Gran angular

La construcció es torna humana i bioclimàtica

S’aixequen nous habitatges on la fusta és l’element principal, la natura pren protagonisme i es dissenyen àrees compartides per fomentar el veïnatge

Les persones i la sostenibilitat són el nucli central de les noves edificacions

El sector de la construcció fa temps que proposa, píndola a píndola, un canvi de model que tot just ara comença a donar els primers resultats. En la nova manera de percebre els objectius que han d’oferir els habitatges s’alien tecnologia, nous materials, sostenibilitat, espais pensats per propiciar les relacions de veïnatge i, també, la millora d’accés a l’habitatge. Diversos protagonistes, tant del sector públic com privat, han posat en marxa projectes que, a més de buscar l’eficiència en diversos àmbits, també volen ajudar que sigui veraç allò que proclamen l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans i el 47 de la Constitució de l’Estat espanyol: disposar d’un habitatge digne i adequat és un dret universal i, en el cas de la Carta Magna, un dret de tots els espanyols.

Valgreen, una empresa liderada per dos emprenedors –el fundador, José Valverde, i el seu soci, Alexandre Lupion–, està a punt de finalitzar El Bosc del Maresme, una promoció de dotze habitatges bioclimàtics situada al municipi de Dosrius. “Vivia amb la meva família a Barcelona, i feia més de vint anys que treballava en la promoció immobiliària. Amb la covid, vam marxar de la ciutat i vaig veure que era el moment per crear una empresa que reflectís allò que hauria de ser la construcció, un sector més sostenible i més social. I va néixer Valgreen”, explica Valverde.

Al principi del negoci es va trobar amb “moltes pors, tant de clients com d’inversors, però aviat es va entendre que el projecte estava enfocat a millorar la qualitat de vida, i tot i que hi veien riscos, no ens ho van posar gaire difícil. Al cap d’encara no tres mesos, ja ho teníem tot venut”, diu Valverde.

Eficiència energètica.

Els primers habitatges de Valgreen són ecològics, eficients, connectats i amb zones col·lectives i compartides. En la seva construcció s’ha utilitzat un 80% de fusta de proximitat, fet que redueix al voltant d’un 75% les emissions de CO2; el disseny està fet seguint les pautes de les cases passives, aportant un estalvi d’entre el 60 i el 80% del consum d’energia; disposen d’horts ecològics, piscina natural, zones verdes, espais de benestar i un sistema de recollida d’aigües pluvials, capaç de generar un estalvi de fins al 35% en el consum d’aigua.

“La construcció en fusta garanteix un millor aïllament tèrmic, genera menys residus i redueix un 25% el temps de construcció. El disseny realitzat per l’estudi d’arquitectura de Josep Bunyesc ha observat l’orientació del terreny per aprofitar el sol i els corrents d’aire, i fer més eficient l’escalfament o el refredament dels habitatges”, comenta Valverde.

En aquesta primera promoció s’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques, endolls per a vehicles elèctrics, serveis compartits de bugaderia, cuina, taller de bricolatge i carsharing elèctric. A més, també s’ha creat una aplicació per facilitar les reserves d’espais compartits i gestionar la comunitat d’una manera intel·ligent. “Volíem crear espais que facilitessin les sinergies entre veïns de totes les edats i condicions”, diu Valverde. Assegura que l’objectiu és que “tothom pugui tenir accés a un habitatge” i, per tant, ofereixen “tota mena de facilitats perquè això sigui així”, a través de la promotora i dels seus inversors. El preu dels habitatges, tots de 100 m² i quatre dormitoris, és de 300.000 euros.

Valgreen vol continuar amb la construcció bioclimàtica fora de les ciutats, allà on el preu del terreny és més baix “però en zones que, a pocs minuts, hi hagi tots els serveis necessaris, i amb els valors i els principis que fan que la vida de les persones sigui de més qualitat”, afirma el fundador de l’empresa, que ja ha facturat 3,5 milions d’euros.

Altres models.

L’equip de Valgreen no està sol en el camí de proposar nous models d’habitatges. Altres plantejaments, basats en la persona i la natura, també arrelen en col·lectius i administracions públiques, amoïnades cada cop més pel vessant social del sector. L’Ajuntament de Figueres, per posar un exemple, té en marxa diversos projectes destinats als joves i a la gent gran, amb l’objectiu d’arribar a un parc de 200 habitatges públics enguany, per donar resposta a les necessitats socials que té la ciutat.

D’altra banda, la cooperativa barcelonina Sostre Cívic va inaugurar el desembre passat l’habitatge cooperatiu El Turrós en una masia de la localitat d’Argelaguer, a la Garrotxa, que disposa de 880 m² edificats i una superfície de bosc i conreus de 24.000 m². El Turrós és el primer projecte cooperatiu i rural de Sostre Cívic. A la masia hi viurà un grup de nou persones, d’entre 2,5 anys i 75, que formaran una comunitat i treballaran segons el model econòmic alternatiu basat en la pagesia.

A Barcelona, també.

El consistori barceloní és l’impulsor d’habitatges en què la fusta és el material principal de construcció. En total, l’Ajuntament ha posat en marxa sis promocions de blocs de pisos de fusta –320 habitatges–, que es destinaran a lloguer social. Una de les més avançades està situada al carrer Pallars i tindrà 42 pisos construïts després d’encaixar un total de 1.100 peces de fusta. El bloc estarà acabat en poc més d’un any, la meitat del que es trigaria si es fes amb formigó.

A més, un altre punt positiu de la fusta és el seu impacte ambiental. “És un material molt sostenible perquè les seves emissions són negatives, en consumir CO2 durant el seu cicle de vida i, d’altra banda, aquestes són molt baixes durant el procés de construcció”, explica Manolo Ortiz, un dels arquitectes d’aquests habitatges, que també comptaran amb plaques solars. Segons Ortiz, la fusta s’encapsularà a l’exterior amb sistemes d’aïllament tèrmic i sonor, dotant els habitatges de “confort interior i control de la humitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.