Gran angular

Màxima concentració tecnològica

Els congressos ISE, IoT i MWC aglutinen a Barcelona, en tan sols vuit dies, les últimes innovacions en matèria de connectivitat, audiovisual, salut, indústria i seguretat

La connectivitat avançada i les xarxes privades, protagonistes
La representació catalana s’ha fet un lloc entre els més innovadors
La recerca se centra cada vegada més en el benestar de les persones

Iniciar l’any recorrent l’Integrated Systems Europe (ISE), el congrés més important del món del sector audiovisual, que es va celebrar durant quatre dies a Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, a finals de gener, dona la perspectiva del nivell tecnològic que irromprà, més aviat que tard, en els sectors productius a escala mundial. Sumar-hi a aquesta allau d’informació tecnològica l’IoT Solutions World Congress (IoT SWC), que va transcórrer en paral·lel a l’ISE, i l’edició de finals de febrer del Mobile World Congress (MWC), ja configura una acurada mirada avançada d’una quotidianitat futura gens quimèrica.

Sí bé les novetats d’aquests sectors es presenten any rere any, les edicions del 2023 han estat particularment incidents a generar una tecnologia cada vegada més sostenible, ètica i humana. Sembla que, per fi, les innovacions tecnològiques es posen al servei de els persones, situant-les en l’epicentre de les funcionalitats i també del negoci econòmic.

La presència de l’empresariat i l’emprenedoria catalana ha anat incrementant-se any rere any, senyal del bon moment que viu el sector al país, i el reconeixement en paral·lel que ha aconseguit en l’àmbit global. Un total de 73 empreses i entitats van representar Catalunya a l’ISE, xifra que va situar el país com el cinquè amb més representació en l’esdeveniment, superat només per la Xina, el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units, i al davant de països com Corea del Sud, els Països Baixos i França. En conjunt, la participació catalana va representar el 63% de les empreses de l’Estat espanyol amb presència al congrés de l’audiovisual.

D’altra banda, 34 companyies més van participar, de bracet d’ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona, a l’IoT SWC, el principal esdeveniment mundial del sector de la internet de les coses i les tecnologies associades a la indústria 4.0. A aquestes també s’hi ha de sumar les que hi van assistir amb estand propi, com l’àrea de la divisió de robòtica de la multinacional suïssa ABB a l’Estat, que té centralitzada a Sant Quirze del Vallès, des d’on innova per als clients europeus, i les que van participar a través de l’estand de la Mobile World Capital. Entre elles, Park4Dis, una firma de solucions de mobilitat per a persones discapacitades.

Carlo Castellano, un italià establert a Barcelona des de fa més de dues dècades, va crear l’empresa Soluciones de Movilidad Especiales el 2016 “per ajudar a trobar les places d’aparcament reservades per a persones que, com jo, tenim mobilitat reduïda”, explica. Park4Dis és una aplicació mòbil desenvolupada amb el suport de la Fundació ONCE i EIT Urban Mobility, mostra més de 45.000 d’aquestes places en més de 300 ciutats de 10 països europeus. A hores d’ara, supera els 5.000 usuaris.

Continguts.

D’una banda, set salons dedicats a l’audiovisual més futurista, amb pantalles d’altíssima qualitat, hologrames interactius, instal·lacions immersives i aparadors futuristes. De l’altra, un saló abocat als dispositius que han de millorar la vida de les persones i situar la indústria en un estadi hiperdigitalitzat.

Blackfish, amb seu a Barcelona, va ser una de les que va estar present al Pavelló Català de l’ISE. Integra servidors multimèdia amb software propi i gestiona continguts audiovisuals. Ha treballat per a l’arxiconegut streamer Ibai Llanos i en programes de televisió com ara El Hormiguero, d’Antena 3, o Eufòria de TV3, entre molts d’altres. “Som especialistes a integrar l’electrònica”, diu Elisabet Pueyo, cofundadora de la companyia, juntament amb Xavi Borràs i Jaume Obiols.

L’equip de Blackfish, format per deu professionals, crea i implementa elements de realitat augmentada, du a terme streamings utilitzant des d’una a cinc càmeres, i produeix esdeveniments virtuals, híbrids o pregravats. A més, disposa d’un plató de 50 m² per a produccions. “Necessitem formar les persones que volem integrar a l’empresa perquè el nostre sector evoluciona molt ràpidament”, assenyala Pueyo.

I entre les grans del sector audiovisual, nsign.tv, fundada també a Barcelona i amb seu a Madrid, València, Miami i Mèxic, va ensenyar la seva cartelleria digital amb software propi gestionat des del núvol. El seu negoci, en ple procés d’internacionalització, pren el model SaaS (SoftwareAs A Service) i es dirigeix, sobretot, als espais físics comercials, hotels, hospitals i el món corporatiu.

Salvar vides.

A l’IoT SWC va destacar la solució presentada per la Fundació i2Cat, el centre d’investigació i desenvolupament de la internet avançada. Es tracta d’un dispositiu de localització que dota de més eficiència els equips d’emergència en missions crítiques, desenvolupat dins del projecte europeu Respond-A.

Explica Toni Adame, enginyer en Telecomunicacions d’i2Cat: “El dispositiu que hem desenvolupat dona resposta a tres situacions concretes: el rescat de persones atrapades dins d’un edifici a causa d’un incendi o terratrèmol; la geolocalització de focs i dels equips d’actuació en un incendi forestal, a través de la monitorització de l’entorn; i l’optimització i millora de la coordinació dels cossos de rescat ens accidents que tenen lloc en entorns industrials.”

La innovació que pot salvar vides està conformada per una petita caixa de pocs grams de pes, feta de termoplàstic PA12 (utilitzat per a la impressió 3D), que suporta temperatures de fins a 200 graus, i que s’ubica al casc de les persones que formen els equips de rescat.

Dins de la caixa s’ubica una placa que integra un processador –el cervell–, encarregat d’intercanviar dades de geolocalització, a través d’una interfície wifi –que garanteix la transmissió de dades per si mateixa–, amb les diferents caixes fixes de la xarxa establerta prèviament al voltant del sinistre. “El dispositiu té un abast d’entre 30 i 50 metres i la triangulació de les dades, que es reben de les caixes que porten els membres de l’equip de rescat, ens dona la seva localització, amb un error de només un metre”, explica Adame. El cost aproximat de fabricació d’aquests dispositius no supera els 40 euros per unitat.

Start-ups i recerca.

Encara no un mes després d’aquest esclat de tecnologia, el MWC va irrompre oferint una mostra com mai d’innovadores empreses emergents, entre les quals dominaven les enfocades a la salut de les persones, a l’analítica de dades, el metavers i tota mena de realitats virtuals, augmentades i immersives, en les quals la intel·ligència artificial, el desenvolupament de la xarxa 5G i les versions privades d’aquesta van prendre protagonisme. Centres de recerca del país, com ara Eurecat, la Fundació i2Cat i Barcelona Health Hub (BHH), van mostrar com són de prolífiques les seves investigacions.

Mentre Eurecat donava a conèixer la seva àmplia investigació al voltant del sector de la salut, solucions robòtiques enfocades a l’acompanyament de persones grans que viuen soles, innovacions per a la indústria 4.0 i solucions per al sector aeropespacial, la Fundació i2Cat va mostrar Neutroon, la seva spin-off creada després de més de cinc anys de recerca i orientada a democratitzar les xarxes 5G privades. Convertida en una de les primeres empreses de la indústria 5G catalana, va néixer el 2020 com una plataforma de software cloud (al núvol) que ofereix a les empreses la possibilitat de gestionar xarxes 5G privades de diferents fabricants i operadors des d’una única interfície.

Neutroon, que ja té com a clients Ferrovial i Fujitsu a l’Estat espanyol i el Regne Unit, i que aviat operarà també als Estats Units, va donar a conèixer durant el MWC la Nomad 5G, una solució de xarxa 5G privada i edge preintegrada que es pot enviar arreu del món gràcies a la seva estructura en format capsa, apta per a vols en avió. La Nomad 5G, que es personalitza a mida de les necessitats del client, està connectat a la plataforma al núvol de Neutroon. “Amb ella assegurem el temps de resposta de les connexions en entorns industrials, evitant la latència”, afirma Josep Paradells, director de la Fundació i2Cat.

Entre dades.

“Nosaltres hem volgut dissenyar una eina pensada per a l’usuari de negoci, que democratitza l’accés a les dades estructurades, validades i de qualitat, per ajudar qualsevol empresa a donar valor estratègic al seu actiu més preuat, que són ara per ara les seves dades”, explica Astrid Camprubí, cofundadora i CEO d’Aqtiva, una companyia ubicada dins l’espai Tech Barcelona al 4YFN, la zona de les start-ups del MWC. “A Aqtiva ajudem a les companyies a trobar un clar avantatge competitiu en el seu marcat fent ús de la informació de qualitat que genera el seu negoci, entorn, competència o mercats, fomentant la presa de decisions basades en dades veraces, i tot d’una manera ràpida, senzilla, flexible i de pagament per ús, evitant tot allò que fins ara els grans fabricants de software no permetien”, explica Camprubí.

El sector audiovisual va pel bon camí

El sector audiovisual català està format a hores d’ara per 3.695 empreses que ocupen més de 32.500 persones, amb un volum de negoci conjunt que supera els 7.000 milions d’euros, que equival al 2,9% del PIB català. Així ho indica l’estudi que va presentar ACCIÓ el dia que es va inaugurar l’ISE, el 31 de gener. El sector ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera en els darrers cinc anys, un 20% més que en l’anterior quinquenni. Jove i ple de dinamisme, l’àmbit de l’entreteniment concentra el 53,8% de la facturació total d’un sector en què el 41,8% d’empreses tenen menys de deu anys.

La quàntica creix dins l’ecosistema

Tot i que encara encabides en un espai de dimensions contingudes, les tecnologies quàntiques van tornar a ser presents al MWC, al Quantum Flagship, per continuar donant a conèixer les seves innovacions cada cop més desenvolupades, enfocades bàsicament a la comunicació, la seguretat i la computació. Dins d’aquest espai, on estaven representades les companyies catalanes LuxQuanta, Qilimanjaro i Quside, s’hi van exhibir prototips i productes d’última generació.

Al Quantum Flagship, present al MWC des de l’edició del 2018, s’hi van exposar, també, les iniciatives europees que pretenen consolidar i ampliar el lideratge científic i l’excel·lència en aquesta àrea d’investigació, posar en marxa una indústria europea competitiva en tecnologies quàntiques i fer del continent una regió dinàmica i atractiva per a la investigació, la innovació, els negocis i les inversions en aquest camp. Les empreses catalanes, sorgides de diferents centres de recerca del país tenen molt a dir en aquesta tecnologia de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.