Política

TEDH

El tribunal d’Estrasburg condemna doblement Rússia per violacions de drets humans

La sentència fa referència als casos d’un ciutadà rus resident a Txetxènia que va patir tortures i al d’una família de periodistes

Moscou haurà de pagar-los 52.000 i 29.000 euros respectivament

El Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) ha publi­cat avui la sentència de dos casos con­tra Rússia, en què el país és con­dem­nat per actes de tor­tura con­tra un ciu­tadà rus resi­dent a Txetxènia, així com per vio­la­ci­ons de drets humans con­tra una família de peri­o­dis­tes.

Atès que els fets van pas­sar abans de l’expulsió de Rússia del Con­sell d’Europa, el 16 de març de 2022, el tri­bu­nal amb seu a Estras­burg es va con­si­de­rar com­pe­tent per jut­jar aquests fets, que s’ava­luen amb un jutge ad hoc (creat per a situ­ació con­creta) encar­re­gat d’estu­diar aquest tipus de casos.

El pri­mer cas fa referència al defen­sor de drets humans rus Rus­lan Kuta­iev.

Invo­lu­crat en la cele­bració d’una con­ferència pel 70è ani­ver­sari de la depor­tació de la població txet­xena del 1944 (reco­ne­guda com un acte de geno­cidi pel Par­la­ment Euro­peu), Kuta­iev va ser inter­pel·lat per per­so­nes arma­des i camu­fla­des que el van tor­tu­rar el febrer del 2014.

Kuta­iev va rebre cops i des­car­re­gues elèctri­ques de dos homes que ell va iden­ti­fi­car com el vice­mi­nis­tre txetxè de l’Inte­rior i un fun­ci­o­nari de l’admi­nis­tració pre­si­den­cial txet­xena. Poste­ri­or­ment va ser con­dem­nat a qua­tre anys de presó per pos­sessió d’heroïna.

El tri­bu­nal euro­peu ha reco­ne­gut avui els mal­trac­ta­ments patits per l’acti­vista, que “va apor­tar un relat deta­llat i cohe­rent, supor­tat per pro­ves sufi­ci­ents”, per sobre de la versió ofi­cial del govern rus, que l’acu­sava de pos­sessió d’estu­pe­fa­ents.

Així, ha con­dem­nat Rússia per detenció arbitrària en vio­lació dels drets a la lli­ber­tat, segu­re­tat i un procés equi­ta­tiu; de manera que haurà de pagar 52.000 euros a Kuta­iev.

La segona denun­cia afecta la família de peri­o­dis­tes for­mada per Zoya Sve­tova, Vik­tor Dzadko i els seus fills Filipp, Tik­hon i Timo­fey Dzyadko.

El 28 de febrer del 2017, la poli­cia es va pre­sen­tar a l’apar­ta­ment fami­liar amb una ordre de regis­tre i va requi­sar mate­rial electrònic objec­tes per­so­nals i part del tre­ball periodístic de Sve­tova.

Poc després van des­co­brir, gràcies als seus advo­cats, que aquesta ordre cor­res­po­nia a una inves­ti­gació penal del 2003 con­tra Mik­hail Kho­dorkovski, ante­ri­or­ment un dels homes de nego­cis més rics de Rússia. Sve­tova va tre­ba­llar anys enrere a l’orga­nit­zació sense ànim de lucre Open Rus­sia, fun­dada per aquest mag­nat.

A la seva sentència, el TEDH ha dic­ta­mi­nat que els peri­o­dis­tes “no van ser acu­sats ni sos­pi­to­sos de cap infracció penal” i que l’ordre de regis­tre uti­lit­zava ter­mes molt gene­rals, per la qual cosa es va vio­lar el seu dret a la vida pri­vada.

El tri­bu­nal també reco­neix “una ingerència que no era necessària en una soci­e­tat democràtica” a la feina periodística de Sve­tova, una vio­lació de la lli­ber­tat d’expressió de la repor­tera; a més de cons­ta­tar que “els cinc deman­dants van ser pri­vats d’un recurs (judi­cial) efec­tiu”, ja que no se’ls va per­me­tre denun­ciar el regis­tre davant dels tri­bu­nals naci­o­nals.

Els magis­trats euro­peus res­sal­ten igual­ment “la no par­ti­ci­pació del govern” rus en el procés, recor­dant que “els Estats estan obli­gats a coo­pe­rar” amb el TEDH, cosa de la qual Rússia no està exi­mida tot i no ser part ja del Con­sell d’Europa.

Per això, el TEDH ha con­dem­nat Rússia a pagar una suma total de 29.000 euros a la família de Sve­tova i Dzyadko.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.