Política
ALEKSANDR TXERKASOV
PRESIDENT DE LA JUNTA DE MEMORIAL, CENTRE DE DRETS HUMANS RUS PREMIAT AMB EL NOBEL DE LA PAU 2022
“No hi ha alternativa, cal ajudar Ucraïna a guanyar”
“Si Putin atura la guerra, desapareixerà la guerra; si els ucraïnesos aturen la resistència, desapareixerà el seu país”
“Hi ha més de 520 presos polítics a Rússia, més que en temps de Bréjnev, suportant condicions molt dures”
“A Ucraïna veiem repetir-se atrocitats comeses a Txetxènia i a Síria; és una cadena de guerres, de crims, d’impunitat”
FÍSICA I DRETS HUMANS
Aleksandr Txerkasov (Moscou, 1966) és enginyer físic i es va dedicar durant 15 anys a la investigació en l’àmbit de l’energia nuclear. És membre des de la seva fundació, el 1989, de Memorial, una ONG de referència que ha tret a la llum la repressió a l’URSS i a la Rússia postsoviètica. Perseguit per l’FSB, no cedeix en la lluita pels drets humans. “A Rússia, en els darrers 30 anys, la impunitat ha estat gairebé total”, denuncia.
Tot i que la justícia russa va tancar Memorial, Aleksandr Txerkasov continua treballant per a aquesta organització pels drets humans russa que investiga i denuncia la repressió política a Rússia i que ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau 2022 juntament amb l’activista bielorús Alés Bialiatski –actualment a la presó– i el Centre per a les Llibertats Civils ucraïnès. Txerkasov anirà avui al Parlament de Catalunya per participar en la primera Jornada de la Pau –organitzada amb la col·laboració de l’ICIP i Lafede.cat–, juntament amb representants dels altres dos premiats amb el Nobel.
Va ser dissolt per la justícia russa el desembre del 2021, però Memorial continua traient a la llum crims i persecucions polítics a Rússia. Com s’ho fan?
Vaig sortir de Rússia a principis de juny després que l’FSB [hereu de l’antic KGB] em comencés a buscar. Jo treballo des de fora, però molts companys continuen fent una feina molt i molt important a l’interior, per exemple ajudant els desplaçats ucraïnesos a les diverses regions de Rússia. Quan van liquidar el centre, es va crear una estructura independent dedicada a l’ajuda als presos polítics.
Quants presos polítics tenen comptabilitzats a Rússia?
N’hi ha més de 520, més que en temps de Bréjnev o Andrópov. Estan en presons i camps que no són pròpiament polítics, però suporten condicions molt difícils. Com Aleksei Navalni, internat en un camp al centre de Rússia, que a vegades es passa més de cent dies en un règim especial d’aïllament.
Quin és el seu estat de salut?
No millora, però l’ànim és fort. Quan va començar la guerra a Ucraïna va dir: “Si per aturar la guerra cal omplir les presons, omplirem les presons.”
Hi ha més presos per haver protestat en contra de la guerra...
S’han aprovat nous articles del codi penal per perseguir gent com el meu camarada Aleksei Gorinov, regidor en un districte de Moscou que va ser condemnat a set anys de presó perquè, en una reunió del consell municipal, va dir que a Ucraïna, en la guerra, es continuaven matant menors. S’han obert més de 300 dossiers penals contra gent que protestava i més de 20.000 dossiers administratius. Això vol dir que, si aquests tornen a protestar contra la guerra, se’ls obrirà un cas penal. I llavors ja sabem les condicions que hi ha a les presons russes...
Memorial també ha documentat atrocitats comeses pels russos a Síria...
A Ucraïna veiem la repetició de crims perpetrats durant les anteriors guerres a Txetxènia i a Síria, perquè això és una cadena de guerres, una cadena de crims, una cadena d’impunitat.
La guerra d’Ucraïna ha de continuar?
Si Rússia atura la guerra, no hi haurà guerra; si Ucraïna l’atura, si Occident l’atura, no hi haurà Ucraïna. No hi ha alternativa, cal ajudar els ucraïnesos si no volem veure la repetició del 1938, les negociacions de Munic. Aquesta guerra només es pot acabar d’una manera: ajudant Ucraïna a guanyar perquè, si s’acaba la resistència, veurem instal·lar-se un règim com el txetxè sobre tots els territoris d’Ucraïna.
Veurem algun dia Putin assegut davant del Tribunal Penal Internacional?
No ho sé, però cal treballar en aquesta direcció.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.