Política

Irlanda

Londres posposa la convocatòria d’eleccions a Irlanda del Nord malgrat expirar el termini per a un acord

Heaton-Herris recorda als partits que ha de fixar una data per als comicis “en les pròximes dotze setmanes” si no formen un executiu

El govern britànic podria prorrogar aquest termini mentre negocia amb la UE una solució als problemes pel protocol del ‘Brexit’

El minis­tre del Regne Unit per a Irlanda del Nord, Chris Hea­ton-Har­ris, ha con­fir­mat aquest dijous que no con­vo­carà encara elec­ci­ons anti­ci­pa­des per al Par­la­ment d’Stor­mont, mal­grat que aquesta mit­ja­nit ha expi­rat la data límit fixada per for­mar un govern autònom de poder com­par­tit, que roman suspès des de fa gai­rebé un any.

No obs­tant això, Hea­ton-Har­ris ha recor­dat que està obli­gat a desig­nar una data per cele­brar aquests comi­cis “en les pròximes dotze set­ma­nes”, en vir­tut de l’extensió con­ce­dida als par­tits en pre­visió que no hi hagués avui un acord de govern.

“Apro­fi­taré les pròximes set­ma­nes per ava­luar acu­ra­da­ment totes les opci­ons per als següents pas­sos i con­ti­nuaré dia­lo­gant amb totes les parts abans de pren­dre una decisió”, ha expli­cat el minis­tre.

El Par­tit Democràtic Uni­o­nista (DUP), la segona for­mació més votada, es nega for­mar un exe­cu­tiu amb el repu­blicà Sinn Féin, pri­mera força par­la­mentària, pel seu rebuig uni­o­nista al pro­to­col del Bre­xit per a Irlanda del Nord.

Les pròrro­gues con­ce­di­des per Lon­dres bus­quen gua­nyar temps men­tre el govern britànic nego­cia amb la Unió Euro­pea (UE) una solució als pro­ble­mes que ha gene­rat el pro­to­col a Irlanda del Nord, clau per aixe­car el veto uni­o­nista a aquest ins­tru­ment del Bre­xit.

En cas que no arri­bin a un acord, Hea­ton-Har­ris podria tra­mi­tar a la Cam­bra dels Comuns una llei d’emergència que torni a pos­po­sar la con­vo­catòria d’unes elec­ci­ons autonòmiques fins al juny o, fins i tot, a la pròxima tar­dor.

El pro­to­col, acor­dat per Lon­dres i Brus­sel·les, manté Irlanda del Nord dins del mer­cat inte­rior comu­ni­tari i britànic, per la qual cosa els con­trols al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efec­tuen en els punts d’entrada nord-irlan­de­sos, cosa que ha por­tat una nova burocràcia que afecta el comerç.

Aquesta fron­tera comer­cial situ­ada al mar d’Irlanda és també una bar­rera política per a la comu­ni­tat uni­o­nista pro­tes­tant, que denun­cia que dife­ren­cia la província i posa en perill la seva relació amb la resta del Regne Unit, més ara que els naci­o­na­lis­tes volen avançar cap al seu objec­tiu històric de reu­ni­fi­car l’illa d’Irlanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.