Societat

Un veto que porta cua

L’anunci de Colau de suspendre les relacions amb l’Estat israelià indigna la comunitat jueva, que l’acusa “d’antisemitisme sofisticat”

El PSC diu que proposarà restablir l’agermanament

La polèmica decisió del govern d’Ada Colau de trencar relacions amb Israel ha estat “difícil” tal com va reconèixer dimecres la mateixa alcaldessa, que va comunicar per carta al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la suspensió de les relacions institucionals, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv i Gaza que la capital catalana va signar el 1998. “Cal fer un gest contundent per convidar a treballar per la pau”, va defensar Colau, que considera “intolerable continuar normalitzant l’apartheid” que es viu a Israel.

Els representants de les entitats que han impulsat la iniciativa ciutadana de suport al poble palestí, amb la recollida de més de 4.000 signatures i el suport d’un centenar d’entitats, han estat els primers a celebrar la decisió aprovada a través d’un decret d’alcaldia. La relatora especial de l’ONU sobre la situació dels drets humans al territori palestí ocupat, Francesca Albanese, va aplaudir amb una piulada la decisió “valenta per començar a corregir un camí d’injustícia i fer història”. I les felicitacions van culminar amb una vuitantena de periodistes, juristes, polítics i artistes que van fer arribar una carta de suport a l’alcaldessa remarcant la “llarga història en matèria de defensa dels drets humans” de la ciutat de Barcelona.

Reaccions en contra

El veto a Israel va indignar la comunitat jueva, que poc després de conèixer l’acord i al costat de la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya va fer públic un comunicat acusant l’Ajuntament de Barcelona de fer una acció d’“antisemitisme sofisticat” en contra de “l’únic país jueu del món”. Es van mostrar preocupats per una decisió “per decret i sense debat” i van reclamar “obrir vies per debatre els problemes i no prendre decisions unilaterals que destrueixen la important tasca acomplerta fins ara entre la societat de Barcelona i Tel-Aviv”.

Colau va insistir ahir que la suspensió temporal és d’àmbit institucional, no pas amb la població israeliana ni tampoc amb els jueus, alhora que va reivindicar el passat hebreu de la ciutat amb una important comunitat d’aquesta religió. Sobre les discrepàncies amb el PSC, el seu soci de govern, que ha proposat restablir les relacions suspeses en el pròxim ple, Colau va mantenir que serà “benvingut el debat obert”. Al gener es va tombar una proposició de Ciutadans per mantenir l’agermanament amb Tel-Aviv i aleshores el PSC es va abstenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.