Medi ambient

Alemanya

Greta Thunberg defensa que “la protecció del clima no és un crim”

L’activista sueca va ser detinguda dimarts quan participava en una protesta contra l’ampliació d’una mina de carbó a Alemanya

La policia va deixar-la anar al vespre juntament amb la resta de manifestants retinguts

L’activista sueca Greta Thunberg, que ahir dimarts va ser detinguda quan participava en una protesta contra l’ampliació d’una mina de lignit a Lützerath, a l’Estat federat de Renània del Nord-Westfàlia (Alemanya), ha defensat que protegir el medi ambient no és un delicte.

Thunberg ha explicat aquest dimecres en un missatge a les xarxes socials que ahir va ser detinguda quan juntament amb un grup d’activistes “protestava pacíficament per l’expansió d’una mina de carbó a Alemanya”. “Vam ser acorralats per la policia i detinguts, però ens van deixar anar més tard al vespre”, ha afegit. “La protecció del clima no és un crim”, ha afegit.

La fundadora de Fridays For Future va ser expulsada quan es concentrava amb desenes d’activistes contra l’ampliació de la mina de lignit a cel obert de Gatzweiler, que suposarà la demolició del poble de Lützerath.

Fonts policials han confirmat que la zona estava acordonada per raons de seguretat i han assegurat que el desallotjament es va dur a terme perquè el lloc és “perillós”. Els agents van endur-se un a un els activistes, que van ser retinguts temporalment per identificar-los.

El passat dissabte Thunberg ja va participar en una marxa pacífica organitzada per una aliança d’associacions mobilitzades per protestar contra la demolició de la localitat de Lützerath.

Diversos grups de persones van intentar creuar les tanques policials per accedir al poble. La policia va respondre amb l’ús de canons d’aigua, gas pebre i porres i va practicar una dotzena de detencions. Les autoritats van justificar que l’acció no era “pacífica” sinó “una recerca deliberada de la confrontació”.

El ministeri d’Interior alemany ha qualificat de “violenta” aquesta resistència i ha argumentat que els manifestants van “obstaculitzar la tasca dels equips sanitaris”.

En canvi, els activistes han acusat les forces policials d’actuar “amb una contundència desproporcionada, inclosos cops de porres al cap”.

El govern alemany preveu abandonar l’extracció de carbó a Renània del Nord-Westfàlia el 2030, però l’acord subscrit l’any passat amb l’energètica RWE permet incrementar a curt termini la seva extracció davant la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna.