Societat

Un mercat laboral poc inclusiu

La taxa d’ocupació empitjora per a les persones amb discapacitat

Els ocupats són 91.400, amb una davallada de 2.100 persones

Impulsar els centres de treball, incentius a les empreses i més formació

El sector confia que la Generalitat avanci per definir una estratègia

Les dades d’ocu­pació per a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat no són bones; de fet, empit­jo­ren. Tant la taxa d’acti­vi­tat com la d’ocu­pació no van remun­tar el 2021 i van caure tímida­ment. Les últi­mes xifres publi­ca­des per l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat) indi­quen que l’ocu­pació d’aquest col·lec­tiu és del 28%, amb una lleu­gera dava­llada de cinc dècimes res­pecte al 2020. A Cata­lu­nya, hi ha 115.000 per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat acti­ves (6.000 menys que el 2020), que estan tre­ba­llant o que con­ti­nuen bus­cant feina. I, en xifres abso­lu­tes, el total d’ocu­pats amb dis­ca­pa­ci­tat és de 91.400, un 2,2% menys, dada que equi­val a una dava­llada de 2.100 per­so­nes. En canvi, l’ocu­pació entre les per­so­nes sense dis­ca­pa­ci­tat aug­menta un 3,1%, amb 99.400 per­so­nes que van tenir feina.

“La tendència no és bona, amb deca­lat­ges, i per rever­tir-ho és urgent revi­sar les polítiques públi­ques”, asse­nyala la res­pon­sa­ble de l’àrea labo­ral d’Ecom, Mireia Martínez, que repre­senta més de 120 enti­tats de la dis­ca­pa­ci­tat física. Pel que fa a la taxa d’acti­vi­tat entre les per­so­nes amb una dis­ca­pa­ci­tat reco­ne­guda legal­ment, també es recula gai­rebé dos punts, fins al 35,3%, men­tre que la població sense dis­ca­pa­ci­tat té una taxa d’acti­vi­tat del 81,1%. “La població amb dis­ca­pa­ci­tat també aug­menta i veiem que el deca­latge és molt fort”, des­taca Martínez, que con­si­dera pri­o­ri­tari tenir suport per fer un acom­pa­nya­ment de la per­sona “al llarg de la seva vida”.

Des d’Ecom rei­vin­di­quen “un canvi de mirada” envers la dis­ca­pa­ci­tat, sobre­tot en l’etapa adulta, perquè es pugui con­ti­nuar amb els estu­dis no obli­ga­to­ris i amb la for­mació per acce­dir a fei­nes més qua­li­fi­ca­des. “Es fa molta for­mació ocu­pa­ci­o­nal, però podrien fer cur­sos específics per deci­dir el seu futur i dir de què volen tre­ba­llar; hi tenen tot el dret”, defensa la res­pon­sa­ble de l’àrea labo­ral d’Ecom.

El 91,6% de les per­so­nes ocu­pa­des de 16 a 64 anys amb dis­ca­pa­ci­tat són assa­la­ri­a­des i, de les quals, el 76,8% tenen con­tracte inde­fi­nit. “Amb la reforma labo­ral, s’ha notat un repunt del nom­bre de con­trac­tes inde­fi­nits, però després la durada és de mesos”, diu Martínez pel que fa a l’impacte que tindrà la nor­ma­tiva sobre el mer­cat labo­ral, amb unes xifres que asse­nya­len que vuit de cada deu ocu­pats (83,6%) amb dis­ca­pa­ci­tat tre­ba­llen a jor­nada com­pleta i el 77,4% ho fan en el sec­tor ter­ci­ari.

Per tipus de dis­ca­pa­ci­tat, tant la taxa d’acti­vi­tat com la d’ocu­pació són més ele­va­des entre les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat física (40,9% i 34,9%, res­pec­ti­va­ment) que entre les que tenen un altre tipus de dis­ca­pa­ci­tat (36,4% i 26,8%). En aquest sen­tit, des de Din­cat, repre­sen­tant del sec­tor de la dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual i del desen­vo­lu­pa­ment a Cata­lu­nya, es denun­cia que només una de cada cinc per­so­nes del col·lec­tiu en actiu té feina. Víctor Galmés, direc­tor de Din­cat, lamenta que les dades estadísti­ques no des­glos­sin les per­so­nes tre­ba­llant amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual ni les que tenen espe­ci­als difi­cul­tats per acce­dir al mer­cat labo­ral, per fer-ne un segui­ment tot i que s’englo­bin entre les pit­jors xifres tant d’acti­vi­tat com d’ocu­pació.

Les dades no fan sinó reforçar el que les enti­tats rei­vin­di­quen de fa temps. “S’ha d’impul­sar l’ocu­pació, tant a l’empresa ordinària com als cen­tres espe­ci­als de tre­ball”, des­taca Galmés, per garan­tir així l’ocu­pació als que tenen més difi­cul­tats per entrar al mer­cat labo­ral, com és el cas de les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual. Des de Din­cat, coin­ci­dei­xen que per millo­rar l’ocu­pació s’ha de fer un salt qua­li­ta­tiu en la for­mació perquè es pugui apren­dre fent pràcti­ques, com una for­mació dual, que s’està apli­cant i “fun­ci­ona amb èxit” en altres comu­ni­tats autònomes.

Estratègia cata­lana

El sec­tor con­fia que la Gene­ra­li­tat avanci enguany per defi­nir una estratègia glo­bal d’ocu­pació i “obrir camí” a un nou model d’inserció labo­ral més inclu­siu. Galmés con­si­dera pri­o­ri­tari avançar en el suport per acom­pa­nyar la per­sona, com es fa als cen­tres espe­ci­als de tre­ball, perquè es faci també a l’empresa ordinària. Din­cat ha tras­lla­dat al con­se­ller de Tre­ball, Roger Tor­rent, les seves rei­vin­di­ca­ci­ons, que inclo­uen més incen­tius a les empre­ses per afa­vo­rir la con­trac­tació d’aquest col·lec­tiu. “Hi ha una quota de reserva de llocs a les empre­ses de més de 50 emple­ats, però n’hi ha que bus­quen alter­na­ti­ves donant feina a un cen­tre espe­cial de tre­ball”, pun­tu­a­litza. Es plan­te­gen altres aspec­tes com ara l’enve­lli­ment pre­ma­tur i la tra­jectòria pro­fes­si­o­nal més curta per dema­nar can­vis que garan­tei­xin l’accés a la jubi­lació anti­ci­pada.

LES FRASES

La tendència no és bona i per revertir-ho és urgent revisar les polítiques públiques
Mireia Martínez
responsable de l’àrea laboral d’Ecom
Els més vulnerables són els primers a rebre l’impacte de les crisis i els últims a retornar al mercat de treball
Víctor Galmés
director de dincat

Confiança per retornar a la feina

“Ha costat molt reincorporar-se, perdre la por i recuperar la confiança.” Ho diu la responsable de l’àrea laboral d’Ecom, Mireia Martínez, que representa entitats de persones amb discapacitat física, amb molts problemes de salut associats i, per tant, considerades d’alt risc durant la pandèmia. Les estadístiques del 2020 no van recollir la davallada en ocupació que ha vist en aquestes últimes del 2021. “Els col·lectius més vulnerables són els primers a rebre l’impacte de les crisis i els últims a retornar al mercat de treball”, assenyala el director de Dincat, Victor Galmés, que també creu que les empreses s’han anat recuperant i comencen a necessitar més personal. “Hi ha oscil·lacions petites en una economia que té cicles, però que consolida la situació dolenta que tenim per accedir al mercat laboral”, hi afegeix el responsable de Dincat. Segons Galmés, hi ha una urgència per revisar polítiques, “perquè n’hi ha que són de fa molts anys i cal actualitzar-les”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.