Política

El biaix català debilita la majoria progressista al TC

El pas de Laura Díez per La Moncloa i els indults de l’exministre Campo els fan ser recusables en la llei Celaá, el català o els presos

Segoviano evita caure en la trampa de valorar l’autodeterminació

La temp­tació d’obser­var el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i el seu ball de cadi­res com una versió cas­tissa de House of cards allu­nyada de la vida real hi és, però el que els 12 magis­trats diri­mi­ran en aquell saló de plens reno­vat i sota la mirada del retrat del rei Felip VI afec­tarà la llei Celaá, el català a l’escola (llei del Par­la­ment), el dret a l’avor­ta­ment i el dret a una mort digna. Després de viure amb una majo­ria dre­tana de 6 a 5 (el dotzè magis­trat era Alfredo Mon­toya, que va cau­sar baixa per un ictus) sota la pre­sidència de Pedro González-Tre­vi­jano i de la fita d’últim minut de fer un cop a les Corts i sus­pen­dre un debat al Senat per pri­mer cop en 44 anys, el nou Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal cap­gi­rarà el mar­ca­dor i ara estre­narà una majo­ria pro­gres­sista de 7 a 5. El pas de la cata­lana Laura Díez Bueso (Bar­ce­lona, 1969) per La Mon­cloa –a més de ser asses­sora de la Gene­ra­li­tat– i el fet que Juan Car­los Campo sigui l’exmi­nis­tre de Justícia que va fir­mar els indults dels pre­sos polítics, no obs­tant això, debi­li­ten la nova majo­ria pro­gres­sista fins al punt que tots dos magis­trats pro­po­sats pel PSOE viu­ran els seus nou anys de man­dat (fins al 2032) per­ma­nent­ment en la diana de la recu­sació per falta d’impar­ci­a­li­tat en tot el que guardi relació amb l’agenda cata­lana i les lleis que amplien drets apro­va­des pels governs de Pedro Sánchez i de José Luis Rodríguez Zapa­tero.

Amb elec­ci­ons muni­ci­pals i autonòmiques el 28 de maig i esta­tals al desem­bre, el poder simbòlic que l’agenda legis­la­tiva sigui rati­fi­cada o tom­bada pel TC és cru­cial per al govern PSOE-Podem i per a ERC. L’ali­ne­ació ini­cial a l’alt tri­bu­nal és de 7 pro­gres­sis­tes: Cándido Conde-Pum­pido, María Luisa Bala­guer, Inma­cu­lada Mon­talbán, Juan Ramón Sáez i els nous incor­po­rats Juan Car­los Campo, Laura Díez i María Luisa Sego­vi­ano. El quar­tet con­ser­va­dor el for­men Enri­que Arnaldo, Con­cepción Espe­jel, Ricardo Enríquez i César Tolosa, perquè el cinquè serà el relleu de Mon­toya, vacant des del juliol del 2022 i que ha de ser pro­po­sat pels con­ser­va­dors al Senat (amb majo­ria de tres cin­que­nes parts que imposa l’entesa amb el PSOE). Els qua­tre nous magis­trats pre­nen pos­sessió avui i el dubte és si el nou TC tindrà pre­si­dent, Conde-Pum­pido, o pre­si­denta, Bala­guer.

Majo­ria de 7 a 4 o 7 a 5

La majo­ria lògica ha de ser de 7 a 4 (7 a 5 quan es cobreixi l’última vacant dre­tana), però el pre­ce­dent de l’Esta­tut con­vida a la sor­presa: en l’ampu­tació del text votat pels cata­lans, el 2010 el teòrica­ment pro­gres­sista Manuel Aragón Reyes va fer pinya amb els con­ser­va­dors (amb foto­gra­fia icònica a la plaça de toros de La Maes­tranza de Sevi­lla) i va cap­gi­rar els pronòstics.

Pérez Tremps i l’Esta­tut

La sentència de l’Esta­tut també va mar­car un abans i un després en les recu­sa­ci­ons: el desem­bre del 2022 el pre­si­dent Tre­vi­jano i Anto­nio Narváez –tots dos cadu­cats– van tenir la gosa­dia de no apar­tar-se en el recurs del PP quan eren jutge i part perquè estava en joc el seu sou (167.000 i 141.000 euros, res­pec­ti­va­ment) i rete­nir la butaca cadu­cada, però el 2007 el ple del TC va acor­dar que l’ela­bo­ració d’un estudi sobre l’encaix de l’Esta­tut per encàrrec de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Autonòmics en l’època de Jordi Pujol era sufi­ci­ent per apar­tar el pro­gres­sista Pablo Pérez Tremps i alte­rar el mar­ca­dor final en favor de la dreta.

Pri­mer exmi­nis­tre al TC

Amb el pre­ce­dent de Pérez Tremps –tras­pas­sat el juliol del 2021– a la retina, el cas de Campo agita totes les cos­tu­res perquè no hi ha cap pre­ce­dent d’un exmi­nis­tre (i menys encara de Justícia) con­ver­tit en magis­trat del Cons­ti­tu­ci­o­nal. Fins ara la pro­miscuïtat màxima cor­res­po­nia a Fran­cisco Javier Pérez de los Cobos, que va com­pa­gi­nar el paga­ment de 37,14 euros anu­als d’afi­liat del PP a Bar­ce­lona amb la con­dició de magis­trat durant el 2010 i el 2011 abans de ser ele­git pre­si­dent del TC i resol­dre els recur­sos sobre Cata­lu­nya.

Batet i vida sen­ti­men­tal

El pro­blema de Campo no és només haver fir­mat els indults, la qual cosa l’inva­lida en qual­se­vol recurs d’empara dels pre­sos del procés, sinó que pel fet de ser minis­tre de Justícia entre el gener del 2020 i el juliol del 2021 ha inter­vin­gut amb infor­mes pre­cep­tius en la majo­ria de lleis, amb la llei del “només sí és sí” –recor­re­guda per Vox al TC i pen­dent de reso­lució– entre les més icòniques. Es dona la cir­cumstància que fins i tot en l’època de la llei de l’avor­ta­ment de Zapa­tero –el recurs del PP està pen­dent de reso­lució 10 anys després– Campo era secre­tari d’estat de Justícia. Amb obser­vació estricta del deure d’abs­te­nir-se, Campo està con­di­ci­o­nat fins i tot per la seva relació sen­ti­men­tal amb la pre­si­denta del Congrés, Merit­xell Batet, ja que un dels recur­sos pen­dents és el de l’exdi­pu­tat de Podem Alberto Rodríguez, pre­ci­sa­ment con­tra la decisió de Batet de des­pos­seir-lo de l’escó per una con­demna de 45 dies impo­sada pel Tri­bu­nal Suprem.

Gene­ra­li­tat i La Mon­cloa

Tot i no ser tan públic, el biaix català també per­se­guirà Laura Díez pel fet de ser alt càrrec de La Mon­cloa del 2018 a l’abril del 2022, pri­mer com a direc­tora de gabi­net del secre­tari d’estat de Rela­ci­ons amb les Corts i més tard al Minis­teri de Pre­sidència amb Car­men Calvo i Félix Bolaños com a direc­tora gene­ral d’Afers Cons­ti­tu­ci­o­nals i Coor­di­nació Jurídica. Per aca­bar de reblar el clau a ulls del PP i de la dreta judi­cial, Díez va ser vice­pre­si­denta del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries i asses­sora de la Gene­ra­li­tat per a la reforma de l’Esta­tut (2002-2004).

Sego­vi­ano evita el 4 a 5

Per si no fos prou risc per­dre dos vots, María Luisa Sego­vi­ano es va estre­nar amb una entre­vista a Onda Cero en què el record del cas de Pérez Tremps va guiar les seves parau­les. Davant la pre­gunta sobre l’auto­de­ter­mi­nació, Sego­vi­ano –pri­mera dona que pre­si­deix una sala del Suprem, la social– va evi­tar caure en la trampa d’ofe­rir una valo­ració o una opinió: “L’auto­de­ter­mi­nació és un tema com­plex que caldrà veure i estu­diar. No s’ha de rebut­jar res d’entrada, però això no vol dir que s’admeti.” Amb aques­tes parau­les, la magis­trada pro­gres­sista va evi­tar caure en el parany de la recu­sació fàcil i va sal­var el seu seient en cas de debats sobre el procés o l’arri­bada d’una even­tual con­sulta o referèndum tot blin­dant l’apa­rença d’impar­ci­a­li­tat (al con­trari del que va fer el con­ser­va­dor Arnaldo amb arti­cles a El Impar­cial). Si Sego­vi­ano hagués rellis­cat, això –sumat a la debi­li­tat de Campo i Díez– podria pro­pi­ciar un mar­ca­dor futur de 4 a 5 en un afer català per l’anul·lació de tres pro­gres­sis­tes. L’experiència del difunt Pérez Tremps, però, és massa viva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.