Política

Unió Europea

El luxemburguès Marc Angel substituirà Eva Kaili com a vicepresident de l’Eurocambra

Les candidates dels Verds i d’Identitat i Democràcia li han disputat el càrrec

El candidat socialdemòcrata tenia el suport dels tres grups majoritaris

L’Eurocambra ha elegit aquest dimecres el socialdemòcrata luxemburguès Marc Angel per ocupar la vicepresidència que ha quedat vacant amb la destitució de l’eurodiputada grega Eva Kaili per la seva implicació en la trama de suborns de Qatar i el Marroc.

Angel s’ha imposat en la segona volta a la italiana Annalisa Tardino, candidata dels ultres d’Identitat i Democràcia, i la francesa Gwendoline Delbos-Corfield, dels Verds.

En la primera volta, Angel ha sumat 263 vots però no ha aconseguit la majoria absoluta que necessitava (278). A la segona ronda n’ha aconseguit 307, davant els 185 de Tardino i els 98 de Delbos-Corfield.

El repartiment de les 14 vicepresidències de la institució queda definit en les negociacions prèvies, l’última de les quals va tenir lloc a finals de 2021, amb la qual cosa s’esperava que el socialdemòcrata aconseguís el càrrec. No obstant això, el càrrec no correspon automàticament al grup socialista i tant els Verds com els ultradretans han optat per disputar-lo.

Tot i així, el candidat socialista tenia el suport del seu propi grup i dels populars i liberals, els dos altres majoritaris al Parlament Europeu.

Malgrat que Kaili ostentava les responsabilitats de les relacions amb el Pròxim Orient, correspon a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, repartir les carteres entre els catorze vicepresidents de la institució. Per tant, no serà automàtic que el seu successor “hereti” un lloc idèntic.

Angel pertany al Partit Socialista dels Treballadors de Luxemburg i és eurodiputat des del 2019. Del 2004 i fins al 2019 va ser diputat al parlament luxemburguès, on va ocupar la presidència de la comissió d’Exteriors i Afers Europeus. També ha estat membre de l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN i de l’Assemblea Interparlamentària del Benelux.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.