Societat

SOCIETAT

El programa TempsxCures ha atès uns 240.000 nens i nenes i ha permès contractar gairebé 5.000 professionals dones

La iniciativa del departament d’Igualtat i Feminismes ha proporcionat onze milions d’hores de respir a famílies, especialment dones, de tot el territori i ha implicat la creació d’un miler de serveis

El pro­grama Tempsx­Cu­res del govern de la Gene­ra­li­tat ha permès aten­dre uns 240.000 nens i nenes i for­ma­lit­zar gai­rebé 5.000 con­trac­ta­ci­ons labo­rals, de les quals prop del 75% són dones, en el seu pri­mer any de fun­ci­o­na­ment, segons informa l’ACN. Des de la seva posada en marxa, impul­sat pel depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes, el pro­grama ha pro­por­ci­o­nat onze mili­ons d’hores de res­pir a famílies, espe­ci­al­ment dones, de tot el ter­ri­tori i ha impli­cat la cre­ació d’un miler de ser­veis com ara casals, colònies, can­gu­rat­ges o ludo­te­ques, amb un finançament de vint mili­ons d’euros anu­als amb l’objec­tiu d’avançar en el dret a les cures i al temps i en el reco­nei­xe­ment i pro­fes­si­o­na­lit­zació d’aques­tes tas­ques, que habi­tu­al­ment reca­uen en les dones.

Al llarg de l’any 108 ens locals han orga­nit­zat actu­a­ci­ons del pro­grama Tempsx­Cu­res i, glo­bal­ment, han des­ple­gat 873 ser­veis, dels quals un 53% han estat casals en períodes no lec­tius, un 14% can­gurs en equi­pa­ments, un 12% aco­lli­des a les esco­les, un 4% ludo­te­ques, un 3% colònies i cam­pa­ments i un 1% can­gurs a domi­cili. El 14% res­tant cor­res­pon a altres ser­veis de cura inno­va­dors, com ser­veis de can­gur mati­nals iti­ne­rants que acom­pa­nyen les cri­a­tu­res a l’escola a peu, amb bus urbà i amb bici­cleta. Més de la mei­tat d’aquests ser­veis, un 57%, han estat de nova cre­ació.

El 2022 s’han atès 236.407 infants arreu de Cata­lu­nya i, per edats, la majo­ria dels ser­veis han anat des­ti­nats a infants d’entre 4 i 12 anys (78%), seguits dels de 0 a 3 anys (15%) i els ado­les­cents de 13 a 16 anys (7%). S’estima que s’ha arri­bat a 175.000 famílies i, en els casos en els quals ha cal­gut pri­o­rit­zat l’accés als ser­veis a les famílies que més els neces­si­ta­ven, les més pri­o­rit­za­des han estat les mono­pa­ren­tals, segui­des d’aque­lles on les mares eren nou­vin­gu­des o que esta­ven en situ­ació d’atur de llarga durada. D’aquests ser­veis, gai­rebé 600 (un 69%) han estat gratuïts, i la resta han apli­cat una tari­fi­cació social o una política de des­compte.

Aquesta ini­ci­a­tiva ha permès for­ma­lit­zar gai­rebé 5.000 con­trac­ta­ci­ons labo­rals per pro­fes­si­o­nals de les cures a totes les vegue­ries de Cata­lu­nya, un 75% de les quals a dones, sobre­tot joves, i el depar­ta­ment ha ini­ciat un procés d’acre­di­tació de l’experiència pro­fes­si­o­nal en l’àmbit de la cura infan­til a través de l’Agència Pública de For­mació i Qua­li­fi­cació de Pro­fes­si­o­nals de Cata­lu­nya, que pre­veu acre­di­tar 2.700 per­so­nes durant l’any 2023. També s’ha ofert for­mació a les tre­ba­lla­do­res de la llar i de les cures amb visió inter­sec­ci­o­nal per al desen­vo­lu­pa­ment de les tas­ques de cura i la seva pro­fes­si­o­na­lit­zació per a l’acom­pa­nya­ment, infor­mació i asses­so­ra­ment d’aquest col·lec­tiu i, durant el 2022, s’ha ampliat i adap­tat el pro­grama a la població des­plaçada per la guerra d’Ucraïna i s’ha fet un pro­jecte pilot de ser­veis de cura infan­til en recur­sos per a dones en situ­ació de violència mas­clista, que es vol ampliar durant els anys aquest any i el que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.