Política

parlament europeu

El Parlament Europeu demana que la UE tanqui abans de l’estiu la creació d’un òrgan d’ètica per prevenir la corrupció

Els eurodiputats demanen més transparència amb declaracions de patrimoni a l’inici i final del mandat

El Parlament Europeu ha demanat aquest dijous que les institucions comunitàries tanquin abans de l’aturada per l’estiu la creació d’un òrgan d’ètica.

En una resolució aprovada per 388 vots a favor, 72 en contra i 76 abstencions, els eurodiputats reclamen a la Comissió Europea que posi sobre la taula urgentment una proposta abans que acabi el mes de març i que les negociacions acabin abans de l’aturada per vacances a l’estiu.

La idea és que l’òrgan independent encarregat de qüestions d’ètica també protegeixi els denunciants i intercanviï males pràctiques amb altres organismes de la UE.

El ple també ha tirat endavant amb 401 vots a favor, tres en contra i 133 abstencions una segona resolució que reclama més transparència i remarca la “tolerància zero” amb la corrupció. Així, els eurodiputats insten a una millor aplicació del Codi de Conducta de la cambra, que els viatges pagats per tercers països hagin de passar una aprovació prèvia i que els membres de la cambra hagin de fer declaracions de patrimoni a l’inici i final del mandat.

El text també demana que les mesures que ja s’han aplicat a Qatar també s’ampliïn al Marroc, país també implicat en la suposada trama de suborns.

A més, els eurodiputats demanen revisar les normes en vigor a ONG, després que s’utilitzessin en el ‘Qatargate’. El text subratlla que les organitzacions que reben diners de tercers països i no estan obligades a inscriure’s en el registre de transparència han d’informar sobre les seves fonts de finançament.

Deu eurodiputats protesten per les condicions de detenció d’Eva Kaili

Deu eurodiputats han enviat aquest dijous una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en la qual carreguen contra les condicions de l’empresonament a Bèlgica de la diputada europea Eva Kaili, imputada per organització criminal, corrupció i blanqueig de diners en la trama de suborns vinculada al Marroc i Qatar.

“Sempre hem cregut que un estat de dret madur, que busca justícia i no venjança, pot mesurar-se per com tracta als seus culpables, no als seus innocents. No fa falta passar-se de la ratlla”, assenyalen els deu eurodiputats socialistes italians, entre els quals figuren Brando Benifei o Alessandra Moretti.

Els parlamentaris han enviat la carta, a la qual ha tingut accés Efe, a títol individual i no com a iniciativa del grup socialdemòcrata europeu al qual pertanyen.

Kaili, malgrat ser de nacionalitat grega, tenia molta relació amb els seus col·legues socialdemòcrates italians perquè la seva parella, Francesco Giorgi, també a la presó, és d’aquesta nacionalitat i va treballar durant anys com a assistent del llavors eurodiputat transalpí Antonio Panzeri, qui des de la presó ha pactat amb la Fiscalia una reducció de condemna a canvi de confessar i delatar a altres implicats.

En la missiva, els europarlamentaris recullen el relat d’un dels advocats de la política grega, Mihailis Dimitrakopoulos, qui el gener passat va assegurar que ha sofert un tracte vexatori en el seu règim de presó preventiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.