estat espanyol
Els socis de Sánchez carreguen contra el PSOE per la continuïtat de la llei mordassa
La dreta celebra les desavinences del govern amb els seus socis parlamentaris
Els socis parlamentaris del govern de Pedro Sánchez com EH Bildu, Més País, Compromís i BNG han responsabilitzat al govern de coalició, però especialment al PSOE, del fracàs de la reforma de la llei mordassa, en acusar-lo de falta de “valentia” i de defensar una proposta “descafeïnada”.
L’únic que s’ha sortit del guió ha estat el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, que ha denunciat la “pressió” rebuda per part d’Unides Podem en les negociacions per a aprovar la proposta de reforma del govern.
Una “pressió” que assegura que ha sofert també EH Bildu, encara que en aquest cas la seva portaveu, Mertxe Aizpurua, ha acusat a tot el govern de coalició i particularment al PSOE d’haver-los demanat que aprovessin “una llei mordassa ‘light’, descafeïnada”, i per això han decidit votar en contra, igual que ERC.
El malestar amb el PSOE ha estat una constant en altres socis parlamentaris del govern, com el BNG, que considera que els socialistes han cedit a les “pressions dels sindicats policials ultres”, i Compromís, que els ha atribuït falta de valentia.
“Que no sigui derogada (la llei mordassa) és una de les grans decepcions d’aquesta legislatura, i una decepció incomprensible. No entenem la posició del govern i en concret la del PSOE”, ha arribat a dir el líder de Més País, Íñigo Errejón.
Aquesta onada de crítiques centrades en el PSOE ha estat aprofitada pel portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, que ha retret als socialistes que no hagin situat com a “prioritat absoluta” la derogació de la llei mordassa, malgrat haver votat amb ells de forma alineada en la Comissió d’Interior.
En opinió del portaveu del PSOE, Patxi López, els responsables que la llei mordassa del PP segueixi en vigor són ERC i EH Bildu per no haver donat suport a la proposta de reforma del govern amb “excuses” com les devolucions en calenta, alguna cosa que els socialistes creïn que s’hauria de regular en tot cas en la llei d’estrangeria. En el fons, hi ha la idea que aquests dos grups no hagin volgut donar suport a la reforma de la llei mordassa per la relació d’aquesta norma amb la “policia espanyola”.
Les desavinences entre el PSOE i els seus socis per la reforma fallida de la llei mordassa han estat celebrades per la dreta.