Política

ITÀLIA

Open Arms demana al parlament italià investigar les morts al Mediterrani

“Ha arribat el moment de posar llum sobre l’abast d’aquesta immensa tragèdia i de retornar la dignitat a les víctimes d’aquest tràgic capítol de la nostra història”, ha indicat la ONG badalonina

L’ONG bada­lo­nina Open Arms ha dema­nat aquest dijous que el Par­la­ment italià obri una comissió per inves­ti­gar “el que ha succeït al Medi­ter­rani cen­tral en els dar­rers anys”, ja que des del 2013 con­si­de­ren que podrien haver mort més de 25.000 migrants “a pocs milers de les cos­tes ita­li­a­nes”.

L’ONG ha for­mu­lat aquesta petició després que el Con­sell d’Europa demanés al govern italià que pre­si­deix la ultra­dre­tana Gior­gia Meloni que retiri o revisi el seu nou decret migra­tori, ja que pot “obs­ta­cu­lit­zar les ope­ra­ci­ons de cerca i res­cat” i, per tant, entrar “en con­tra­dicció amb les seves obli­ga­ci­ons en matèria de drets humans”.

D’acord amb Open Arms, gai­rebé 80.000 per­so­nes cada any inten­ten cre­uar el Medi­ter­rani en embar­ca­ci­ons rudi­mentàries des del nord d’Àfrica per arri­bar a Europa.

A més, l’ONG denun­cia que mol­tes d’aques­tes bar­ques són inter­cep­ta­des per “milícies” de Líbia, que després inter­nen els migrants en cen­tres de detenció on “la violència, la tor­tura i les vio­la­ci­ons han estat veri­fi­ca­des pels prin­ci­pals orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals”.

Sobre aquest tema, el 2022 el Con­sell de Drets Humans de l’ONU va afir­mar que els seus inves­ti­ga­dors han docu­men­tat “abu­sos” i “vio­la­ci­ons de drets” als cen­tres de Líbia.

“Ha arri­bat el moment de posar llum sobre l’abast d’aquesta immensa tragèdia i de retor­nar la dig­ni­tat a les vícti­mes d’aquest tràgic capítol de la nos­tra història”, ha indi­cat Open Arms, que també ha denun­ciat que a nivell euro­peu” no hi ha una missió de cerca i res­cat en aigües inter­na­ci­o­nals”.

Les noves regles introduïdes per l’Exe­cu­tiu italià sobre els vai­xells huma­ni­ta­ris obli­guen a rebre una auto­rit­zació per socórrer i dema­nar el desem­bar­ca­ment imme­di­a­ta­ment després del pri­mer sal­va­ment. A més, dar­re­ra­ment Itàlia assigna ports llu­nyans, de manera que els vai­xells han de nave­gar diver­sos dies per atra­car.

En la seva res­posta al Con­sell d’Europa, el govern italià va asse­gu­rar que les “ONG que ope­rin al Medi­ter­rani Cen­tral ho fan al marge dels acords inter­na­ci­o­nals sobre sal­va­ment marítim”.

“L’acti­vi­tat sis­temàtica de recu­pe­rar migrants en aigües de les cos­tes líbies i tuni­si­a­nes per por­tar-los exclu­si­va­ment a Itàlia, sense cap tipus de coor­di­nació”, que està “estesa entre les ONGs, queda fora de les dis­po­si­ci­ons dels con­ve­nis inter­na­ci­o­nals sobre sal­va­ment marítim”, s’afirma a la res­posta a la comissària de drets humans de l’orga­nisme, Dunja Mija­to­vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.