Política

Àsia

La junta militar amplia sis mesos més l’estat d’emergència a Myanmar

Avui fa dos anys del cop d’Estat al país asiàtic

Els moviments prodemocràtics convoquen una vaga silenciosa contra el règim

La junta militar que governa Myanmar (l’antiga Birmània) ha anunciat aquest dimecres que allargarà sis mesos més l’estat d’emergència que va decretar al país després del cop d’Estat amb el qual es va fer amb el poder, i del qual avui es compleixen dos anys, segons ha informat el diari local The Irrawaddy.

Aquesta decisió, que allarga el mandat del líder de la junta, Min Aung Hlaing, crea incertesa sobre les eleccions inicialment previstes abans del pròxim agost, una promesa feta per la junta militar després del cop d’Estat de l’1 de febrer de 2021. Una vegada extingit l’estat d’emergència, la llei obliga a convocar eleccions en els sis mesos següents, si bé aquestes no tindrien gaire suport ni a Birmània ni a l’exterior.

Si bé la Constitució birmana marca el límit de l’estat d’emergència en dos anys, Hlaing ja va deixar entreveure la vigília en un discurs televisat, després d’una trobada amb el Consell de Seguretat i Defensa Nacional, que buscava la forma d’ampliar-lo.

El militar va afirmar que la nació continua assetjada per “actes de terror” i podria utilitzar aquest pretext per estendre encara més l’estat d’emergència, ja que la carta magna només permet fer-ho en temps “extraordinaris”.

Els grups prodemocràcia han convocat per aquest dimecres una jornada de “vaga silenciosa” amb motiu del segon aniversari del cop d’Estat de l’1 de febrer de 2021, que ha sumit el país en una espiral de violència i caos, sense que els militars hagin aconseguit fer-se amb el control del territori.

“Amb sonores veus des del silenci, hem fet trontollar el dictador repetidament”, ha reivindicat avui en un comunicat l’Organisme de Coordinació de la Vaga General (GSCB), una amalgama de grups en defensa de la democràcia, entre elles el potent moviment de desobediència civil que va sorgir després del cop.

Aquesta organització, que agrupa una trentena de comitès de vaga a tot el país, ha demanat a la població que no surti de casa entre les deu del matí i les tres de la tarda (set hores i mitja menys a Catalunya) i que buidin els carrers del país.

Diverses fotografies de Yangon, la ciutat més poblada del país, mostren pràcticament buits carrers que acostumen a omplir-se de vianants i embussos de trànsit.

La vaga silenciosa ja va ser la forma escollida per protestar en el primer aniversari del cop d’Estat i va tenir un seguiment massiu, especialment a les grans ciutats, tot i que les autoritats militars van pressionar i amenaçar amb arrestar qui participés en el moviment.

L’apagada informativa i les precàries connexions a Internet des del cop dificulten pel moment el seguiment de la vaga, sense que es conegui encara si s’hi han sumat comerços i institucions en massa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.