2012. En el llibre, el duc de Sussex diu que eren talibans, que ni se n’enorgulleix ni se’n penedeix. “Quan em vaig trobar enmig de la calor i la confusió del combat, no vaig pensar en aquelles 25 persones. Per a mi eren peces d’un tauler d’escacs tombades, persones dolentes eliminades abans que matessin persones bones”, diu en el llibre el fill petit de Carles III.
“Crec que [Enric] s’equivoca quan diu que els insurgents eren considerats pràcticament no humans, potser infrahumans, com peces d’escacs a tombar”, assegura el coronel Richard Kemp, excap de les forces armades britàniques a l’Afganistan, en declaracions a la cadena britànica BBC. “No és el cas en absolut. I no és la manera com l’exèrcit britànic entrena els soldats com ell”, hi va afegir. El coronel Kemp va advertir que aquesta confessió podria provocar la revenja dels talibans sobre el terreny i posar en risc excompanys en operacions a l’estranger.
Per la seva banda, el líder talibà Ana Haqqani va publicar a Twitter que les persones que va matar Enric tenien dones, pares i fills i que eren innocents, i va afirmar que hauria de comparèixer davant un tribunal internacional per respondre sobre els crims que ha confessat haver comès.
També ha generat controvèrsia la confessió de la baralla que va tenir a Windsor amb el seu germà Guillem el 2019. Enric explica que Guillem el va agafar pel coll, el va colpejar i el va tirar a terra. Alguns comentaristes reials han criticat que el fill petit de Carles III airegi aspectes de la vida privada d’altres membres de la reialesa.
Precedents
Es compara aquesta crisi monàrquica amb la que es va produir amb l’abdicació d’Eduard VIII per no poder-se casar amb Wallis Simpson o amb la crisi desencadenada als Windsor per l’entrevista de Diana a la BBC el 1995 en què va confessar que la seva relació era de tres. Aquest llibre suposa un nivell més en la crisi institucional provocada pel trencament d’Enric i Meghan amb la casa reial britànica fa tres anys. Primer va ser l’entrevista a Oprah Winfrey amb les acusacions de racisme a Meghan dins de la institució; després, el documental de Netflix i, ara, el llibre. I no sembla que aquest hagi de ser el final.
Aquesta ruptura d’Enric amb la seva família es produeix, a més, en un moment en què la casa reial britànica ha perdut suport després de la mort d’Elisabet II en un país on cada cop hi ha més gent republicana, especialment entre el jovent.