Política

Protocol d'Irlanda del Nord

Acord entre Londres i Brussel·les sobre el Protocol d’Irlanda del Nord

El cap de govern britànic anuncia una futura votació al Parlament per ratificar-lo

La Unió Europea i el Regne Unit culminen les negociacions sobre el controvertit Protocol duaner

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen s’han reunit a Windsor

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) han arribat a un acord sobre el Protocol d’Irlanda del Nord, segons ha informat aquest dilluns una font de l’executiu britànic als mitjans locals.

El consens per reformar el tractat duaner inclòs al Brexit arriba després de la trobada que han celebrat avui el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, a Windsor (Anglaterra).

“Em complau anunciar que hem fet un avenç decisiu. Hem canviat el protocol i ara anunciem el marc de Windsor”, ha manifestat Sunak en una roda de premsa conjunta amb Von der Leyen després de la cimera.

El premier britànic ha assegurat que l’acord “deixa enrere la disputa” i “és una solució que protegirà els dos mercats per igual”.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha avançat aquest dilluns que sotmetrà a votació en el Parlament l’acord al qual ha arribat amb la Unió Europea (UE) per a reformar el Protocol sobre Irlanda del Nord. “El Parlament celebrarà una votació, en el moment adequat, i aquest vot serà respectat”, ha indicat en una roda de premsa el cap de govern, que aquesta tarda compareixerà davant la Cambra dels Comuns per a explicar el pacte als diputats.

El primer ministre afronta el repte polític de guanyar el suport de l’ala més euroescèptica de la seva formació, el Partit Conservador, i el Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord (DUP), les forces que han liderat l’oposició a l’actual Protocol.

El líder del DUP, Jeffrey Donaldson, ha advertit que no oferirà una resposta immediata sobre la seva posició, sinó que es prendrà un temps per a analitzar el text que han segellat en Windsor (Anglaterra) Sunak i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen.

“És important que oferim a tots el temps i l’espai que necessiten per a estudiar el detall del nou règim que hem anunciat”, ha adduït Sunak.

El primer ministre compta amb una folgada majoria absoluta en la Cambra dels Comuns, la qual cosa dificulta una eventual rebel·lió en les files conservadores, i ha rebut a més la garantia que el Partit Laborista, primer de l’oposició, prestaria els vots necessaris per a tirar endavant l’acord.

“A causa de la naturalesa i amplitud (del pacte), serà necessari un cert temps perquè tots puguin digerir-lo. Però, en última instància, això no és qüestió sobre la meva persona, o sobre els polítics, sinó sobre la gent d’Irlanda del Nord i el que és millor per a ells”, ha afirmat Sunak.

El “fre de Stormont”

L’acord aconseguit aquest dilluns entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) introdueix l’anomenat “fre de Stormont”, un nou instrument que permetrà a l’Assemblea nord-irlandesa no solament poder opinar sobre les normes del mercat únic de la Unió Europea (UE), al qual continua pertanyent, sinó també bloquejar la seva aplicació a la província britànica.

“Això establirà un procés clar pel qual l’Assemblea triada democràticament pot prémer un fre d’emergència” per a introduir canvis en regles comunitàries sobre béns que tindrien un efecte “significatiu i durador” en la seva vida diària, ha explicat el primer ministre.

Dublín destaca que acord del Brexit és beneficiós per a Irlanda del Nord

El vice-primer ministre irlandès, Micheál Martin, ha destacat avui que l’acord aconseguit entre Londres i Brussel·les per a reformar el Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord garanteix que la província britànica es beneficia de la seva permanència en el mercat interior comunitari i en el britànic. “El consens aconseguit avui entre la Unió Europea i el Regne Unit aportarà l’estabilitat i certesa que necessita Irlanda del Nord per a continuar avançant”, ha declarat el “número dos” de l’Executiu de Dublín.

A partir d’ara, ha assenyalat Martin, els esforços podran centrar-se a restaurar les institucions de govern nord-irlandeses, suspeses des de fa un any pel veto dels partits probritànics unionistes al citat protocol.

“Sé pels meus contactes amb la gent d’Irlanda del Nord que desitgen que es formi sense retard un Executiu autònom”, ha agregat el líder irlandès, si bé el Partit Democràtic Unionista, segona força regional, espera encara a veure el contingut del citat acord per a pronunciar-se sobre aquest tema.

El Sinn Féin celebra un acord al qual s’ha arribat amb “pragmatisme”

La vicepresidenta del partit nacionalista irlandès Sinn Féin, Michelle O’Neill, ha celebrat avui que el Regne Unit i la Unió Europea (UE) hagin aplicat “pragmatisme” a fi de segellar un acord per a reformar el Protocol per a Irlanda del Nord.

“Dono la benvinguda al fet que s’hagi arribat a un acord. Sempre hem dit que era possible un pacte. Sempre hem dit que amb pragmatisme es poden trobar solucions”, ha afirmat davant els mitjans O’Neill, que ha avançat que la seva formació es reunirà en les pròximes hores per a analitzar al detall el nou Acord marc de Windsor.

La dirigent republicana ha cridat així mateix a restaurar com més aviat millor el govern de poder compartit a Belfast, que el Partit Democràtic Unionista (DUP) bloqueja fins que es trobi una solució del seu grat per al controvertit Protocol.

La vicepresidenta del Sinn Féin va recalcar que les “proteccions” que assegurava el Protocol que va entrar en vigor al gener de 2021 “eren necessàries” llavors i “continuen sent necessàries” ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.