Política

estats units

Els EUA busquen el globus xinès en una àrea equivalent a 15 per 15 camps de futbol

El cap del NORAD confia a poder trobar les restes i recuperar-les per poder-les analitzar

Els Estats Units estan bus­cant en una àrea equi­va­lent a quinze camps per quinze camps de fut­bol les res­tes del glo­bus espia de la Xina que va des­truir el dis­sabte sobre l’Atlàntic, segons ha dit aquest dilluns el cap del Comando de Defensa Aero­es­pa­cial d’Amèrica del Nord (NORAD, en anglès), el gene­ral Glen Van­Herck.

Van­Herck ha expli­cat en una tro­bada amb peri­o­dis­tes que en les labors de res­cat par­ti­cipa el vai­xell de l’Armada USS Car­ter Hall, que es troba prop del lloc on el glo­bus es va pre­ci­pi­tar a la mar, al cos­tat d’una embar­cació Path­fin­der, que compta amb un sonar, que aju­darà a crear un mapa de l’àrea.

“Espe­rem que la zona de les res­tes tin­gui una mag­ni­tud d’uns 1.500 metres per 1.500 metres, és a dir més de quinze camps de fut­bol per quinze camps de fut­bol”, ha indi­cat.

Des d’aquest dilluns els equips de cerca estan emprant vehi­cles sub­ma­rins no tri­pu­lats per a loca­lit­zar les res­tes que s’hagin enfon­sat. “Estem tre­ba­llant molt inten­sa­ment”, ha recor­dat el coman­dant del NORAD, qui ha recor­dat que els tre­balls es por­ten “en alta mar a uns (15,24 metres) per sota de la superfície, per la qual cosa depe­nen de l’estat de la mar i els cor­rents.

Van­Herck no ha des­car­tat que parts del glo­bus arri­bin a la riba, per la qual cosa el gene­ral ha ins­tat els ciu­ta­dans que vis­quin en la zona cos­ta­nera a con­tac­tar amb els res­pon­sa­bles locals de segu­re­tat si es tro­ben amb alguna peça.

Per a aques­tes labors de recu­pe­ració, les for­ces arma­des comp­ten amb l’ajuda de l’FBI i amb agents del Ser­vei Naval de Recerca Cri­mi­nal.

Van­Herck ha asse­nya­lat que de moment des­co­neix a on seran envi­ats les res­tes del glo­bus per a ser ana­lit­zats pels ser­veis d’Intel·ligència.

Van­Herck ha agre­gat que, segons les seves esti­ma­ci­ons, el glo­bus tenia 200 peus d’altura (gai­rebé 61 metres) i que tenia un espai de càrrega simi­lar al d’un avió, per la qual cosa va cal­cu­lar que les res­tes de l’apa­rell poden tenir un gran pes.

Segons Van­Herck, l’apa­rell també dis­po­sava de panells solars i mate­rial “poten­ci­al­ment perillós”, com a equip per a fer ope­rar bate­ries i fins i tot pos­si­bles “explo­sius” per a deto­nar i des­truir el glo­bus.

El coman­dant del NORAD ha con­fir­mat que el glo­bus va ser des­truït el dis­sabte pel tret d’un míssil AIM-9X, amb una ogiva nuclear, des d’un caça bom­bar­der F-22.

Pre­gun­tat sobre les mesu­res que es van adop­tar per a pro­te­gir els EUA el temps que el glo­bus va cre­uar el ter­ri­tori dels EUA, Van­Herck ha apun­tat que no es va deci­dir des­truir abans l’apa­rell perquè no supo­sava una amenaça per a la gent en la superfície i perquè “hi havia una opor­tu­ni­tat poten­cial” per a reco­pi­lar infor­mació d’intel·ligència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.