Societat

Falta de medicines a la UE

L’augment de la demanda i els problemes de subministrament fan que escassegin antibiòtics i medicaments infantils

Els farmacèutics demanen flexibilitat per poder donar alternatives atesa la falta d’alguns preparats

En plena època de malalties estacionals, algunes farmàcies han quedat sense medicaments essencials a la Unió Europea (UE). El bloc comunitari es troba sota una tempesta perfecta. La combinació de la grip, la covid-19 i el virus sincític respiratori ha provocat un augment de les hospitalitzacions i de la demanda de medicaments, i això s’afegeix a una producció insuficient a la UE, afectada per disrupcions en la cadena de subministrament.

L’escassetat afecta especialment els antibiòtics, així com les medicines per alleujar la grip, el refredat i altres malalties respiratòries, però també els medicaments per a infants. Quan falten dos mesos encara perquè acabi la temporada d’hivern i de grip, la falta de medicaments ja és un maldecap per als governs i les autoritats comunitàries, que temen que en les pròximes setmanes les cadenes de subministrament puguin arribar al límit de la seva capacitat.

Ara bé, el primer a fer saltar la veu d’alerta ha estat el sector farmacèutic, que adverteix que la falta de medicaments s’ha agreujat en les darreres setmanes a tots els països de la UE i en tot tipus de medicaments.

“Les disrupcions en la cadena de subministrament detectades en alguns països requereixen accions immediates i concretes”, alerta el president del Grup Farmacèutic de la UE, Koen Straetmans, que demana als governs donar “flexibilitat” als farmacèutics per trobar “alternatives” quan falta un medicament. “Els farmacèutics estan fent un sobreesforç per garantir la continuïtat en les cures i minimitzar l’impacte negatiu de l’escassetat en la salut dels pacients, però la situació s’està fent cada cop més complicada”, avisa el president de l’associació farmacèutica europea.

Mesures excepcionals

La mateixa comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha reconegut en una compareixença al Parlament Europeu que la situació és preocupant, tot i que els experts asseguren que és difícil que les farmàcies quedin sense opcions. La solució d’emergència que ha pres l’Agència Europea del Medicament assenyala la flexibilització d’algunes regulacions per aixecar les restriccions “de manera excepcional” a alguns productes que no estaven autoritzats. Tot subratllant que l’escassetat és “un problema de salut pública constant” a la UE, el regulador europeu remarca que s’ha agreujat també per la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i l’augment dels preus. Amb tot, confia que “millori en els pròxims mesos”, en part perquè acabarà la temporada hivernal.

Com a solució a llarg termini al problema estructural de producció de medicaments a la UE, ja manifestat durant la covid-19, Brussel·les ha avançat una revisió de la legislació farmacèutica que presentarà al març. En espera de concretar-ne els detalls, l’estratègia inclou reforçar la producció de medicaments en territori comunitari per posar fi a la dependència externa i obligar les companyies a assegurar la provisió de medicaments i a notificar amb més antelació els problemes d’escassetat que hi pugui haver.

Si bé és cert que l’escassetat de medicaments no afecta només la UE, sí que torna a posar sobre la taula una de les qüestions que ja va evidenciar la covid-19: les deficiències a la UE en la producció de medicaments.

Sense autosuficiència

La fabricació de les matèries primeres es concentra en pocs països, principalment la Xina i l’Índia, que acaparen el 80% de la producció. Quan aquests països afronten disrupcions i tallen l’aixeta dels medicaments, la UE no té marge de maniobra per sortir-se’n. El problema, de nou, és la falta d’autosuficiència europea.

Bèlgica planteja prohibir les exportacions

“Hi ha una greu preocupació sobre l’escassetat de medicaments a Bèlgica.” Amb aquestes paraules justificava el ministre de Salut belga, Frank Vandenbroucke, el reial decret que el govern ha posat sobre la taula amb la intenció de permetre prohibir l’exportació de medicaments en moments de crisi. Bèlgica és un dels països de la Unió Europea que més medicaments produeixen, i l’executiu del país defensa limitar les exportacions en casos “d’emergència” que afectin el subministrament de medicaments essencials. “Els distribuïdors tenen el deure de subministrar, primer, els nostres farmacèutics”, va assenyalar el titular de Salut belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.