Política

Estat espanyol

Feijóo diu que el govern de Sánchez està “intervingut” per l’independentisme en una “nova versió” del 155

El líder del PP afirma que el president del govern s’ha convertit en un “subordinat útil” dels seus socis parlamentaris

Assegura que el socialista segueix un pla per alterar la “convivència democràtica” sorgida de la Constitució de 1978

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat aquest dimarts que el govern espanyol “està intervingut pels seus socis parlamentaris” a través d’una de “nova versió” de l’article 155 de la Constitució, el que es va aplicar el 2017 per suspendre l’autogovern català després del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència.

En una intervenció al Fòrum ABC, el líder popular ha considerat que Pedro Sánchez és un “president captiu per la seva pròpia voluntat”, que governa en “llibertat condicionada” i s’ha convertit en un “subordinat útil” dels seus socis, que “han trobat en el president del govern “el mitjà idoni” per anar “imposar les seves tesis a la societat espanyola”. Segons ell, Sánchez és “una eina al servei de l’independentisme i l’extrema esquerra” que “no té poder real sobre part del govern ni controla l’agenda”.

En aquest sentit, ha acusat Sánchez de “plagiar” la política “perniciosa” dels “sediciosos”, del procés, amb un “catàleg de comportaments” que van des del “menyspreu” als organismes de control, als “atacs furibunds al Poder Judicial”, a l’oposició o a la premsa.

El polític conservador  ha advertit que el president espanyol aplica amb insistència un “guió” que té l’objectiu de “retrocedir cap al passat” perquè “tot allò que va ser democràticament derrotat a la Transició es prengui una espècie de revenja mitjançant l’erosió calculada de bona part del nostre engranatge institucional i la prescripció d’una memòria única germana d’un pensament únic”.

En aquest sentit, ha assenyalat que hi ha “multitud d’indicis racionals” que “acrediten que existeix un pla premeditat per alterar substancialment les bases de la convivència democràtica que es plasma a la Constitució del 78”. “El qüestionament de les institucions que equilibren els poders i amortitzen els conflictes socials i institucionals és un dels trets inherents de tot tipus de populisme, així com la confecció d’un passat a mida que reobre ferides ja curades per la generositat de les nostres generacions passades”, ha indicat. “El populisme és prometre una cosa que saps que no pots complir amb l’objectiu d’obtenir un avantatge”, ha explicat.

“Estem davant un revisionisme que no té equivalències a les democràcies avançades del nostre voltant”, ha assegurat.

Per Feijóo, les “erosions” a l’Estat que –segons ell- ha protagonitzat Sánchez no sortien al seu programa i a “moltes lleis” aprovades pel seu govern “les majories no s’hi veuen reflectides” perquè “són fruit de les minories”. També ha sostingut que la “coalició de govern” de govern “la formen partit anticonstitucionals” que “així es manifesten i es qualifiquen a ells mateixos”.

El popular ha retret a Sánchez no ser “humil per assumir errors”, sensible per ajudar les famílies” i tampoc “ respectuós amb els principis democràtics”. En la seva opinió, el president lidera “el govern dels problemes” perquè els inventa o els agreuja quan no existeixen –com, segons ell, en el cas de la llei del només sí és sí– o els amaga quan no els pot resoldre.