Economia

Europa

Europa tindrà una planta de tractament de liti per fabricar bateries

França es perfila com el país amb més opcions per acollir la planta

La inversió inicial és de 200 milions d’euros i crearà més dun centenar de llocs de treball

L’empresa minera Ensorcia ha anunciat a Davos (Suïssa) la construcció d’una planta de tractament de liti a Europa per a la fabricació de bateries, amb una inversió inicial de 200 milions d’euros i amb participació d’Europa i Sud-amèrica.

L’anunci l’ha fet el president d’Ensorcia, Daniel Layton, al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa), on ha informat que per a la gestió del projecte s’ha creat la filial Sorcia Europe i s’estudien diverses possibles ubicacions per a la planta de tractament, amb França al capdavant de les opcions.

Layton, que ha participat en la taula rodona Líders amb propòsit ha advocat per un “desenvolupament sostenible”, amb participació pública i privada entre Europa i Sud-amèrica, especialment França i Xile, segons un comunicat de l’empresa. “És urgent que sorgeixi ràpidament una cooperació eficaç i seriosa per facilitar la producció i exportació de liti”, amb l’objectiu de complir la reducció d’emissions de diòxid de carboni per al 2035, subratlla la nota.

La planta estarà dedicada a la transformació de liti, mineral amb el qual es fabricaran les bateries essencials per als vehicles elèctrics. El projecte tindrà una inversió inicial de 200 milions d’euros (216 milions de dòlars) i crearà de més de cent llocs de treball, sempre segons l’empresa.

La fàbrica hauria d’iniciar les seves operacions el 2025, amb una capacitat instal·lada de 20.000 tones de carboni de liti equivalent (LCE) a l’any, i una capacitat de producció de 40.000 tones.

Les tècniques d’extracció actuals són extremadament contaminants, consumidores d’energia i perjudicials per als ecosistemes, tant per a les salmorres com per a l’espodumena.

Les principals reserves mundials d’aquest “or blanc” es troben en el triangle entre Argentina, Xile i Bolívia. No obstant això, malgrat la forta demanda del mercat i de les noves tecnologies “respectuoses amb el medi ambient”, com els sistemes que utilitza Ensorcia, segons l’empresa, “la normativa evoluciona lentament i segueix sent un fre per a la producció i exportació de liti”.

Segons Ensorcia, “Xile podria beneficiar-se anualment de més de 2.000 milions de dòlars en impostos i royalties addicionals durant els pròxims anys, per cada cent mil tones de liti “grau bateria, beneficiant-se plenament dels alts preus del liti abans que baixin”.

França, per la seva banda, està disposada a crear un sector automobilístic “verd” i defensa les seves ambicions en termes de sobirania i independència energètica, però per això depèn de la producció de liti.

Layton ha assenyalat que “l’impacte del canvi climàtic ens concerneix a tots i ens correspon a tots plegats, trobar les solucions”, donant prioritat als reptes climàtics.

Ensorcia té les seves principals operacions a l’Argentina i Xile, i estudia diversos projectes per a la creació de diferents plantes de processament de liti a Amèrica del Sud, Europa i Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.