Política

S’obre la veda per ser cap de llista

La sentència a la presidenta suspesa del Parlament aboca Junts al debat sobre el pròxim candidat

Un canvi en els estatuts de la formació l’any passat estipula que no s’apartarà un militant condemnat en ferm per corrupció si és víctima de ‘lawfare’

Jordi Pujol té més suports polítics públics en la presentació d’un llibre que Laura Borràs a la porta del TSJC

Jordi Turull. El secretari general de Junts està inhabilitat fins l’any 2030 per l’organització del referèndum de l’1-O
Laura Borràs. La presidenta de Junts defensa que és víctima d’un cas de ‘lawfare’, guerra bruta judicial per motius polítics

Amb Jordi Turull inha­bi­li­tat fins l’any 2030 pel referèndum de l’1 d’Octu­bre i amb Laura Borràs con­dem­nada en pri­mera instància per pre­va­ri­cació i fal­se­dat docu­men­tal per la seva gestió al cap­da­vant de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes –pen­dent només de la Junta Elec­to­ral per ser des­posseïda de la pre­sidència sus­pesa del Par­la­ment–, Junts per Cata­lu­nya neces­sita tro­bar un can­di­dat per a les pròximes elec­ci­ons al Par­la­ment. Per decòrum polític, fins ara no s’ha pre­sen­tat ober­ta­ment ningú. Fer el pas massa d’hora, abans de la sentència a Borràs, hau­ria per­ju­di­cat les pos­si­bi­li­tats d’èxit. La reso­lució del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia (TSJC) dona via lliure als aspi­rants perquè inten­tin aga­far les reg­nes del futur lide­ratge par­la­men­tari del par­tit amb la mirada posada en la pre­sidència i en el retorn al govern de la Gene­ra­li­tat, ja que l’indult que pro­posa el TSJC no afec­ta­ria la inha­bi­li­tació. Així, és pre­vi­si­ble que després de les elec­ci­ons muni­ci­pals s’obri la caixa dels trons, en espera del resul­tat de l’expe­ri­ment Trias a Bar­ce­lona –amb les enques­tes de cara. És evi­dent que les dues ànimes de Junts, iden­ti­fi­ca­des al vol­tant de les figu­res de Jordi Turull i Laura Borràs, secre­tari gene­ral i pre­si­denta, estan cri­da­des a tor­nar a ten­sar les cos­tu­res del par­tit en un ter­cer i defi­ni­tiu round. El pri­mer el va gua­nyar Turull en el congrés d’Arge­lers, amb la der­rota de l’entorn lau­rista; en el segon va vèncer Borràs, amb la con­sulta sobre la sor­tida del govern.

El revés judi­cial, però, debi­lita enor­me­ment la figura de la pre­si­denta de Junts, que pre­vi­si­ble­ment haurà de fer front a un altre judici, el de la comissió de garan­ties del par­tit. Aquest és l’òrgan que té la potes­tat de dilu­ci­dar si els casos de mili­tants con­dem­nats amb sentència ferma per cor­rupció o mal­ver­sació de fons són vícti­mes de law­fare (guerra bruta judi­cial per motius polítics). Es tracta de l’únic exi­ment que pot sal­var tals mili­tants d’una expulsió. El par­tit va modi­fi­car el juny de l’any pas­sat els esta­tuts de la for­mació per intro­duir la qüestió de la law­fare en els casos amb sentència ferma, fet que encara dona un marge tem­po­ral a Borràs men­tre espera, pre­vi­si­ble­ment, la con­fir­mació de la con­demna per part del Tri­bu­nal Suprem.

Apa­rent­ment, la modi­fi­cació s’ente­nia com un blin­datge a Borràs, però a hores d’ara és impre­vi­si­ble què podria dic­ta­mi­nar la comissió de garan­ties. Borràs ja s’hi va topar de mor­ros en el cas de la seva mà dreta, Fran­cesc de Dal­ma­ses. L’informe ela­bo­rat per Magda Ora­nich va cons­ta­tar que una peri­o­dista del pro­grama FAQS de TV3 s’havia sen­tit inti­mi­dada pel dipu­tat, que va ple­gar de vice­pre­si­dent del par­tit. De Dal­ma­ses va posar el crit al cel per la fil­tració de l’informe a la premsa i va arri­bar a asse­nya­lar un mem­bre de la comissió per “ani­mad­versió mani­festa” con­tra ell.

Tan­ma­teix, és difícil que s’esde­vin­gui un esce­nari en què el par­tit expulsi Borràs per cor­rupció si no es vol immo­lar obrint en canal feri­des que, sense anar més lluny, el pacte per diri­gir el par­tit o la reacció dis­ci­pli­nada dels con­se­llers davant la decisió de sor­tir del govern demos­tren que s’inten­ten cau­te­rit­zar. Ara per ara, el moment pre­e­lec­to­ral des­a­con­se­lla qual­se­vol tren­ca­dissa interna que pogués per­ju­di­car les aspi­ra­ci­ons del par­tit a la capi­tal, per molt que Trias ama­gui les sigles de Junts. No li convé a Borràs, no li convé a Trias, però tam­poc els convé als detrac­tors interns de la pre­si­denta, que, de fet, només han d’espe­rar que la justícia espa­nyola acabi de fer la feina bruta per dei­xar-la defi­ni­ti­va­ment fora de joc com a can­di­data a la pre­sidència. Expul­sar-la seria fer lle­nya de l’arbre cai­gut.

L’entrada de Borràs al TSJC va per­me­tre fer una lec­tura dels suports de què dis­posa en un moment per­so­nal­ment i política­ment tan deli­cat i difícil, però sobre­tot va fer visi­ble les absències. Sí que la van acom­pa­nyar, a part de Turull, el pre­si­dent Quim Torra; el pre­si­dent del grup par­la­men­tari, Albert Batet; l’exvi­ce­pre­si­dent del govern Jordi Puig­neró, i l’excon­se­ller Quim Forn. No hi eren, en canvi, ni el pre­si­dent Artur Mas –a través del qual va arri­bar a la gestió pública–, ni Xavier Trias –can­di­dat de Junts a Bar­ce­lona–, ni Jaume Giró –cap de car­tell dels con­tra­ris a la sor­tida del govern de Junts–, ni Josep Rull –pre­si­dent del con­sell naci­o­nal del par­tit al qual el Tri­bu­nal Suprem ha aixe­cat la inha­bi­li­tació.

En aquest con­text, el sec­tor des­crit com a pragmàtic, pro­vi­nent en gran mesura de l’antiga Con­vergència, for­mat per gent de par­tit, d’apa­rell, gua­nya pes i pro­jecció a Junts, no tan sols per la sentència de Borràs, sinó també per les pers­pec­ti­ves elec­to­rals de Trias, que con­fi­gura una can­di­da­tura que s’ha vol­gut lle­gir com un aglu­ti­na­dor de l’antic espai con­ver­gent, com un retorn a l’ordre pre­procés, com un allu­nya­ment de les vel·leïtats de l’inde­pen­den­tisme màgic o com un patchwork polític que recús llençols per­duts en diver­ses buga­des. El feno­men també es pot obser­var en el cas de l’alcalde d’Igua­lada. Marc Cas­tells, fins fa poc un pes pesant dins el Par­tit Demòcrata, s’ha enro­lat a Junts.

I la cire­reta del pastís: en aquest movi­ment de pla­ques tectòniques, Jordi Pujol s’està reha­bi­li­tant públi­ca­ment. El seu suc­ces­sor, Artur Mas, diu que el 126è pre­si­dent es va equi­vo­car amb la con­fessió de la deixa. Pujol va ser agom­bo­lat el mes pas­sat per dife­rents per­so­na­li­tats de Junts i de fora de Junts en un home­natge en la pre­sen­tació del seu lli­bre escrit a la presó, ree­di­tat per a l’ocasió, Des dels turons a l’altra banda del riu. No hi fal­ta­ven, per ordre alfabètic, Victòria Alsina, Miquel Buch, Merit­xell Budó, Car­les Cam­pu­zano, Vio­lant Cer­vera, Lour­des Ciuró, Quim Forn, Jaume Giró, Núria de Gis­pert, Quim Nadal, Irene Rigau, Josep Rull, Jordi Sànchez i Santi Vila. Ergo, Pujol té més suports públics que Borràs.

Al cap­da­munt de totes les tra­ves­ses per aspi­rar a suc­ceir Borràs com a cap de car­tell hi ha l’excon­se­ller d’Eco­no­mia i Hisenda Jaume Giró, qui va obrir el ball amb el PSC a les bece­ro­les de la nego­ci­ació pres­su­postària. Però és com a mínim sig­ni­fi­ca­tiu que Josep Rull no hagi vol­gut acla­rir si té intenció de tor­nar a la pri­mera línia política després que el Suprem li hagi aixe­cat la inha­bi­li­tació arran de la reforma del Codi Penal pac­tada entre ERC i el govern espa­nyol. Podria ser un can­di­dat de con­sens entre totes les famílies. A més, Junts ja va recórrer a altres expre­sos polítics per a altes res­pon­sa­bi­li­tats de par­tit, com ara Jordi Sànchez i el mateix Turull a la secre­ta­ria gene­ral de la for­mació. En decla­ra­ci­ons a RAC1, l’excon­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat va con­si­de­rar al febrer que seria “frívol” par­lar de “visi­ons per­so­nals” i que “no es cor­res­pon­dria amb el moment”. Però pot­ser el moment ja ha arri­bat.

L’altre nom que sobre­vola és el de l’excon­se­llera d’Acció Exte­rior, Victòria Alsina, que des que va con­ver­tir-se en una de les prin­ci­pals veus en con­tra de sor­tir del govern s’ha pro­di­gat pels mit­jans de comu­ni­cació i les xar­xes soci­als. No en va, es va fer mili­tant de Junts just abans de la marxa de l’exe­cu­tiu i ara acom­pa­nyarà Trias en la bata­lla per recu­pe­rar Bar­ce­lona, al cos­tat de Ramon Tre­mosa.

Però de noms que siguin capaços de cap­gi­rar les càbales de tot­hom només n’hi ha un: Car­les Puig­de­mont. Una even­tual tor­nada del pre­si­dent exi­liat té el poten­cial de cau­sar un ter­ratrèmol que sac­segi no només la vida de Junts sinó la del con­junt de la política cata­lana i també l’espa­nyola. Caldrà espe­rar el pro­nun­ci­a­ment de la justícia euro­pea, però el seu advo­cat con­fia que els pro­nun­ci­a­ments judi­ci­als garan­ti­ran que no se’l detindrà si torna, encara que, amb Espa­nya, mai se sap.

4,5
anys de presó
i 13 d’inhabilitació és la condemna imposada pel TSJC a Borràs per prevaricació en concurs amb falsedat documental.
13.02.23
El Tribunal Suprem
va aixecar la inhabilitació a l’exconseller Josep Rull, president del consell nacional de Junts, que es pot tornar a presentar a unes eleccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.