Opinió

Formació directiva en teletreball

L’avenç no sols depèn del tipus de feina, també de la capacitat per superar els obstacles culturals i tecnològics associats a la nova manera de treballar

Amb el pas del temps, queda clar que el tele­tre­ball serà un dels fac­tors de trans­for­mació de les rela­ci­ons labo­rals. Un dels pocs actius de la pandèmia va ser posar de mani­fest i expan­dir el poten­cial d’una forma d’orga­nit­zació fle­xi­ble de les tas­ques labo­rals. Si bé la superació de la crisi sanitària està fent min­var la seva presència, més del 10% de les per­so­nes que tre­ba­llen a la Unió Euro­pea afir­men desen­vo­lu­par, de manera habi­tual, les seves fun­ci­ons des d’un indret dife­rent de l’ofi­cina. Parlo d’ofi­cina perquè la imple­men­tació d’aquesta pràctica labo­ral està sent molt esbi­ai­xada. Òbvi­a­ment, el fet de poder desen­vo­lu­par la tota­li­tat o part de la jor­nada labo­ral en remot depèn del tipus de feina que es tin­gui.

En la mesura que l’ús de les eines digi­tals es com­ple­menta millor amb el tre­ball més qua­li­fi­cat, més pre­pa­rat per apren­dre nous conei­xe­ments i més fàcil­ment adap­ta­ble als can­vis orga­nit­za­tius, han estat les per­so­nes amb millor for­mació, que desen­vo­lu­pen tas­ques que són direc­ti­ves o bé que reque­rei­xen essen­ci­al­ment habi­li­tats cog­ni­ti­ves i que es poden exer­cir amb un grau ele­vat d’auto­no­mia i con­trol, les pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals de l’enlai­ra­ment del tele­tre­ball. Però el seu avenç no només depèn de les carac­terísti­ques de la feina, sinó també de la capa­ci­tat per superar els obs­ta­cles cul­tu­rals i tec­nològics asso­ci­ats a la nova manera de tre­ba­llar. A Europa, els dife­rents governs han trac­tat de posar ordre i mètode al seu des­ple­ga­ment, per tal de garan­tir una apli­cació amb els recur­sos neces­sa­ris i sense dete­ri­o­ra­ment de les con­di­ci­ons labo­rals. Però, com acos­tuma a pas­sar quan no es reso­len bé els pro­ces­sos de coor­di­nació o gover­nança com­par­tida, la sort ha anat per bar­ris, i l’impacte de les noves nor­ma­ti­ves és pro­fun­da­ment desi­gual, sobre­tot pel que fa a la pro­tecció dels tre­ba­lla­dors. Com de cos­tum, les dis­sen­si­ons entre socis euro­peus tri­ga­ran a esvair-se, de manera que si del que es tracta és d’afa­vo­rir la dis­se­mi­nació del tre­ball en remot, tal vegada seria oportú esmerçar esforços a esvair els temors i millo­rar les com­petències direc­ti­ves pel que fa a coor­di­nar, moti­var i moni­to­rit­zar equips de tre­ball en remot amb l’ús de les tec­no­lo­gies emer­gents, sobre­tot en el cas de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses. La digi­ta­lit­zació avança a pas ferm i no con­vin­dria renun­ciar a estratègies que ens per­me­trien treure’n el màxim par­tit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.