Política

L’OTAN insisteix en la urgència d’enviar l’armament promès a Ucraïna

El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha assegurat que “la nostra màxima prioritat i necessitat urgent” és “garantir l’armament pesant, els moderns sistemes de defensa antiaèria, la munició” per garantir que Ucraïna rebi els sistemes avançats i moderns promesos i que “poden marcar la diferència al camp de batalla”

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha insistit aquest dimarts en la urgència de proporcionar a Ucraïna els tancs, artilleria pesada, defensa antiaèria i munició promesos pels seus socis occidentals, ja que Rússia es prepara per a noves ofensives.

“El més urgent ara és lliurar el que ja s’ha promès”, ha afirmat Stoltenberg davant la premsa en arribar a la seu de l’Aliança Atlàntica, que avui acull una nova reunió de la coalició de més de 50 països que estan donant suport a Ucraïna i una altra dels ministres aliats de Defensa.

El polític noruec ha dit que el Regne Unit ha començat a entrenar pilots ucraïnesos i que els aliats estan fent consultes sobre el lliurament d’avions de combat a Kíiv, però ha deixat clar que ara aquesta “no és la qüestió més urgent” i que l’important és proporcionar a Ucraïna els vehicles blindats, els vehicles de combat d’infanteria, els tancs i les municions.

“La setmana que ve es compleix un any de la terrible guerra a Ucraïna, la invasió en tota regla de Rússia contra Ucraïna. I no veiem senyals que el president (rus, Vladímir) Putin s’estigui preparant per a la pau. El que veiem és al contrari, s’està preparant per a més guerra, per a noves ofensives i nous atacs”, ha assegurat.

Així, ha recalcat que “la nostra màxima prioritat i necessitat urgent ara és garantir l’armament pesant, els moderns sistemes de defensa antiaèria, la munició i tota la resta que necessitem per garantir que Ucraïna rebi els sistemes avançats i moderns que ja s’han promès i que realment poden marcar la diferència al camp de batalla”.

Alhora, ha demanat augmentar la producció de municions i reforçar la indústria de defensa aliada “per poder subministrar la munició necessària a Ucraïna i també reposar les nostres pròpies existències”, ha dit.

“El tipus de suport que estem proporcionant a Ucraïna ha canviat i evolucionat amb el temps. I seguirà canviant i evolucionant a mesura que es desenvolupi aquesta guerra”, ha assenyalat Stoltenberg.

El ministre alemany de Defensa, Boris Pistorius, ha dit que “tots han entès que la qüestió sobre la defensa antiaèria i la reposició de la munició són molt més importants que la discussió sobre els caces, perquè tots saben que només la formació de vol requereix molts mesos”.

El polític germànic ha explicat que estan en contacte amb la indústria “per a tot tipus de munició i sobretot per a la defensa antiaèria, i els puc dir —ha indicat— que s’han signat els contractes amb els fabricants de la munició per als carros de combat ) Gepard”.

Alhora, ha considerat que és “fonamental” la formació, i ha apuntat que el seu país ja ha entrenat 1.200 soldats ucraïnesos en sistemes armamentístics, com els míssils Patriot o els tancs Leopard

El ministre finlandès de Defensa, Mikko Savola, ha reconegut que el seu país es troba a primera línia davant Rússia, i ha assenyalat que la quantitat de tancs que pot proporcionar a Ucraïna “no pot ser tanta”.

Tot i així, ha descartat informar en públic sobre la quantitat exacta de tancs que Hèlsinki pensa atorgar a Kíiv perquè és una “qüestió de seguretat”.

La titular neerlandesa de Defensa, Kajsa Ollongren, ha destacat que “la lluita s’està intensificant” a Ucraïna, i que comparteixen “la valoració que aquesta guerra podria durar molt de temps”.

En aquest temps ha vist necessari que les Forces Armades ucraïneses facin una “transició” des dels equips militars soviètics a altres de més moderns europeus i nord-americans.

“Entenc perfectament que també vulguin fer una transició en la defensa aèria i també amb els avions de combat. Crec que això ha de formar part de les consideracions que estem portant a terme ara”, ha apuntat. “

Per la seva banda, el ministre estonià, Hanno Pevkur, ha afirmat que Rússia ha començat “lentament” l’ofensiva que esperen que coincideixi amb el primer aniversari de la guerra i que Ucraïna “ha de preparar-se” per a un “atac a gran escala” i “per contraatacar”.

A més, ha assegurat que Ucraïna li ha donat garanties que, en cas de fer-se amb caces occidentals, no els faria servir per atacar territori rus.

La ministra canadenca, Anita Anad, ha advertit que han d’estar preparats per proporcionar no només munició sinó també peces de recanvi per als tancs que es puguin avariar al camp de batalla.

“És necessari que hi hagi una cadena de subministrament estable per substituir les peces avariades”, ha dit, per la qual cosa ha saludat que Polònia aculli una àrea logística per a aquest fi i per entrenar ucraïnesos en el maneig dels tancs, on el Canadà ha enviat 25 instructors.

El Kremlin assegura que l’OTAN és una organització “hostil” per a Rússia, cosa que demostra “cada dia”

El Kremlin ha assegurat aquest dimarts que l’Aliança Atlàntica és una organització “hostil” per a Rússia, cosa que demostra “cada dia”. “L’OTAN és una organització hostil per a nosaltres, que confirma la seva hostilitat cada dia i que està fent tot el possible perquè la seva participació en el conflicte a Ucraïna sigui cada cop més clara”, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov , en roda de premsa. Ha afegit que això requereix “certes mesures de precaució”, sense donar més detalls. Moscou ha acusat repetides vegades l’OTAN d’estar implicada directament en el conflicte a Ucraïna i ha arribat a assegurar que l’Aliança Atlàntica “ha començat una guerra contra Rússia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.