Societat

Les persones amb discapacitat intel·lectual reclamen unes eleccions accessibles i inclusives

Dincat demana que s’adaptin els programes electorals a la lectura fàcil i els col·legis electorals no tinguin barreres arquitectòniques

Si es vol tenir un país realment democràtic, cal que les eleccions siguin “accessibles i inclusives perquè totes les persones puguin participar en igualtat de condicions”. Ho diu Víctor Galmés, director de Dincat, l’associació que representa del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya. Per aconseguir-ho ha impulsat una campanya de sensibilització que vol ser un crit d’atenció tant pels polítics com per la societat en general i que es complementa amb accions de formació i informació adreçades tant a persones amb discapacitat intel·lectual com a professionals de les entitats per promoure i fomentar la participació entre el col·lectiu.

La campanya inclou una ronda de trobades amb els diferents partits polítics per a reclamar unes eleccions accessibles i traslladar les principals demandes del col·lectiu. Pensant en les eleccions municipals del mes de maig, el que demanen, tant a l’administració pública com a tots els partits polítics, és que promoguin uns comicis accessibles que facilitin i fomentin la participació en igualtat de condicions de les persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, la federació recorda que és imprescindible crear entorns electorals accessibles i promoure l’accessibilitat cognitiva en totes les fases del procés electoral, facilitant-ne la comprensió, ja sigui creant documents en lectura fàcil, utilitzant una senyalística accessible o fent pedagogia entre les persones implicades en el procés sobre com donar suport a persones amb discapacitat.

Una de les principals reivindicacions, de fet, i sobre la qual Dincat ja ha apel·lat a tots els partits polítics en diverses ocasions, és la importància d’adaptar els programes electorals a lectura fàcil per tal que tothom els pugui entendre, una pràctica molt poc habitual que suposa una vulneració del dret a la informació de moltes persones.

Galmés subratlla que “és un deure de la societat i de l’administració pública garantir que tota persona que tingui la voluntat de votar, compti amb les eines, suports i recursos necessaris. Cal, per tant, i com a punt de partida, que tota la informació electoral sigui de fàcil comprensió i s’eliminin urgentment totes les barreres d’accessibilitat cognitiva que puguin dificultar la participació d’aquest col·lectiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.