El sector de l’embalatge creix per sobre de la indústria
La facturació ha augmentat un 4,55% i ha tornat a xifres precovid
El sector de l’envàs i l’embalatge català ha crescut en facturació i en ocupació el darrer any. De fet, el seu volum de negoci va registrar en el seu conjunt una millora del 4,55% respecte als anys anteriors. Així es desprèn de l’estudi que ha elaborat El Clúster de Packaging, entitat de referència del sector, sobre aquesta indústria a Catalunya.
Pol Martin, project manager del Clúster del Packaging, explicava en la presentació de l’estudi que el sector està tenint un creixement orgànic que ha permès millorar les dades prèvies a la covid.
Més ocupació. La millora de la facturació, està, a més, lligada a un augment total del nombre d’empleats, amb 2.300 treballadors més. Ara com ara, entre les 716 empreses quantificades a Catalunya, més del 30% del sector dedica la seva activitat al plàstic i el 24,30% treballa en l’àmbit del cartró, és a dir que això suposa més del 50% de la quota de mercat de la indústria de l’embalatge. Només el subsector del plàstic, va generar l’any 2021 una facturació de 3.169 milions d’euros, un 4,63% més que l’any anterior, amb més de 11.000 treballadors i una rendibilitat del 3,99%, mentre que, per la seva banda, el subsector del cartró va superar els 2.400 milions d’euros de facturació, amb més de 7.000 treballadors a càrrec i un 3,44% de rendibilitat.
El sector de l’envàs i l’embalatge té un pes en l’economia catalana que representa el 4% del PIB. Però, a més, les perspectives són molt positives en un context en què el mercat europeu preveu un creixement en nombre de vendes del 5,76% fins al 2026, i el mercat espanyol considera un augment anual de l’1,33%.
La particularitat d’aquesta activitat considerada imprescindible, es va demostrar durant el primer any de la pandèmia, ja que el sector de l’embalatge de Catalunya va mantenir estable el volum del seu negoci durant l’exercici 2020, amb una xifra de 9.138 milions d’euros i només un 0,96% de reculada respecte de l’any anterior (9.469 milions), i tot plegat en un entorn econòmic en què el PIB català va davallar un 11,5%, mentre que l’industrial va caure un 9%.