Política

unió europea

Brussel·les subratlla que la modificació del delicte de sedició és competència dels països

Reynders ha recordat les recomanacions que l’últim informe anual sobre l’estat de dret van incloure per a Espanya

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha dit aquest dimecres que el delicte de sedició és competència exclusiva dels estats membres, que són lliures d’adoptar o modificar la legislació com considerin, respectant les obligacions constitucionals i internacionals.

El comissari ha fet una referència a la sedició al final d’un debat sobre l’estat de dret a Espanya en el Parlament Europeu en el qual gairebé la meitat de la trentena d’eurodiputats que van participar eren espanyols.

“La Comissió Europea és conscient de la reforma de les disposicions del delicte de sedició en el Codi Penal. Ara bé, com ocorre amb la majoria d’ofenses penals, el delicte de sedició recau exclusivament en la competència dels estats membres”, ha indicat Reynders.

Els països, ha afegit, “són lliures d’adoptar o esmenar la legislació en aquest àmbit com considerin adequat, sempre que respectin les seves obligacions constitucionals i internacionals”, ha explicat el comissari.

Reynders ha declarat també al ple que Brussel·les està analitzant si les rebaixes de penes per al delicte de malversació incloses en la reforma del Codi Penal compleixen amb els estàndards europeus, en particular amb els de protecció dels interessos financers del bloc.

El comissari ha recordat les recomanacions que l’últim informe anual sobre l’estat de dret van incloure per a Espanya.

En aquest context, ha insistit que la renovació del Consell General del Poder Judicial ha de ser una prioritat i ha considerat “important” el recent nomenament de quatre nous membres del Tribunal Constitucional, ja que “el funcionament dels òrgans constitucionals és fonamental per a l’estat de dret”.

“Seguirem de prop l’estat de dret d’Espanya, com de la resta de països”, en el context de l’informe anual que publicarem en 2023, ha conclòs el comissari.

Xou a l’Eurocambra sobre l’estat de dret a Espanya: populars i socialistes s’acusen de vulnerar la democràcia

Un debat a l’Eurocambra sobre la situació de l’estat de dret a Espanya ha enfrontat aquest dimecres eurodiputats del PP i el PSOE, que s’han acusat mútuament d’atacar la democràcia. L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez ha iniciat una “preocupant deriva i degradació democràtica” amb la reforma del Codi Penal i ha afirmat que “els delinqüents no poden dictar les ordres per reformar el Codi Penal”. Com a rèplica, el socialista Juan Fernando López Aguilar ha dit que el PP “no ha sabut perdre”. Els eurodiputats catalans Clara Ponsatí (JxCat), Diana Riba (ERC), Jordi Cañas (Cs) i Ernest Urtasun (Comuns) també han intervingut en el debat, molt marcat per l’agenda domèstica.

El debat sobre l’estat de dret a Espanya s’ha fet al plenari a petició del grup popular, i ha comptat amb la participació del comissari de Justícia, Didier Reynders, que ha assegurat que estan “analitzant” si la reforma del delicte de malversació compleix les normes comunitàries, especialment pel que fa a la protecció dels fons europeus.

La intervenció de Reynders ha anat seguida de les d’eurodiputats catalans i espanyols de tots els partits, que han expressat les seves clares discrepàncies sobre la situació a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.