Opinió

Banquers i supervisors, bons i dolents

Sembla improcedent fer veure que el mercat serà el que determini com es resoldran les crisis i, quan apareixen, demanar salvar tots els dipositants i les entitats mateixes. Tampoc podem fer veure que la regulació bancària i la supervisió s’han enfortit suficientment des de la crisi financera

Aca­bem de publi­car i enviar als 36.000 subs­crip­tors (la majo­ria asso­ci­ats d’EFPA Espa­nya) el número 11 de la revista pro­fes­si­o­nal Ase­so­res Finan­ci­e­ros EFPA, de la qual soc fun­da­dor i edi­tor. No ens podíem pen­sar de cap manera que l’entre­vista de fons d’aquest número, amb el gran expert de cri­sis bancàries Aristóbulo de Juan, fos tan extre­ma­da­ment opor­tuna per coin­ci­dent amb la recent sac­se­jada de les enti­tats de crèdit que ha tin­gut lloc aquest mes de març.

Aristóbulo de Juan va ser direc­tor gene­ral del Banc Popu­lar (“el Popu”, molts anys després entrat en fallida i absor­bit pel San­tan­der), direc­tor gene­ral de super­visió del Banc d’Espa­nya, asses­sor del Banc Mun­dial i d’un munt de bancs cen­trals i per fi con­sul­tor inter­na­ci­o­nal. Ha escrit tres lli­bres sobre cri­sis bancàries i, en par­ti­cu­lar, el cèlebre De bue­nos ban­que­ros a malos ban­que­ros, traduït a 10 idi­o­mes, entre els quals l’anglès i el man­darí, aquest dar­rer edi­tat pel Banc Popu­lar (Cen­tral) de la Xina per ser repar­tit com a “Bíblia” als ban­quers xine­sos.

Doncs bé, un altre cop la com­bi­nació letal d’una mala gestió d’uns ban­quers i una ina­de­quada super­visió però espe­ci­al­ment mal imple­men­tada, trets en els quals insis­teix De Juan en els seus diagnòstics, ha gene­rat la cai­guda d’uns bancs ame­ri­cans -alguns res­ca­tats- i d’un gegant de la banca suïssa i euro­pea -el Cre­dit Suisse- i ha pro­vo­cat altres atacs en els mer­cats finan­cers, al DB i a altres grans bancs per part d’acci­o­nis­tes que per­dien la con­fiança o, de fet, “ata­cats” els matei­xos bancs per una por cer­val, quasi histèrica, davant el risc que des­a­pa­regués el capi­tal de cada enti­tat.

Amb sin­ce­ri­tat, quan editàvem l’entre­vista amb Aristóbulo de Juan, crèiem que sobre­tot faríem referència a la crisi finan­cera de fa 15-10 anys. De fet, d’acord amb ell, vàrem ajus­tar una mica el to d’algu­nes de les seves res­pos­tes ini­ci­als que pensàvem que podrien escan­da­lit­zar o espan­tar. Crèiem que, amb les puja­des recents del preu del diner, la banca s’estava endin­sant en una època en què gene­ra­ria, per fi, mar­ges finan­cers con­for­ta­bles. I és, efec­ti­va­ment, així, però la tolerància dels super­vi­sors en la con­cen­tració de ris­cos, la baixa solvència i els pro­ble­mes de liqui­di­tat podrien, com ha succeït, gene­rar noves cri­sis, si bé aques­tes con­cen­tra­des fins ara i, afor­tu­na­da­ment, en unes quan­tes enti­tats dels dos can­tons de l’Atlàntic.

La res­posta de De Juan a la nos­tra pre­gunta final, sobre si l’experiència ha permès posar les bases per a una millor super­visió que detectés -i cor­regís- una mala gestió, el vell ban­quer fou taxa­tiu: “No crec que s’esti­guin posant les bases per a una millor super­visió. Al con­trari, les noves polítiques poden per­me­tre més laxi­tud.” En la mateixa res­posta De Juan va cri­ti­car el sane­ja­ment bail-in o només a través dels inver­sors, el que ara s’ha tor­nat a imple­men­tar i gene­rant, per tant, un moral hazard o risc moral que podria des­cui­dar en el futur el “seny degut” neces­sari de ges­tors i super­vi­sors.

En la part posi­tiva de la ines­pe­rada crisi, el fet que ara tot­hom ha recor­dat a Europa que tenim incon­clusa la Unió Bancària, i l’acor­dada fins ara reque­reix encara algun test que la validi.

O enten­dre que la pujada de tipus d’interès no és neu­tral i que no tot va de cer­car un equi­li­bri entre der­ro­tar la inflació sense car­re­gar-nos gaire l’acti­vi­tat. Per exem­ple, la pèrdua de valor del deute públic que genera les puja­des de tipus varen ser letals per al SVB. O el ner­vi­o­sisme d’alerta amb els bons con­tin­gents con­ver­ti­bles (els CoCos) que varen per­dre tot el seu valor en el cas de Cre­dit Suisse men­tre les acci­ons en man­te­nien algun en la com­pra d’UBS. Són l’apre­nen­tatge d’aquests dar­rers esde­ve­ni­ments ban­ca­ris.

Ha estat, però, una advertència que calen can­vis en l’estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal bancària i espe­ci­al­ment en la super­visió. Per exem­ple, sem­bla impro­ce­dent fer veure que el mer­cat serà el que deter­mini com es resol­dran les cri­sis i, quan apa­rei­xen, dema­nar sal­var tots els dipo­si­tants i les enti­tats matei­xes. El risc moral que esmentàvem.

Tam­poc podem fer veure que la regu­lació bancària i la super­visió s’han enfor­tit sufi­ci­ent­ment des de la crisi finan­cera. Si esta­blim una garan­tia de dipòsits reforçada que aca­ben per pagar els con­tri­bu­ents, s’ha de fer pre­venció en la solvència i ajus­tar millor els dipòsits a les seves pos­si­bi­li­tats reals d’obte­nir la liqui­di­tat per tor­nar-los en tot cas. Final­ment, el con­trol pre­ven­tiu ha de tenir més en compte la diver­si­fi­cació de la inversió de cada banc. Fa 10 dies, la Caixa d’Engi­nyers, una enti­tat exem­plar en la seva tra­jectòria pru­dent i de con­si­de­ració social del negoci ban­cari cele­brava els seus pri­mers 55 anys. Ha estat una bona ocasió per recor­dar la dife­ren­ci­ació radi­cal que fa Aristóbulo de Juan. La de que no hi ha ban­quers a seques, hi ha mals ban­quers i bons ban­quers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.