La futura agència d’atenció integrada
L’impacte de la pandèmia a les residències de gent gran i persones amb discapacitat va evidenciar el que ja feia anys que es reclamava: una millor coordinació entre l’atenció sanitària i l’assistencial davant un col·lectiu molt fràgil, molt més exposat com va estar al virus. Aleshores els poders polítics van anunciar el desplegament de la futura agència d’atenció integrada social i sanitària.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’hi referia ahir i es mostrava confiat que la normativa que n’ha de garantir la creació es pugui començar a tramitar al Parlament, passat l’estiu. Abans aquest organisme conjunt no sigui una realitat, les dues conselleries es donen més marge per avaluar el desplegament territorial que ha de permetre “fer que en aquests mesos passin coses”, independentment dels tràmits legislatius de l’agència. Un dels reptes és que els propers mesos es pugui avançar en els sistemes d’informació dels dos àmbits, el social i sanitari, per tal que els dos puguin accedir a la informació de les persones que atenen.
Un cop desplegada, se’n podrien beneficiar un milió de persones, d’aquesta atenció integrada, que essencialment són ancians que pateixen múltiples malalties i que tenen dependència, o persones de totes les edats amb discapacitats i malalties cròniques. Les projeccions de futur preveuen que a Catalunya, l’any 2031, pràcticament un de cada quatre catalans tindrà més de 65 anys i s’haurà doblat el nombre de persones amb quatre o més problemes crònics de salut. El 2060 seran més d’un milió les persones de més de 65 anys i la població de 85 anys s’haurà triplicat.