Medi ambient

Querella penal del veïns al govern i Holcim per la cimentera de Montcada

L’executiu va concedir una autorització ambiental de l’activitat quan diverses sentències anul·laven les anteriors i n’ordenava el tancament

Nou capítol en el litigi que els veïns del barri de Can Sant Joan de Mont­cada i Rei­xac man­te­nen des de fa dècades amb la planta cimen­tera de Hol­cim, antiga Lafarge, ubi­cada al muni­cipi des del 1917. Després que el govern aprovés una nova auto­rit­zació ambi­en­tal el 9 de març, tot i que el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) i el Tri­bu­nal Suprem (TS) anul·lés les del 2008 i el 2013 i n’orde­na­ven el tan­ca­ment, el col·lec­tiu veïnal ha deci­dir pre­sen­tar una que­re­lla penal con­tra el govern i l’empresa per pre­va­ri­cació i per delic­tes con­tra el medi ambi­ent.

Els veïns lamen­ten que després de sis sentències de nul·litat dels tri­bu­nals con­si­deri que “és com si res hagués pas­sat. Que legal­ment es segueix estant com al 2008”, con­ti­nu­ant amb el mateix expe­di­ent basat en infor­mes de con­ta­mi­nació de la mateixa empresa que tenen més de dotze anys. Per això cre­uen que l’exe­cu­tiu està volent “menys­prear el risc de càncer, la con­ta­mi­nació del sòl, o que l’Ajun­ta­ment insis­teixi en que l’impacta acústic és greu”, com va acre­di­tar amb un informe des­fa­vo­ra­ble.

El col·lec­tiu va pre­sen­tar el desem­bre pas­sat més de 1.500 fir­mes a la con­se­lle­ria d’Acció Climàtica quan van eme­tre una reso­lució pro­vi­si­o­nal favo­ra­ble per la fabri­cació de ciment i de clínquer en forns rota­to­ris.

El depar­ta­ment va argu­men­tar ales­ho­res que els recur­sos inter­po­sats asse­nya­la­ven pro­ble­mes admi­nis­tra­tius en la tra­mi­tació i que la com­pa­nyia reu­nia les garan­ties ambi­en­tals exi­gi­des. Hol­cim va pre­sen­tar la sol·lici­tud per reno­var l’auto­rit­zació el 3 de març de 2021, després de l’anul·lació de les auto­rit­za­ci­ons ambi­en­tals prèvies per sentència judi­cial, asse­gu­rant que eren per errors admi­nis­tra­tius que “no han posat en dubte en tots aquests anys el com­por­ta­ment ambi­en­tal de la cimen­tera”.

“El pro­ce­di­ment ha estat el més estricte pre­vist a la nor­ma­tiva”, van apun­tar des d’Acció Climàtica ales­ho­res a l’agència ACN. Asse­gu­ra­ven que s’havia rea­lit­zat una veri­fi­cació for­mal de la docu­men­tació i s’havia cons­ta­tat que no hi havia cap nou ins­tru­ment de pla­ne­ja­ment urbanístic que afecés la par­cel·la. L’Ajun­ta­ment, segons deta­llen les matei­xes fonts, no havia emès infor­mes en l’àmbit de les seves com­petències.

En aquell moment la UGT també va rebre amb satis­facció la con­cessió de l’auto­rit­zació ambi­en­tal que per­me­tia gara­tir 300 llocs de feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.