Medi ambient

CANVI CLIMÀTIC

Austràlia avança en la reducció d’emissions

Adopta una llei que obliga les empreses més contaminants a reduir les emissions netes prop d’un 5% anual fins el 2030

L’objectiu del govern és assolir la neutralitat de carboni per al 2050

Gairebé un any després de l’arribada dels laboristes al poder amb la promesa de fer un gir en les polítiques relacionades amb la crisi climàtica, el Parlament australià va aprovar la setmana passada la llei més ambiciosa, en més d’una dècada, en l’objectiu de reducció d’emissions, després que el govern del primer ministre, Anthony Albanese, obtingués el suport dels diputats verds i d’alguns independents.

Els combustibles fòssils i l’explotació minera constitueixen l’espina dorsal de l’economia australiana. Segons l’acord a què l’executiu va arribar amb els ecologistes, negociat durant setmanes a porta tancada, les 215 empreses més contaminants i que són responsables d’un terç de les emissions del país –com ara mines de carbó, centrals de gas, i refineries– hauran de reduir les seves emissions netes prop d’un 5% anual fins el 2030.

“És la primera vegada que la reducció de gasos d’efecte hivernacle s’inscriu en la llei australiana”, celebrava en declaracions a l’agència AFP Tommy Wiedmann, expert en desenvolupament sostenible de la Universitat de Nova Gal·les del Sud. El text hauria d’entrar en vigor l’1 de juliol.

Austràlia és un dels principals exportadors de carbó al món. El govern s’ha compromès per llei a reduir les emissions contaminants un 43% per al 2030 –respecte al 2005–, cosa que equival a 205 milions de tones de carboni menys, abans d’assolir la neutralitat d’emissions el 2050. La legislació adoptada la setmana passada forma part del compromís electoral d’Albanese. La coalició conservadora anterior a la seva arribada al poder i que va derogar el 2014 un impost pioner aprovat al país durant el mandat de la laborista Julia Gillard, va carregar contra la nova llei al·legant que contribuirà a fer escalar els preus de l’energia i una consegüent fuga d’inversions d’empreses que exploten combustibles fòssils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.