Educació

educació

Govern, patronals i sindicats tanquen un gran acord marc per enfortir l’FP

La Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec van signar ahir un acord per millorar la planificació de la formació professional (FP), tant pel que fa a la branca educativa com a la que depèn del Departament de Treball. Una concertació que permetrà millorar l’acreditació de competències professionals, l’orientació educativa i l’accés a la formació amb més places, nous estudis i més personal docent i orientador, així com la implicació de més empreses. La millora de l’FP ha comportat un augment de la inversió per part del govern, que passa de 720 milions d’euros el 2022 a 901,7 aquest any. “Un increment molt important”, va assenyalar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que va destacar així mateix la col·laboració que presten 37.000 empreses a la formació dual. Vilagrà va posar en relleu que és la primera vegada que concerten amb sindicats i patronals els criteris de la planificació educativa.

Els acords bàsics responen als criteris generals de la planificació de l’oferta al llarg de la vida i els específics de la planificació en l’àmbit educatiu i en el de treball. També els relatius a la informació i l’assessorament. Enguany s’acreditaran les competències professionals a 30.000 persones, una acreditació en què participen gremis i sindicats. Hi haurà 445.818 places d’FP, un 6,4% més que el 2022. “Una xifra històrica i coherent amb l’objectiu de fer que aquesta sigui la legislatura de la formació professional”, va explicar també el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. L’increment es produeix en l’oferta del Servei d’Ocupació de Catalunya, que tindrà 31.323 places. També en la formació als instituts, que arribarà a 171.028 places, i en la del Consorci per a la Formació Continuada, que oferirà 243.467 places per a treballadors en actiu.

La formació de Treball i Educació vol respondre millor a les necessitats de l’economia i la ciutadania, i preveu 23 noves formacions en sectors emergents com l’economia verda i la digital, i també en l’atenció a les persones. Entre altres, hi haurà formació en intel·ligència artificial, maneig de drons, manteniment de vehicles híbrids i robòtica comunicativa. Així mateix, s’incrementarà en 1.000 places les reservades per a persones amb discapacitat.

Un objectiu important de l’acord és millorar l’accés a la formació, i, per deixar enrere problemes recents com ara arribar a l’inici de curs sense saber on s’estudiarà, el Departament d’Educació avançarà el període de preinscripció. La planificació educativa preveu fer més eficient i eficaç el sistema, segons el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Així, tot l’alumnat sabrà en començar el curs la plaça que té assignada.

Es reforçarà la col·laboració amb les empreses, es garantirà la continuïtat formativa i es consolidaran equips docents, segons va manifestar el titular d’Educació. També s’ampliarà l’oferta territorial i l’especialització d’instituts. El curs vinent hi haurà 8.129 places més en les diferents modalitats formatives, repartides en 273 grups classe nous, cosa que comportarà la incorporació de 698 docents més –la plantilla actual és de 9.390 docents–. L’oferta total serà de 171.028 places i creixerà a 65 municipis.

Educació preveu millorar l’orientació, amb 100 professionals específics el curs vinent –ara n’hi ha 35–. S’incrementarà també la formació dual, amb més pràctiques a les empreses, fins als 14.000 alumnes, cosa que suposa que el 21,7% estan en aquesta modalitat. L’objectiu d’Educació és acostar-se al 30% dels països europeus que més hi aposten.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/16-educacio/2271027-govern-patronals-i-sindicats-acorden-millorar-l-fp.html

2271027



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.