Gran angular

Emprenedors catalans creen 443 empreses virtuals a Estònia

Atracció. A través de la residència electrònica, el país bàltic rep iniciatives digitals de tot el món

La mitjana d’edat dels residents electrònics ubicats a Catalunya és de menys de 32 anys
Lauri Haav
director e-residency

Crear una empresa cent per cent en línia a Estònia vol dir passar per un procés burocràtic ràpid i senzill, i amb un cost mínim, sobretot si es compara amb els passos que s’han de fer a l’Estat espanyol i les despeses que comporten. A més d’oferir tota mena de facilitats, l’executiu bàltic assegura també un alt nivell de seguretat digital.

Estònia va ser el primer país del món a llançar globalment el desembre del 2014 el programa e-Residency, que és el pas previ per a la creació d’una empresa digital amb seu al país bàltic. Vuit anys després, 100.584 persones han fet aquest pas. “Tenim residents de 176 països, una autèntica massa d’emprenedors globals i remots, creadors de tendències digitals”, explica Lauri Haav, director general del programa e-Residency, present a l’última edició del Mobile World Congress, celebrat a Barcelona el febrer passat.

Fins ara, el programa ha generat més de 150 milions d’ingressos a les arques de l’estat del país, tant en taxes com en impostos. “No només són els diners que aquest programa ens proporciona. Nosaltres considerem tots els nostres residents electrònics com a ambaixadors d’Estònia arreu del món, fet que impulsa la imatge i la influència del nostre país com a nació digital innovadora”, destaca Haav.

El programa del govern estonià sembla haver agradat als emprenedors catalans, ja que un miler de ciutadans han sol·licitat la residència al país bàltic i s’han creat 443 companyies. En xifres globals, i tenint en compte que hi ha 4.362 residents electrònics a l’Estat espanyol, les sol·licituds de residència atorgades a ciutadans catalans signifiquen una quarta part del total de les que s’han concedit a persones de l’Estat.

Des que va començar el programa, els ciutadans de l’Estat espanyol han creat a Estònia gairebé 1.700 empreses. “Només entre el novembre de l’any passat i el gener d’enguany, els residents electrònics amb ciutadania espanyola van constituir 323 empreses a Estònia. A l’Estat espanyol és on hi ha més demanda de residències electròniques i és també el país que més empreses ha creat, al davant d’Alemanya (221) i Ucraïna (202)”, diu Haav.

A Catalunya, segons explica el director del programa hi ha emprenedors de totes les edats: “Per exemple, el resident català més jove té 19 anys i el més gran, 79. No hi ha cap límit d’edat per sota, excepte que s’ha de ser més gran de 18 anys, i encara menys per dalt. A casa meva, per exemple, som quatre persones i tenim cinc empeses creades.” Segons les estadístiques del seu departament, la mitjana d’edat dels qui resideixen a Catalunya que han decidit crear una empresa a Estònia està per sota dels 32 anys.

Tot i això, no tots són nascuts al país. Haav destaca que Catalunya “atreu emprenedors de molts llocs del món, i si bé un 59% dels residents electrònics ubicats a Catalunya consten com a nacionals de l’Estat espanyol, també n’hi ha que tenen domicili al país però que consten com a nacionals italians, francesos i argentins, en un 7, 3 i 2,5%, respectivament”. En menor proporció, també han atès sol·licituds de residència electrònica de persones ubicades a Catalunya de nacionalitat russa, alemanya, holandesa, britànica, belga i estatunidenca.

Per demarcacions, Haav detalla que de la major part de les persones que han sol·licitat la residència electrònica a Estònia des de Catalunya, un 89% estan domiciliats a Barcelona, un 4% a Tarragona i un 3,7% a Girona. “En menor proporció, també tenim residents a Castelldefels, Terrassa, Sabadell, Calella, Calafell, Lloret de Mar, Mataró, Sitges i Salou”, afegeix.

Passos a seguir

Entre 565 i 1.000 euros

Estònia té a hores d’ara 25.189 companyies en mans de residents electrònics. Tot i això, també es pot optar per crear-ne a Romania, Andorra, Malta, els EUA, Dubai o Hong Kong, entre d’altres, amb diferents requisits i costos. Estònia és dels preferits pels nòmades digitals, els freelances i els petits emprenedors. El tràmit previ de la residència electrònica té un cost d’entre 100 i 130 euros i una durada d’un màxim de cinc setmanes. Després ja es pot crear l’empresa. Serà necessari el registre de la companyia –entre una hora i una setmana i a un cost d’entre 0 i 200 euros–; comptar amb un gestor local –entre 200 i 400 euros/any– que ens guiarà i ens farà l’informe anual per al pagament d’impostos, si s’escau, ja que “només es pagarà entre el 14 i el 20% sobre les quantitats disposades del benefici empresarial”, i, finalment, obrir un compte bancari virtual –de 0 a 200 euros–. “No tenim quota d’autònom ni cap règim especial”, assenyala Haav.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.