Barcelona acull un congrés internacional sobre economia feminista
La trobada, que comptarà amb participants de més de 50 països, se centrarà en les desigualtats de gènere provocades per la revolució digital
Barcelona acollirà aquesta setmana, entre dijous i dissabte, un congrés d’economia feminista que comptarà amb la participació de més de 400 persones de 50 països diferents. Organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i per l’ajuntament de Barcelona, reunirà noms destacats de l’economia feminista com l’activista argentina Flora Partenio, membre de la Xarxa de Feministes del Sud Global, Yayo Herrero, antropòloga, professora i activista ecofeminista, Tiziana Terranova, professora de la Universitat de Nàpols experta en l’impacte de la tecnologia en la societat i Catherine D’Ignazio, professora de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts.
Com ha recordat la UOC en un comunicat, la pandèmia ha accelerat la revolució digital i “les anàlisis sobre el vincle entre la digitalització i la igualtat de gènere apunten a una reproducció, si no increment, de les desigualtats de gènere en l’economia digital”. És aquí, apunta la universitat, on sorgeixen preguntes com ara si les plataformes digitals mitiguen les desigualtats de gènere o se n’aprofiten, què poden aportar les economies feministes contra l’explotació dels recursos naturals o la insostenibilitat lligada al canvi climàtic o com és possible incorporar la perspectiva de gènere a la política fiscal. Aquestes i moltes altres qüestions es debatran entre el 16 i el 18 de març a la Nau Bostik de Barcelona.
El congrés se centrarà aquest any en la dimensió digital de l’economia feminista. Tot i ser la primera vegada que se celebra a la capital catalana, es tracta de la vuitena edició d’unes jornades que ja s’han fet en ciutats com València, Bilbao o Madrid. La trobada és un referent en els estudis d’economia feminista de l’Estat espanyol, tot i que ha fet un salt amb la consolidació de participants de Llatinoamèrica i d’altres països d’arreu del món.