Política

estat francès

Protestes massives a França contra la reforma de pensions del govern

Centenars de milers de francesos han secundat la crida a la mobilització feta pel conjunt dels sindicats francesos contra la impopular reforma del sistema de pensions

Centenars de milers de francesos han secundat aquest dijous la crida a la mobilització feta pel conjunt dels sindicats francesos contra la impopular reforma del sistema de pensions que pretén aprovar el govern, amb vagues i manifestacions massives als carrers.

“La mobilització és un reflex del que llegim en les enquestes, és a dir, que una gran majoria dels ciutadans d’aquest país estan en contra d’aquesta reforma”, ha celebrat Philippe Martínez, secretari general de la Confederació general del treball (CGT) francesa, des de la capçalera de la multitudinària manifestació organitzada a París.

La de la capital va ser la demostració de múscul més important d’aquesta jornada nacional de mobilitzacions, però les protestes es van repetir per tota la geografia francesa, des de Marsella a Nantes.

Al costat de les manifestacions, a més, va haver-hi vagues que s’han deixat sentir de manera especial en sectors com el del transport públic, que està funcionant al ralentí en els ferrocarrils i en les grans ciutats, o l’educació.

A París, encara mancant xifres d’assistència oficials, una marea humana es va expandir des del migdia per la zona entorn de la Plaça de la República, abans de començar a marxar lentament cap a la Plaça de la Nació. “Hi ha molta, molta gent. Molt més que l’habitual. El missatge és clar: No a l’augment del temps de cotització i no al retard de l’edat legal de començament de la jubilació. És simple”, va recalcar a Efe Martínez.

Pols dels sindicats a Macron

Els sindicats buscaven avui una demostració de força per a escenificar la impopularitat del projecte de reforma del sistema de jubilacions que el president Emmanuel Macron ha situat entre les prioritats del seu govern per a aquest 2023.

Els dos principals eixos del projecte, que l’Executiu defensa com a imprescindible per a l’equilibri financer del sistema, són el retard de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys per a 2030 i l’augment del període de cotització de 42 a 43 anys per a 2027.

“Aquí estan totes les organitzacions. És un gran senyal que la gent està furiosa”, va asseverar a Efe Gaelle Martínez, secretària nacional del sindicat Solidaires. “Volem tenir una bona jubilació, no volem arribar a la jubilació estant fraccions, cansats, trencats (...) Si el govern no recobra la raó, hi haurà més protestes”, ha advertit, per part seva, Laurent Escure, secretari general de la Unió Nacional dels Sindicats Autònoms (UNSA), en declaracions a EFE també des de la capçalera de la protesta a París.

Després dels sindicats van desfilar milers d’organitzacions petites i persones anònimes, des d’estudiants a treballadors pròxims a la jubilació. “Som aquí per a dir que no, perquè és també una qüestió de visió de la societat. Volem ser una societat que utilitzi a l’ésser humà o volem una societat per al benefici de l’ésser humà?”, qüestionava al costat d’altres joves estudiants Eliot Gafanesch, de 17 anys, de l’organització La Voix Lycéenne.

Malgrat les manifestacions massives, Macron, que es troba avui a Barcelona per a una cimera hispano-francesa, al costat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que el govern no farà marxa enrere a la reforma. “Si volem ser justos entre les generacions i salvar el nostre sistema de repartiment, hem de fer aquesta reforma”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.