Política

política

Catalunya triarà dos municipis per fer la prova pilot de la renda bàsica

El pagament de la renda universal es provarà en grups de població d’aquests municipis

Enguany es crearà el sistema informàtic pels pagaments i es caracteritzarà el segment de població susceptible de participar-hi

El govern català farà una prova pilot de la renda bàsica uni­ver­sal en dos muni­cipi del país en què es pagarà de manera “incon­di­ci­o­nal” a grups de població selec­ci­o­nats. La con­se­llera de Pre­sidència, Laura Vilagrà, ha expli­cat en la seva com­pa­rei­xença pres­su­postària al Par­la­ment que l’impuls enguany de la prova pilot impli­carà el con­tacte amb els muni­ci­pis tri­ats, la cre­ació del pro­grama informàtic per ges­ti­o­nar els paga­ments i la carac­te­rit­zació dels grups de població que par­ti­ci­pa­ran en la prova.

Pel que fa al pres­su­post des­ti­nat al paga­ment de la renda a aquests grups selec­ci­o­nats dependrà del moment en què s’imple­men­tarà –Vilagrà no ha donat ter­mi­nis– però també del volum de per­so­nes que accep­tin par­ti­ci­par-hi d’entre els grups pobla­ci­o­nals selec­ci­o­nats. El pla pilot es finançarà a través de la llei de mesu­res d’acom­pa­nya­ment del pres­su­post i Vilagrà defensa la ini­ci­a­tiva per tal de poder dis­po­sar d’ “evidència científica de l’efecte que tin­dria la renda bàsica uni­ver­sal” pen­sant en un futur en què “tot­hom ha de tenir cober­tes les neces­si­tats bàsiques inde­pen­dent­ment” de la seva con­dició i situ­ació per­so­nals.

La con­se­llera de Pre­sidència defensa un pres­su­post de 41.000 mili­ons en des­pesa, “el més ele­vat de la història”, que dona­ran res­posta a les neces­si­tats del país com no ho hau­ria pogut fer un pres­su­post pror­ro­gat. Con­si­dera que són uns comp­tes ori­en­tats a la trans­for­mació del país que, adver­teix, no es fa en un any sinó que és una cursa de fons. Vilagrà defensa “l’escut social” dels comp­tes i posa com a exem­ples els 140 mili­ons per reduir les llis­tes d’espera de la dependència, els 30 mili­ons de més per a salut men­tal i addic­ci­ons, els 100 euros per alumne per a l’esco­la­rit­zació infan­til, l’aug­ment de recur­sos en met­ges de família, el bo social tèrmic, o l’allar­ga­ment fins als 30 anys de la T-Jove.

Es des­ti­na­ran 25 mili­ons a l’energètica pública i a la ins­tal·lació de panells solars als edi­fi­cis de la Gene­ra­li­tat, 180 a l’ajut a ins­tal·laci­ons d’auto­con­sum domèstic o 10 per ela­bo­rar el mapa de presència d’ami­ant a Cata­lu­nya per abor­dar el pla d’era­di­cació d’aquest ele­ment can­ce­ri­gen pre­sent en edi­fi­cis antics.

El Cen­tre de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i Tec­no­lo­gies de la Infor­mació (CTTI) tindrà un pres­su­post de 196 mili­ons (28 més) perquè es vol redi­men­si­o­nar la plan­ti­lla amb 50 noves pla­ces estruc­tu­rals amb per­fils pro­fes­si­o­nals “alta­ment tec­ni­fi­cats”. Vilagrà també anun­cia el des­ple­ga­ment de la fibra òptica en 3.000 Km més del ter­ri­tori.

També creix en 32 mili­ons l’apor­tació a la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA) per posar el dia l’oferta d’entre­te­ni­ment, docu­men­tals, ficció i con­tin­guts juve­nils i infan­tils però també les noves tec­no­lo­gies per adap­tar-se als nous hàbits de con­sum cen­trats en la per­so­na­lit­zació de con­tin­guts a través de sis­te­mes mòbils. Vilagrà recorda que és la major apor­tació en dotze anys i que en tres es vol recu­pe­rar el pres­su­post per­dut durant les reta­lla­des.

Vilagrà també anun­cia una llei de moder­nit­zació i digi­ta­lit­zació dels pro­ces­sos elec­to­rals, que con­si­dera una pri­mera apor­tació al que hau­ria de ser una llei elec­to­ral cata­lana que, recorda, s’ha d’acor­dar al Par­la­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.