Cinema

cinema

Mor l’actriu Raquel Welch, icona sexual dels 60 i 70

Es va convertir en estrella internacional i ‘sex-symbol’ gràcies al film ‘Fa un milió d’anys’ (1966)

‘Los tres mosqueteros: Los diamantes de la reina’ li va valer un Globus d’Or el 1973

Poc impor­tava que els ana­cro­nis­mes fos­sin de la mida dels gegan­tins dino­sau­res que hi apa­rei­xien: Fa un milió d’anys (1966), una pro­ducció de sèrie B de la Ham­mer rodada a Tene­rife, va acon­se­guir un èxit feno­me­nal. Els dino­sau­res es van extin­gir 62 mili­ons d’anys abans dels homes, però tot s’hi valia en aquells temps en què els espec­ta­dors encara s’impres­si­o­na­ven per ani­ma­tro­nics entra­nya­bles de movi­ments sin­co­pats, o per tor­tu­gues i igua­nes aug­men­tats a la mida d’un gra­ta­cels. La imatge d’una dona molt bella, que emer­gia del mar com una deessa, amb un biquini de pell mullat, va des­per­tar els ins­tints cavernícoles dels homes en aquells temps s’hete­ro­pa­tri­ar­cat, de mas­clisme gens dis­si­mu­lat.

Raquel Welch es va con­ver­tir en una estre­lla inter­na­ci­o­nal i en tot un sex-sym­bol dels anys 60 i 70 gràcies a aquest paper. L’actriu nord-ame­ri­cana ha mort avui als 82 anys després una breu malal­tia, segons ha con­fir­mat la seva família al por­tal de cele­bri­tats TMZ.

Opor­tu­ni­tat a la glòria

Filla d’un engi­nyer bolivià que es va mudar als Estats Units, Raquel Welch va néixer a Chi­cago el 1940. El seu camí en la indústria de l’entre­te­ni­ment va començar el 1964 amb un petit paper a El tro­ta­mun­dos, film pro­ta­go­nit­zat per Elvis Pres­ley i Bar­bara Stanwyck. La seva breu apa­rició va ser sufi­ci­ent per cri­dar l’atenció, i aviat va tenir més bones opor­tu­ni­tats, en pel·lícules com a Viaje alu­ci­nante (1966) i, sobre­tot, Fa un milió d’anys (1966). La imatge de Welch i el seu icònic bikini va refer­mar el seu esta­tus de sex-sym­bol en una cinta molt imi­tada, el pòster pro­mo­ci­o­nal de la qual va pas­sar a la història del cinema. La seva bellesa i poten­cial eròtic va ser apro­fi­tat per la indústria, que va crear per a ella un dels sobre­noms més mas­clis­tes de Hollywood: El Cos. Tot i la seva imatge pública, però, durant molt de temps va expres­sar males­tar amb la repre­sen­tació del seu cos. Fins i tot va dir que “no va ser edu­cada per ser un símbol sexual, ni està en la meva natu­ra­lesa ser-ho”, com recor­dava ahir la BBC. Però tam­poc es quei­xava: “El fet d’haver-me con­ver­tit en sex-sym­bol és pro­ba­ble­ment el malentès més encan­ta­dor, gla­murós i afor­tu­nat”.

La vena pre­històrica no va durar molt. Hollywood mateix era un ter­ri­tori de dino­sau­res, en què els vells estu­dis van sucum­bir a l’empenta dels joves cine­as­tes del Nou Hollywood, a mons­tres com el tauró d’Spi­el­berg.

Però dar­rera aquest cos hi havia més coses: una heroïna d’acció que va obrir camins a les gene­ra­ci­ons d’actrius que la van seguir, una mare sol­tera i dona tos­suda i llui­ta­dora, una actriu amb un talent innat per a la comèdia, dis­po­sada a demos­trar que era molt més que un tro­feu per a homes pre­històrics. En una car­rera de més de cinc dècades, Welch va aparèixer en més de 30 pel·lícules i 50 pro­duc­ci­ons de tele­visió. El 1973 va gua­nyar un Glo­bus d’Or per la pel·lícula Los tres mos­que­te­ros: Los dia­man­tes de la reina, i el 1987 va tor­nar estar nomi­nada a aquests pre­mis pel tele­film sobre l’eutanàsia Derecho a morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.