Educació
ORIOL AMAT
RECTOR DE LA UPF
“Sí que hi som a temps, el món pot tenir solució”
“Hem de generar coneixement, transferir-lo a la societat i als estudiants”
“Per fer recerca volem els millors especialistes”
La primera pedra del parc de recerca impulsat per la UPF al costat de la Ciutadella dona el tret de sortida a un projecte ambiciós.
S’impulsarà la recerca pel benestar planetari. Què vol dir?
La traducció del terme anglosaxó seria benestar global dels territoris, les organitzacions i les persones. Des de la universitat volem donar resposta a aquesta situació d’emergència mediambiental i social que vivim.
Hi som a temps, d’evitar mals pitjors?
Hi ha qui creu que el món ja no té cap solució, però nosaltres veiem el got mig ple i que encara som a temps de capgirar-ho. La resposta de la universitat és generar coneixement, transferir-lo a la societat i que arribi als estudiants. Serà un motor per transformar la manera d’educar. Amb la covid ens vam adonar que la recerca i la ciència han estat el millor pla de contingència.
La màxima urgència és la resposta climàtica?
La Unió Europea té tot un pla de transició a una economia verda que s’ha fixat en un termini molt curt per al 2030. El repte és molt gran perquè per ser autosuficients energèticament falta molta recerca i tecnologia que encara s’ha d’inventar. Per exemple s’està a punt de descobrir com produir energia il·limitada amb les renovables però falta saber com i per això cal més investigadors i fer recerca.
La UPF aposta per unir investigadors propis i de fora?
Hi haurà tres edificis de recerca entre el nostre, el del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), amb qui tenim un centre de recerca conjunt, i el BIST (Barcelona Institute of Science and Technology), que suma sis centres. Volem ser un hub amb 1.200 investigadors, dels quals n’hi ha que ja treballen i només canviaran de lloc.
Cooperen amb altres universitats?
Des de la UPF treballem en xarxa amb 10 universitats europees per fer equips interdisciplinaris que treballaran per projectes bianuals. Com a centre de recerca volem els millors especialistes i cooperem amb la UB i la UAB per generar aquest coneixement.
Aconseguir finançament per a recerca és el que més costa?
Sí, però de bracet amb altres institucions veuran que no és cosa particular d’una universitat i que té vocació internacional. Sumem esforços amb les universitat de Venècia o Dresden.
Quin és el suport econòmic de les administracions?
S’està construint l’aparcament a mans de l’Ajuntament de Barcelona. L’edifici de la UPF es farà amb finançament de l’Incasòl que retornarem i per això esperem obtenir ingressos dels fons europeus. El CSIC i el BIST finançaran la seva part. Tot el complex suposarà una inversió d’uns 104 milions d’euros.
Hi ha esperança per al benestar planetari?
En un estudi del 2008, el 30% dels consumidors pensaven en temes socials i mediambientals per comprar. El 2012 ja eren el 50% i l’any passat era el 70% de la població. Cada cop hi ha més gent conscienciada i els estudis alerten que cada dia moren 150 espècies i que si no fem res en comptes del Mediterrani tindrem una mena de mar mort. Som espectadors o actuem?
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.