Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El president de Sèrbia diu que Crimea és ucraïnesa

Vucic creu que les sancions a Rússia no serveixen

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha declarat aquest dijous a Davos que el seu país dona suport a la integritat territorial d’Ucraïna, inclosa Crimea i el Dombass, alhora que ha opinat que les sancions contra Rússia per la invasió no donaran resultat. “Crimea és part d’Ucraïna, el Dombass també, és la nostra postura i no la canviarem”, ha declarat Vucic en el panell “L’expansió dels horitzons d’Europa” celebrat durant el Fòrum de Davos

El president serbi ha criticat als països que no han respectat, en la seva opinió, la integritat territorial del seu país –en haver reconegut la independència que la seva antiga província de Kosova va proclamar de manera unilateral en 2008–, però que Belgrad no accepta.

“Sèrbia respecta totes les resolucions de l’ONU i la Carta de l’ONU i la meva pregunta és: per què algunes grans potències no respecten la Carta de l’ONU o la Resolució 1.244 quan es tracta de Sèrbia?”, ha plantejat.

La independència de Kosova ha estat reconeguda pels Estats Units i la majoria dels membres de la Unió Europea (UE), però no per països com Espanya, Rússia, la Xina o l’Índia.

Sèrbia ha condemnat la invasió russa d’Ucraïna, però no s’ha sumat a les sancions contra el Kremlin, malgrat les peticions de la UE i dels EUA. “No crec que això porti bons resultats”, ha dit Vucic, qui ha recordat que el seu país també va patir sancions en la dècada de 1990, durant el govern de l’autoritari Slobodan Milosevic, per la seva política en la ruptura de Iugoslàvia.

Vucic ha rebutjat els qui s’han referit a ell com un “petit Putin” disposat a llançar una guerra contra els seus veïns, i ha assegurat que es tracta de “mentides brutals”. “No hem atacat a ningú ni ocorrerà una cosa així”, ha promès.

També ha afirmat que el seu últim contacte amb el president rus, Vladímir Putin, va ser fa mesos amb motiu del subministrament de gas rus a Sèrbia.

En referir-se a la candidatura de Sèrbia per a entrar a la UE, s’ha mostrat “pessimista” que l’adhesió ocorri a curt termini. “(...) No som tan entusiastes com abans, però tampoc la Unió és molt entusiasta quan es tracta de nosaltres, no tant com pensàvem que era”, ha declarat Vucic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.