Política

Els EUA abaten el “globus espia” xinès sobre l’Atlàntic

Avions de combat disparen quan l’aparell ja havia sortit a mar obert

El Pentàgon denuncia la presència d’un segon aparell damunt l’Amèrica Central i del Sud, també amb funcions de vigilància

Després de diver­sos dies sobre­vo­lant el seu espai aeri, els EUA van aba­tre ahir amb un míssil el “glo­bus espia” xinès, quan ja havia sor­tit de ter­ri­tori con­ti­nen­tal i s’havia endin­sat a l’oceà Atlàntic.

El secre­tari de Defensa, Lloyd J. Aus­tin, va expli­car que, per ordre del pre­si­dent Biden, dos avi­ons de com­bat van fer caure “amb èxit” l’apa­rell sobre les aigües de l’oceà, davant la costa de Caro­lina del Sud, on prèvia­ment s’havien tan­cat tres aero­ports. Les auto­ri­tats reco­llien ahir les res­tes del glo­bus.

A través d’un comu­ni­cat, el cap del Pentàgon va pre­ci­sar que l’arte­facte “estava sent uti­lit­zat per la República Popu­lar Xinesa en un intent de vigi­lar llocs estratègics en els EUA con­ti­nen­tals”.

El mateix pre­si­dent va rei­te­rar després, en una breu decla­ració, “l’èxit” de la missió i va con­fir­mar que l’ordre l’havia donat ell mateix dime­cres.

El Pentàgon va anun­ciar dijous pas­sat que con­tro­lava els movi­ments d’un “glo­bus espia” xinès que sobre­vo­lava l’estat de Mon­tana (nord-est dels EUA), on hi ha un dels tres camps amb míssils nucle­ars exis­tents en ter­ri­tori esta­tu­ni­denc. Segons fonts nord-ame­ri­ca­nes, el glo­bus hau­ria pas­sat també per Alaska i el Canadà abans de ser vist sobre Mon­tana i des­plaçar-se poste­ri­or­ment cap a la costa est. Després d’“una anàlisi curosa”, els coman­dants mili­tars dels EUA “van deter­mi­nar que aba­tre el glo­bus men­tre sobre­vo­lava terra repre­sen­tava un risc exces­siu per a les per­so­nes en una àrea extensa a causa de la grandària i l’alti­tud de l’apa­rell i la seva càrrega útil de vigilància”. El Depar­ta­ment de Defensa va valo­rar diver­ses alter­na­ti­ves per fer caure el glo­bus “de manera segura” sobre l’aigua i va deci­dir exe­cu­tar final­ment l’acció ahir, “en coor­di­nació i amb el ple suport del govern cana­denc”.

D’altra banda, el Pentàgon denun­ci­ava ahir la presència d’un segon glo­bus espia xinès sobre l’Amèrica Cen­tral i del Sud. Tots aquests apa­rells “són part d’una flota de glo­bus de la República Popu­lar Xinesa, desen­vo­lu­pada per rea­lit­zar ope­ra­ci­ons de vigilància, que també han vio­lat la sobi­ra­nia d’altres països”, asse­gu­rava un alt fun­ci­o­nari de Defensa en con­versa amb els mit­jans.

“Entrada invo­luntària”

Pequín va reconèixer diven­dres que el glo­bus final­ment aba­tut era seu i en va lamen­tar “l’entrada no inten­ci­o­nada” en ter­ri­tori dels EUA tot asse­gu­rant que feia només fun­ci­ons de recerca científica, prin­ci­pal­ment reco­llida de dades mete­o­rològiques. Del segon objecte vola­dor sos­pitós, però, no en va fer ahir cap comen­tari.

La nova crisi oberta entre Was­hing­ton i Pequín a propòsit del “glo­bus espia” sobre cel nord-ame­ricà va pro­vo­car la sus­pensió del viatge que el secre­tari d’Estat, Antony Blinken, tenia pre­vist efec­tuar aquest cap de set­mana a la capi­tal xinesa.

LES FRASES

La República Popular Xinesa utilitzava el globus per vigilar llocs estratègics dels EUA
Lloyd J. Austin
SECRETARI DE DEFENSA DELS EUA
Alguns polítics i mitjans dels EUA han exagerat [l’incident del globus] per atacar i difamar la Xina
Portaveu
MINISTERI DE RELACIONS EXTERIORS DE LA XINA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.